Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slavia chce zpět titul a postoupit v pohárech do skupiny, do práce v klubu se vrací Tvrdík

Slavia vstoupí do nové sezony s jasným cílem. Vrátit do Edenu po druhém místě v uplynulém ročníku ligový titul. Vršovičtí zároveň chtějí projít do skupiny Evropské konferenční ligy, do níž vede cesta přes tři soupeře. Úřadující český vicemistr v nadcházející sezoně oslaví 130. výročí od založení a na tiskové konferenci představil novou vizuální identitu a logo.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia zvládla přípravu na jedničku a do Edenu chce vrátit titul

Slavia v minulé sezoně nestačila v nadstavbové části na Plzeň a po třech titulech za sebou tentokrát musela vzít zavděk druhým místem.

"Je to sport, je to fotbal. Nemůžete od nás očekávat, že každý rok vyhrajeme titul. Také by to byla neúcta k soupeřům. Plzeň, Sparta, Ostrava, Slovácko nejsou jen sparingpartneři, kteří nám jen chodí pomáhat s tím, abychom každý rok získávali titul," řekl předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

"Ukazatele jako počet bodů, výher, branek byly mimořádné, v některých předchozích letech by nám stačily k titulu. V uplynulé sezoně to nestačilo, ale to neznamená, že sezona byla neúspěšná. Vím, že budeme mít těžké soupeře. Jsem opatrný, vnímám respekt k soupeřům, ale smyslem mého návratu je, že jsme extrémně motivováni a uděláme vše pro to, aby se titul do Edenu vrátil," doplnil Tvrdík.

Slavia si vzhledem k druhému místu a úbytku počtu českých zástupců v pohárech v létě zahraje jen kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Aby se dostala do skupiny, musí přejít přes tři předkola.

"Z hlediska finanční stability postoupit do skupiny není nutností pro přežití, to v žádném případě. Z hlediska sportovního a potenciálního rozvoje klubu do budoucna by to byla ztráta obrovská. Bylo by obrovským zklamáním, kdyby to nevyšlo," řekl Tvrdík.

"Postup přes 2. předkolo je povinností, 3. a 4. předkolo je velká neznámá. Určitě to není jen liga východu a pro chudé, jsou tam i reprezentativní zástupci západních lig. Máme respekt ke 3. a 4. předkolu, potřebovali bychom i trochu štěstí, které jsme třeba v minulosti při losu někdy neměli," dodal Tvrdík.

Finále Evropské konferenční ligy bude v příštím roce hostit Eden, kde Slavia sídlí. "Vždy když slyším finále pohárů, tak jsme třikrát vypadli ve čtvrtfinále. Teď to slyším ještě před sezonou. Je to samozřejmě obrovská pocta pro klub, že můžeme pořádat takovou akci. Pro nás je první krok se do té soutěže hlavně dostat. Musíme zdolat tři předkola, zvládnout šest zápasů. Pak se můžeme bavit, jestli a kam můžeme dojít," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci v letní přípravě absolvovali dvě soustředění v Rakousku. Na druhém kempu sehráli tři duely - remizovali s Olympiakosem Pireus 1:1, rozdrtili Rapid Bukurešť 7:1 a porazili Puskás Akadémia 1:0. Do sezony vstoupí 21. července úvodním zápasem 2. předkola Evropské konferenční ligy. "Věřím, že jsme dobře připraveni. Kádr je široký a velice dobře doplněný," řekl Trpišovský.

Pražané si v nadcházející sezoně připomenou 130. výročí založení a oslavy vyvrcholí 22. listopadu exhibičním zápasem v Edenu mezi současným týmem Slavie a bývalými hráči červenobílých, kteří působí v zahraničí.

Dorazit by měli Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Alex Král či Miroslav Stoch, mužstvo by měl vést reprezentační trenér a dřívější kouč Pražanů Jaroslav Šilhavý.

Slavia u příležitosti oslav výročí představila také novou vizuální identitu, dresy a logo. "Začali jsme si uvědomovat, že v konfrontaci s ostatními kluby působícími v pohárové Evropě už naše kulaté logo není moderní. Trend se ubírá jiným směrem," poznamenal místopředseda představenstva klubu Tomáš Syrovátka.

Tvrdík se po léčbě rakoviny vrací k řízení Slavie

Jaroslav Tvrdík, který se léčí z onkologického onemocnění, se už cítí lépe. Šéf úřadujícího českého vicemistra sice ještě není úplně zdravý, ale jeho stav mu umožňuje, aby se zhruba po čtyřech měsících mohl vrátit do práce v klubu. Tvrdíkovi lékaři vážnou nemoc diagnostikovali v březnu.

"Jak je známo, měl jsem rakovinu, ta se rychle vyléčit nedá. Jsem onkologický pacient a budu jím mnoho let, možná do konce života. Nejsem úplně zdravý, potýkám se, pevně věřím, že už ne s rakovinou, ale s následky léčby," řekl na předsezonní tiskové konferenci.

Slavia je v dobré finanční kondici, její stadion změnil název

Pražané zakončili minulý rok s mírnou ztrátou, podle předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka je ale Slavia i v současné složité době v dobré finanční kondici.

Přispělo k tomu i zhruba 600 milionů korun získaných za přestupy. Pražany opouští čínská společnost Sinobo, po níž byl pojmenován stadion, a Eden nově ponese název Fortuna Arena.

Odchod čínských majitelů ale podle Tvrdíka rozhodně neznamená, že většinovým majitelem zůstává firma CITIC Group.

"Slavia je na tom dobře. Loňský rok za celou éru skončil v mírné ztrátě, a to z důvodů, které jsme už opakovaně komunikovali. Naopak ale předpokládám, že letošní rok skončíme v zisku. A věřím, že i ty další budou aspoň v nižším zisku. Samozřejmě zisk, nebo já říkám kladná nula, je pro nás alfou omegou, že dokážeme rozvíjet Slavii," řekl Tvrdík.

Pražané jsou podle něj v dobré finanční kondici i díky několika velkým přestupům. "Jen na čtyřech velkých prodejích jsme realizovali výnos přes 20 milionů eur, celkem jsme letos prodali hráče už na zhruba 600 milionů korun. Trenér nebyl úplně šťastný a možná to byla chyba, že jsme prodali Nica Stanciua, tvůrce naší hry. Ale z druhé strany finanční cíle jsou přeplněny, jsou ve stovkách milionů nadplán letošního roku. To také považuji za důležité," podotkl Tvrdík.

Ve Slavii definitivně končí společnost Sinobo, po níž byl pojmenován stadion. Eden nově nese název Fortuna Arena podle sázkové kanceláře, která se stala novým generálním partnerem. V akcionářské struktuře klubu se nic nemění.

"Loučíme se se společností Sinobo Group. Neznamená to ale žádný odchod čínských partnerů, jak jsem někde četl spekulace. Sinobo se původně mělo stát majitelem, ale k tomu nakonec nikdy nedošlo kvůli nesouhlasu čínských regulatorních orgánů," řekl Tvrdík.

"Sinobo nikdy nebylo akcionářem Slavie. Bylo uchazečem o Slavii a generálním partnerem Eden arény, ale vstup nebyl dokonán. Neznamená to tedy, že odchází čínský majitel a že dochází k nějaké nestabilitě. Skoro stoprocentním akcionářem je společnost CITIC Group, která Slavii podporuje a neprodává," dodal Tvrdík. "Fortuna se stala vítězem výběrového řízení, kterého se účastnily tři společnosti," doplnil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články