Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Slavia v poklidném tempu nastřílela Karviné pět gólů a v poháru postoupila

Obhájce MOL Cupu dál zůstává ve hře. Slavia ve čtvrtfinálovém utkání deklasovala doma Karvinou 5:0 a postoupila v domácí pohárové soutěži mezi nejlepší čtyřku. V závěru první půle během čtyř minut poslali lídra ligy do dvoubrankového vedení Michal Frydrych s Alexandrem Balutou a po přestávce se dvakrát trefil Mick van Buren a jednou Josef Hušbauer.

Alexandru Baluta se raduje z branky
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Oba trenéři udělali oproti poslednímu ligovému utkání řadu změn. Slávistický kouč Jindřich Trpišovský zamíchal se základní sestavou oproti sobotnímu duelu s Libercem hned na devíti postech, jeho protějšek František Straka dokonce z poslední zahajovací jedenáctky nasadil od začátku jen jednoho hráče.

Domácí byli v souboji lídra ligy s předposledním celkem tabulky od úvodu lepší a během necelých tří minut si vytvořili dvě šance. Van Burena ale vychytal Pastornický a Frydrych hlavou minul odkrytou branku.

Hráči Karviné se oklepali a ve 30. minutě mohli nečekaně udeřit. Po rychlém brejku se ale Bukatova přízemní střela pouze otřela o tyč.

V 39. minutě otevřeli skóre domácí. Bránící Krivák odvrátil Královu nedůraznou střelu jen před sebe a Frydrych uklidil míč do sítě. Coby obránce skóroval ve čtyřech z posledních pěti zápasů, v nichž hrál od začátku.

"Musí se to umět dát ten gól. Jsem rád, že mi tam ty góly padají, když třeba nehraju tolik. Snažím se trenérovi ukázat, že bych třeba mohl hrát častěji," řekl Frydrych.

"I když hraji obránce, snažím se dostat do vápna a někdy se to ke mně odrazí. Měl jsem zase štěstí, že mi to tam obránce přiťukl. Jsem rád, že jsem hrál zase od začátku a že jsem mohl pomoci týmu vítězným gólem," dodal.

Hned za čtyři minuty slávisté zvýšili. Po závaru napřáhl za vápnem Baluta a technickou ranou překonal Pastornického.

Slezané odpadli a v úvodní čtvrthodině druhé půle dostali další dvě branky. V 51. minutě nejprve hlavou zblízka zužitkoval centr Van Buren a v 58. minutě se přízemní střelou prosadil Hušbauer. Ten pak přepustil místo na trávníku Ševčíkovi, který se vrátil na hřiště po zranění.

V 69. minutě přidali Pražané pátý gól. Pastornický ještě vytáhl Traorého ránu, ale na Van Burenovu dorážku už nemohl dosáhnout.

Hosté byli v druhé půli neškodní a domácí brankářská dvojka Kovář v klidu udržel čisté konto.

Slavia Praha - MFK Karviná 5:0 (2:0)

Branky: 51. a 68. Van Buren, 39. Frydrych, 43. Baluta, 58. Hušbauer. Rozhodčí: Váňa - Fišer, Vitner. ŽK: Baluta - Dramé, Čolič. Diváci: 5749.

Slavia: Kovář - Frydrych, Ngadeu, Deli (67. Vlček), Zelený - Král, Traoré (72. Stoch) - Baluta, Hušbauer (63. Ševčík), Olayinka - Van Buren. Trenér: Trpišovský.

Karviná: Pastornický - Čolič, Krivák, Dramé (58. Rundič), Djordjevič - Suchan, Bukata - Galuška (57. Guba), Vlachovský (70. Lingr), Letič - Faško. Trenér: Straka.

Jaroslav Köstl (asistent trenéra Slavie): "Máme to, co jsme chtěli, což je postup. Nicméně ve hře byly určité rezervy a nebylo jich málo, hlavně v prvním poločase. Mluvím hlavně o pohybových rezervách, čtyři ofenzivní hráči nepodali výkon, jaký bychom si představovali. Nějakým způsobem čekají na svou šanci, pak ji dostanou a nenaloží s ní vůbec dobře. Nehrají třeba tak pravidelně, ale hrají čtvrtfinále poháru a hrají za Slavii. Soupeř po pěti našich neproměněných šancích zahrozil tyčkou a mohli jsme prohrávat 0:1. Zápas mohl být daleko těžší. Řešili jsme to hned po poločase relativně důrazněji. Ve druhé půli se to už zlepšilo, takže určitá spokojenost samozřejmě s tím zápasem je. Ale že bychom skákali dva metry vysoko, to ne. Vnímáme, že Slavia double ještě nemá. Tenhle zápis do historie Slavie nás láká. Takže za tím jdeme, chceme uspět na všech frontách."

František Straka (trenér Karviné): "Pro mě je priorita číslo jedna zachránit ligu. Věděl jsem, že Slavia má opravdu skvělý tým a je úplně jedno, kdo bude hrát. Ta síla kádru je nesmírně vyrovnaná. Já naopak potřeboval vidět ty hráče, kteří nehráli v těch dvou předchozích zápasech nebo jen málo, abych si udělal obrázek o celém týmu. Potřeboval jsem je i poznat ve stresových situacích. Dnes mi to utkání hodně ukázalo. Někteří hráči také měli po Baníku zdravotní problémy. Samozřejmě by to asi bylo jiné, kdybychom v prvním poločase dali šanci, ale myslím, že Slavia by to stejně uhrála. Spíš mě mrzí jiná věc - výška porážky a hlavně, proč jsme tak vysoko prohrávali. Troufnu si tvrdit, že jsme čtyřikrát nahráli soupeři na gól. Z toho pohledu jsme opravdu byli výtečnými partnery."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články