Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slavia loni vykázala téměř půlmiliardovou ztrátu

Praha – Fotbalová Slavia Praha loni zaznamenala rekordní finanční ztrátu v historii klubu. Vršovický celek prodělal přes 476 milionů korun, což je o téměř 313 milionů víc než v roce 2010. Vyplývá to z ekonomické prezentace, kterou klub z Edenu zveřejnil na svých webových stránkách.

SK Slavia Praha
zdroj: ČT24

Slavia v uplynulém roce měla tržby ve výši 131 milionů, výdaje se ale vyšplhaly na 607 milionů. Pražský klub měl loni kvůli dluhům existenční problémy a před krachem ho na poslední chvíli zachránila změna majitele. Majoritní podíl akcií nejprve převzala investiční skupina Natland, na začátku srpna se pak stal většinovým vlastníkem bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

Natland s Řebíčkem uhradili závazky vůči hráčům, realizačnímu týmu i zaměstnancům klubu a splatili také největší dluh ve výši asi 100 milionů vůči britské firmě ENIC, bývalému vlastníkovi klubu. Podle ekonomické prezentace bude Slavia ve ztrátě i v sezoně 2011/2012. Klub počítá s příjmy přes 63 milionů, výdaje mají činit asi 106 milionů. Pražané tak podle současného odhadu prodělají asi 43 milionů, byť se jim podařilo výrazně snížit náklady.

Od roku 2004 byla Slavia pouze jednou v kladných číslech. Vydělala jen v roce 2008, kdy klub poprvé a zatím naposledy postoupil do hlavní fáze Ligy mistrů. Tržby tehdy činily skoro 650 milionů a Pražané hospodařili se ziskem asi 238 milionů. V následující sezoně už ale Slavia do Ligy mistrů podruhé za sebou neprošla a dostala se opět do ztráty, která se pak prohloubila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články