Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slavia chce napravit selhání v Izraeli, Liberec zaskočit dalšího favorita. Sparťané se pokusí ubránit Zlatana

Slavia se proti favorizovanému německému Leverkusenu pokusí napravit úvodní porážku ze hřiště Beer Ševy. Zároveň chtějí červenobílí ve druhém utkání základní skupiny C Evropské ligy ukončit čekání na vítězství v pohárech, které trvá už devět zápasů. Sparta potýkající se s problémy se složením obrany se pokusí na San Siru zastavit rozjetého lídra italské ligy AC Milán, Liberec čeká horká půda v Bělehradě, byť se zápas s Crvenou zvezdou odehraje bez diváků. Přímý přenos utkání Slavia - Leverkusen sledujte od 20:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Radost fotbalistů Slavie Praha
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Pražané měli před týdnem s izraelským týmem jasnou převahu v držení míče i počtu střel, ale po dvou gólech v závěru Hapoelu podlehli. Výrazně si tak zkomplikovali boj o postup do vyřazovací fáze.

Leverkusen a Nice jsou papírově silnějšími soupeři. "Musíme se srovnat v defenzivě, protože na evropské scéně není možné dělat tolik defenzivních chyb," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Čeští šampioni, kteří přešli do skupiny Evropské ligy po vyřazení v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů od Midtjyllandu, nevyhráli v evropských pohárech už devětkrát za sebou.

FOTBAL FOKUS PODCAST komentuje české výsledky 1. kola EL:

V posledních dvou duelech na hřištích Midtjyllandu a Beer Ševy navíc inkasovali sedm branek, a tak se dají očekávat změny v sestavě.

Bayer v této sezoně v sedmi soutěžních utkáních neprohrál. Na duel se Slavií se naladil pondělní ligovou výhrou 3:1 nad Augsburgem. Do Edenu ale přijede bez zraněného Patricka Schicka.

Naopak Pražané hráli naposledy s Beer Ševou, protože česká liga je kvůli opatřením v boji proti šíření koronaviru pozastavena.

Protože jde o mezinárodní zápas, dostala Slavia stejně jako předtím Liberec se Spartou od hygieny výjimku, aby mohla doma hrát. Souboj v Edenu se uskuteční bez diváků.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii před Leverkusenem trápí marodi. Provod se na herní zatížení vymlouvat nechce

Liberec se pokusí zaskočit i Crvenou zvezdu, domácím bude chybět Kanga

Slovan si hned na úvod skupiny připsal důležité vítězství proti belgickému Gentu a navázal na tři výhry z kvalifikace.

"Pro nás je důležité, že jsme hned první zápas vyhráli. Teď nás čekají dva duely venku, na půdě Crvené zvezdy a Hoffenheimu, jsou to ty dva nejtěžší zápasy ve skupině," řekl liberecký kouč Pavel Hoftych.

"Uvidíme, co nám dovolí soupeř a jak dokážeme kousat. Takhle před zápasem bych byl určitě spokojen s bodem," dodal Hoftych.

Na Crvenou zvezdu už v pohárech narazil předloni coby generální manažer Trnavy. Spartak ve 3. předkole Ligy mistrů v Bělehradě remizoval 1:1, ale doma prohrál 1:2.

"Někam se posunuli, jsou ještě o level lepší, než byli předtím. Je to momentálně mužstvo, u kterého těžko hledat slabiny. Jsou velmi silní dopředu, mají spoustu reprezentantů. Čeká nás mimořádně těžký a vyspělý soupeř, je to hodně vysoký level," podotkl Hoftych.

Také Liberec už se s Crvenou zvezdou na evropské scéně potkal, v roce 2006 ji v Poháru UEFA vyřadil po výhrách 2:0 doma a 2:1 venku.

Crvené zvezdě bude stále chybět Kanga, který kvůli koronaviru vynechal poslední tři duely. A to přestože je už několik dní negativní. Důvodem jsou přísnější srbská omezení.

Před týdnem přitom v Izraeli proti Slavii mohli za Beer Ševu nastoupit i pozitivně testování hráči, kteří už prošli karanténou.

Sport
zdroj: ČT4

Sparta řeší problémy s obranou, Kotala trápí herní výpadek

Do základní skupiny vstoupila Sparta před týdnem porážkou 1:4 s Lille, která pro letenský celek byla po reprezentační přestávce a následném přerušení české ligy prvním zápasem od začátku října.

A tuzemská nejvyšší soutěž se nerozjela ani před čtvrtečním utkáním na San Siru. "To nás trápí hodně, herní praxe chybí," řekl trenér Letenských Václav Kotal.

"AC hraje důrazně, musíte rychle pracovat s míčem, ale atmosféru při tréninku prostě nenastavíte. Proto jsme hráčům říkali, že musíme zjednodušit hru a mít kvalitní výběr místa," přidal kouč.

"Musíme se také vyrovnat se soupeřovou tvrdostí, protože při napadání jeden na jednoho jsou velmi důrazní a nenechají se obejít. A jak jsme se přesvědčili proti Lille, takoví soupeři umí potrestat naše chyby," prohlásil osmašedesátiletý trenér.

Sparta navíc stále řeší problémy s marodkou, ale dobrou zprávou pro Kotala je alespoň to, že by měl být připraven nastoupit stoper Ondřej Čelůstka.

Mimo hru však jsou nadále obránci Lukáš Štetina s Dávidem Hanckem a kvůli červené kartě ze zápasu s Lille nemůže hrát ani Ladislav Krejčí mladší.

Spolehlivou obranu v Miláně bude Sparta potřebovat, zejména pokud nastoupí hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovic, který dal v posledních pěti zápasech sedm branek.

"Má velmi dobré krytí míče, koncovku, zapojuje se i do konstrukce hry. Je velmi efektivní ve vápně a umí kopnout i standardky," uvedl Kotal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články