Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia se udržela v boji o EL. Postup přes Levadii vystřelili Škoda a Van Kessel

Praha – Šance fotbalistů Slavie, že si v letošní sezoně zahrají Evropskou ligu, zůstává naživu. Pražané, kteří museli mazat v odvetě 2. předkola s Levadií Tallinn manko po úvodní porážce 1:3, situaci i přes nepřesvědčivý výkon zvládli a před vlastními fanoušky uhráli postupový výsledek 2:0. O branky sešívaných se postaral Milan Škoda a nová posila Gino van Kessel.

Fotbalisté Slavie se radují ze vstřelené branky
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Do Slavie přišel během léta za více než 30 milionů z Trenčína s velkým očekáváním jako nejlepší střelec slovenské ligy a hned při své premiéře v červenobílém dresu Nizozemec Van Kessel naznačil, že by mohl být velkou posilou. V utkání sice často kazil, zároveň však byl u obou klíčových momentů, které rozhodly o postupu Pražanů.

"Jako tým jsme hráli velmi dobře, ale já osobně jsem nepodal dobrý výkon. Nedařilo se mi jeden na jednoho ani centry. Ale přišel jsem, abych byl užitečný, takže jsem rád za gól a asistenci. Věřím, že za týden ukážu větší kvalitu. Je to pro mě dobrý start, nikoli skvělý," řekl po utkání Van Kessel.

Poprvé se třiadvacetiletý útočník zaskvěl v první půli, kdy místo střeleckých schopností ukázal ty nahravačské. Po pěkné kombinaci na pravém křídle s Keniou našel i díky lehké teči obránce na malém vápně úplně osamoceného Škodu a kanonýr Slavie už v desáté minutě vykřesal postupovou naději. "Gino mi to dal před prázdnou bránu a už jsem to jen uklízel. Udělal to výborně," chválil svého spoluhráče Škoda.

Svůj gólový účet si pak Van Kessel otevřel čtyřiadvacet minut před koncem. Bořil poslal na zadní tyč centr, kde se k míči protlačil ne příliš vysoký Nizozemec, jenž hlavičkou trefil přesně k tyči.

Při oslavách sice následně chytl křeč a musel střídat. Z lavičky ovšem mohl spokojeně sledovat, jak jeho spoluhráči vítězství uhlídali a Slavii tak zajistili postup do 3. předkola, kde narazí za týden na portugalské Rio Ave.

Van Kessel byl jednou z šesti nových tváří, která se objevila v sestavě Slavie oproti prvnímu měření sil. Kromě něj zařadil do základní jedenáctky kouč Uhrin také brankáře Pavlenku, obránce Mikulu s Bílkem, záložníka Keniu a útočníka Škodu.

A byla to právě nová slávistická akvizice, která už po sedmi minutách mohla poslat svůj tým do vedení. Van Kessel se dostal za obranu estonského celku a mohl postupovat sám na bránu. Situaci však ve finále řešil přihrávkou, která mu nevyšla.

Tři minuty na to ale svoji minelu napravil, když přihrál přesně na nohu Škodovi, který rozjásal 14 856 diváků v Edenu.

Slavia byla v celé první půli aktivnějším celkem a vytvořila si i další příležitosti. Naděje estonského celku, který hrál po celý zápas velmi defenzivně, držel brankář Lepmets. Nejprve lapil střelu z vápna aktivního Kenii. Poté vychytal nebezpečný nepovedený centr Van Kessela a vše završil zákrokem proti tutovce prvního jmenovaného. Ten se dostal dvěma kličkami sám před branku, jenže tváří tvář gólmanovi neuspěl.

Pražané tak stále potřebovali vstřelit ještě jednu branku, jenže druhá půlka z jejich strany byla dlouho nevýrazná. Často kazili a nedokázali na obranu Tallinnu dlouho nic vymyslet. Až po hodině hry krásnou ránu vypálil Hušbauer, proti kterému ještě zakročil Lepmets. Ani on však už nedokázal zastavil hlavičku Van Kessela.

"Gino (van Kessel) utkání rozhodl, takže jsme spokojeni. Působil na mě dobře. Věděli jsme, že je to křídelní hráč, gólový, rychlý, jsem s ním spokojený. Bylo to jeho první utkání a nelze ho úplně hodnotit. Brzo ho chytaly křeče, na tom musíme zapracovat. Stejně tak na bránění. Jinak splnil na 200 procent, co jsme si od něj v zápase slibovali," popsal výkon svého nového svěřence Uhrin.

Domácí tým do konce zápasu ještě zahrozil pokusem Mihálika, jenž skončil po teči těsně vedle, a šancí Kenii. Gól ale už nepadl, což však Slavii vadit nemuselo. Kromě postupu mohla po závěrečném hvizdu totiž slavit i ukončení černé série. Pražané ukončili v evropských pohárech osmizápasové čekání na výhru.

"Jsem rád, že jsme to psychicky vydrželi, protože to byly nervy. Chtěli jsme dát gól v první půli, což se povedlo, ale když jsme zahazovali šance, tak jsem se bál, aby to nebylo jako v Tallinnu. Ale diváci nám pomohli k druhé brance," dodal Uhrin.

Slavia Praha - Levadia Tallinn 2:0 (1:0)

Branky: 10. Škoda, 68. Van Kessel. Rozhodčí: Nicolaides - Charalambus, Georgiu (všichni Kypr). ŽK: Van Kessel - Antonov, Gatagov. Diváci: 14 856. První zápas 1:3, postoupila Slavia.

Slavia: Pavlenka - Mikula, Bílek (75. Ngadeu), Deli, Bořil - Souček, Hušbauer - Van Kessel (70. Barák), Kenija, Zmrhal (61.Mihalík) - Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Levadia: Lepmets - Podholjuzin, Morozov, Tabi Manga, Gando - Kaljumäe (80. Raudsepp), Antonov - Luts, Mirančuk, Kobzar (80. Gatagov) - Hunt. Trenér: Prins.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články