Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Slavia získala další velké jméno. Po Svitkové se vrací i brankářka Votíková

Dala přednost Slavii před Juventusem. Fotbalová brankářka Barbora Votíková se po třech letech vrací do Slavie. Sedmadvacetiletá česká reprezentantka po angažmá v Paris St. Germain a Tottenhamu podepsala v Edenu smlouvu do června 2027. Votíková je druhou velkou posilou Pražanek během pár dnů. Na konci minulého týdne Slavia oznámila přestup záložnice Kateřiny Svitkové, která již v Edenu na jaře hostovala z Chelsea.

Barbora Votíková v dresu Tottenhamu
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Votíková dala Slavii přednost před nabídkou od Juventusu Turín. V brance úřadujících českých mistryň nahradí Olivii Lukášovou, která v létě přestoupila do AS Řím.

"Báli jsme se, že v bráně bude náš největší problém, že to bude jedno z bolavých míst. Jsem nesmírně rád, že se povedlo přivést Báru. Ne každý den porazíte Juventus Turín v souboji o hráče," řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
O víkendu startuje první liga fotbalistek, Slavii posílila i Votíková

"Přestup do Juventusu byl poměrně blízko. Měla jsem nějaké rozhodování. Rozhodla jsem se pro domov, pro Slavii, která mi dala příležitost dostat se do světa, nabrat zkušenosti, a ty chci teď přinést do týmu," uvedla Votíková. 

Reprezentační brankářka v uplynulé sezoně v Tottenhamu byla náhradnicí a příliš nechytala. "Rozhodovala jsem se i na základě toho, že jsem toho v posledních dvou sezonách tolik neodchytala, protože jsem měla přetržený křížový vaz. Potřebuji hrát více zápasů v kuse. Tady ve Slavii to budu mít fotbalově klidnější," mínila.

Slavia jasný favorit ligy

Hráčky z Vršovic vstupují do sezony s jednoznačným cílem obhájit double, který získaly třikrát po sobě. Slávistky jsou podle bookmakerů jasným favoritem ligy s nízkým kurzem 1,4:1 na celkové prvenství. Na pražského rivala Spartu lze sázet za 2,5:1. U týmu skončil Karel Piták a novým trenérem se stal Jiří Vágner.

Slávistky se zároveň chtějí potřetí za sebou dostat do skupiny Ligy mistryň mezi 16 nejlepších týmů Evropy. Dál v tomto formátu zatím nepostoupily, v lednu ale uhrály senzační remízu 2:2 na stadionu favorizovaného Lyonu. Jejich maximem je trojnásobná účast ve čtvrtfinále soutěže, tehdy se však hrálo vyřazovacím systémem.

"Dosáhnout na semifinále? To je zatím jen vysněná meta. Čtvrtfinále s tou skupinovou části je taky docela z ruky, ale člověk nikdy neví. Strašně záleží na losu," řekla Votíková. "Překonat maximum v Lize mistryň je spíš sen, takový cíl před ženský tým a trenéra nestavíme. Je ale jasné, že ve střednědobém horizontu chceme tým co nejvíce posouvat, aby byl co nejúspěšnější i v Evropě," podotkl Tvrdík.

V Edenu se snaží ženský fotbal co nejvíce zpopularizovat a pozvednout. Pomoci k tomu má i nová patronka týmu Ivana Tykač, manželka majitele vršovického klubu Pavla Tykače, který v zimě koupil Slavii od předchozích čínských vlastníků.

"Ženský fotbal má podle mého názoru obrovský potenciál. Děvčata ve Slavii jsou boží a jsem ráda, že se stávám jejich patronkou. Ženy musejí mít především svoji identitu. Ta se někdy těžko nalézá a chce to odvahu a sílu na ní trvat," uvedla podnikatelka a filantropka.

"Je super, že se dělají velké kroky k tomu, aby se ženský fotbal zvedal. Co jsem mluvila s holkama, zvedají se výplaty, smlouvy. Holky už třeba nemusejí chodit do práce a většina týmu se může soustředit jen na fotbal," řekla Votíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články