Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Slavia potřebuje přehrát Janov

Praha - Na domácí fotbalové scéně již zavládla zimní přestávka, ale pražskou Slavii čekají před odchodem na dovolenou ještě dva zápasy Evropské ligy, v nichž si může vylepšit dojem z nepovedeného podzimu. V prvním duelu přivítají Vršovičtí ve středu večer italský FC Janov a ve hře o postup ze skupiny B je udrží jen výhra. Pokud klopýtnou, půjde jim v posledním utkání ve francouzském Lille už jen o čest. Duel, který budou řídit němečtí rozhodčí v čele s hlavním sudím Knutem Kircherem, začíná v Edenu ve 21:05, přímý přenos odvysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Dvě nečekané remízy s favorizovanou Valencií přinesly slávistům první body do tabulky a ponechaly jim drobnou postupovou naději. Do vyřazovacích bojů však vede cesta jen přes dvě výhry, a ani ty přitom nemusejí Pražanům stačit.

Karel Jarolím:

0"Dokud šance na postup žije, budeme se o ni samozřejmě rádi prát. Musím však přiznat, že není moc velká, jen teoretická."

V lize se Slavia krčí na sedmém místě a teprve v minulém týdnu zlomila měsíční čekání na soutěžní vítězství - v domácím poháru tým přešel přes druholigovou Karvinou a čtyři dny nato zdolal v lize Brno. Slávisté tápou i v evropských pohárech, kde vyhráli jediný z posledních 23 duelů. Doma uspěli jen jednou z uplynulých jedenácti zápasů - v předkole soutěže proti Crvené Zvezdě Bělehrad. Ve středu je přitom čeká těžší soupeř, v Itálii s ním prohráli 0:2.

Slavii navíc stále trápí početná marodka, na niž naposledy přibyl Hubáček. Mimo hru zůstávají Jaroslav a Milan Černí, Kaufman, Volešák, Pekhart a Trapp. Kvůli červené kartě proti Valencii si odpykává trest Šenkeřík, na soupisce pro Evropskou ligu nejsou Skácel ani mladík Vaněk. Fit by mohl naopak být Janda.

Zápas by mělo sledovat přes 12 000 diváků, z nichž odhadem 2 500 přijede z Itálie. O přestávce se s fanoušky rozloučí Vladimír Šmicer, který ukončil kariéru, ale i Marek Suchý, pro něhož to bude poslední zápas v Edenu před odchodem do Spartaku Moskva. "Nejkrásnější loučení by bylo to vítězné. Čekám dobrou atmosféru, fanoušci nás poženou kupředu a i kvůli nim chceme vyhrát," řekl slávistický kapitán.

Síla Janova spočívá v ofenzivě

Janov podává nevyrovnané výkony, na Slavii však pokaždé narazil v dobrém rozpoložení. Před úvodním soubojem v rodišti mořeplavce Kryštofa Kolumba vedl po 32 letech italskou Serii A, nyní je zase nabuzen víkendovým triumfem 3:0 nad městským rivalem Sampdorií. "Přijíždíme v pozitivní náladě," pochvaloval si kouč Gian Piero Gasperini.

Janov startuje v pohárové Evropě teprve podruhé, jako nováček dokráčel v sezoně 1991/92 až do semifinále Poháru UEFA. Byl u toho i český útočník Tomáš Skuhravý, s 58 brankami dodnes nejlepší klubový střelec. "Moc toužíme udržet se v Evropské lize do jara. Je to možnost, jak se mohou ukázat hráči, trenéři i celý klub. A osobně chci postoupit i kvůli našim fanouškům," řekl Gasperini.

Nepříliš zkušený, přesto populární kouč vtiskl týmu ofenzivní tvář, Janovští nastupují v odvážném rozestavení 3-4-3. V Edenu však budou postrádat jednu z opor - zranění kolena trápí Argentince Palacia. Jeho krajan a největší klubová hvězda Crespo ještě v soubojích s českými týmy nikdy neprohrál, gól však nedal. Hostům bude chybět také dlouhodobý marod Chardžá, nejistý je start Sculliho.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Romanovs - Krajčík, Vomáčka, Suchý, Čelůstka - Grajciar, Ragued, Belaid, Hloušek - Vlček, Naumov.

Janov: Amelia - Biava, Moretti, Bocchetti - Rossi, Zapater, Milanetto, Criscito - Palladino, Crespo, Mesto.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články