Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Slavia udává trend a je inspirativní i pro reprezentaci, říká Šilhavého asistent Chytrý

Obraz úspěšného tažení Slavie se promítá i v herním projevu národního týmu. Potvrzuje to trenérské duo Jaroslav Šilhavý - Jiří Chytrý, které do vítězného kvalifikačního utkání proti Anglii poslalo kvarteto sešívaných. Alex Král ze Spartaku Moskva navíc nastupoval v Edenu ještě v srpnu. Přestože během několika srazů v roce nemají dostatek času, aby nalili do všech svěřenců "slávistickou medicínu", věří, že se to zlepší.

Brankář Tomáš Vaclík a obránce Jakub Brabec se radují z vítězství nad Anglií
zdroj: Xinhua autor: Neznámý

Klub z hlavního města získal v loňské sezoně tuzemský double a po postupu do skupinové fáze Ligy mistrů odehrál vyrovnanou partii jak s italským Interem Milán, tak s německou Borussií Dortmund. Českou nejvyšší soutěž vede aktuálně o šest bodů před Plzní při skóre 25:2 a směřuje za obhajobou titulu.

"Slavia udává trend a je inspirativní i pro reprezentaci. Její způsob hry je nastaven správně, kluci v ní rostou," prohlásil Chytrý a zároveň uvedl na pravou míru hojně diskutovanou interpretaci svého výroku z minulého týdne, v němž odmítl kopírování červenobílých v národním týmu.

"Mluvil jsem o tom, že budeme hrát s jiným soupeřem než Slavie v Champions League a že ji nemůžeme jen kopírovat, byť jsme proti Anglii měli v základu včetně Alexe Krále pět hráčů z Edenu. Dalších šest bylo jiných a jiný byl i soupeř, který se vyznačoval jinými herními automatismy než Dortmund nebo Inter."

Na pozitivní vlnu z Vršovic spoléhal i hlavní kouč Šilhavý. "Věděli jsme, že Anglii nemůžeme přehrávat fotbalově, má lepší hráče. Ale ukázalo se, že můžeme navázat na prezentaci Slavie z hlediska nasazení, presingu, běhavosti. Kluci jsou zocelováni v utkáních Ligy mistrů, sbírají zkušenosti k nezaplacení a jsme rádi, že je jsou schopni přenést mezi ostatní do repre," radoval se sedmapadesátiletý stratég.

Vštípit celému kádru styl, který sešívaným přináší ovoce i za českými hranicemi, však považuje za obtížné. "V tomto ohledu máme svázané ruce. Srazů bylo za našeho vedení tuším šest a pokaždé se jedná o dva tři tréninky," upozornil.

"Ale postupně se nám to daří skládat jak personálně, tak i co se týče taktiky. Věřím tomu, že budeme lepší a lepší," zakončil Šilhavý.

O národním týmu se obsáhle diskutovalo i v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články