Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Šlapák: Ve výhru nad Spartou jsem začal věřit v 87. minutě

Praha - Už deset hráčů v této sezoně první fotbalové ligy dokázalo skórovat alespoň ve třech zápasech po sobě. Naposledy se to povedlo příbramskému útočníkovi Martinu Šlapákovi, který gólem a navíc i asistencí pomohl v neděli porazit Spartu na jejím hřišti 2:0. Gólu si cenil nejen proto, že zařídil výhru nad dosavadním lídrem tabulky, ale také, že se mu ho povedlo dát netradičně patičkou.

Šlapák s Pamičem v utkání GL
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Běžela 38. minuta, když Pleško odcentroval na Šlapáka, který stál zády k brance. Příbramský útočník míč lehce tečoval patou a následně sledoval, jak zapadl přesně k tyči sparťanské branky. "Je to poprvé, co jsem skóroval patou. Zaimprovizoval jsem. Prostě mě to v tu chvíli napadlo a vyšlo to. Šel jsem do toho s tím, že chci dát gól, jedno jak," popsal vítěznou trefu Šlapák.

Byl to pro něj pátý gól v sezoně a třetí v posledních třech zápasech. Předchozí zásahy v soubojích s Mladou Boleslaví a Duklou však stačily jen na remízy 2:2. "Proto je tenhle gól cennější, že přinesl výhru. Navíc na Spartě, kde jsme vyhráli jako první příbramské mužstvo v historii. Toho si moc vážíme," řekl Šlapák.

Příbrami prý pomohla i zkušenost z minulých dvou utkání, ve kterých tým ztratil výhru v závěru. "Věděli jsme, že se nesmíme jen zatáhnout, ale musíme se snažit udržet míč vepředu. A to se nám dnes dařilo. Bylo tam pár hezkých kombinačních akcí. Ale věřit ve výhru jsem začal, až když jsem se koukl na čas a byla tam 87. minuta," přiznal.

V zisk tří bodů ale doufal už před zápasem. "Věřili jsme tomu, že na Spartě můžeme vyhrát. Před zápasem jsme si řekli, že se nemáme čeho bát. Že i Sparta má v týmu hodně mladých hráčů, možná mladších než my. Takže jsme do toho šli s otevřeným hledím a nebáli jsme se," popsal náladu v týmu před zápasem.

Přehled hráčů, kteří v sezoně 11/12 zaznamenali gól alespoň ve 3 zápasech v řadě:

O to větší šok prý byl nepovedený úvod zápasu, v němž mohla Sparta rychle vstřelit tři góly. "Úvod nás zarazil. Minutu před zápasem si v kabině říkáme, že na ně vlítneme, budeme hrát vysunutý presink, a najednou má Sparta rychle tři šance. Byla to ale chyba Sparty, že to neproměnila. My se pak chytli, začali jsme presovat a výsledkem byla naše výhra," vyprávěl.

Výhrou a gólem si dal Šlapák o týden opožděný dárek k pětadvacátým narozeninám. Byl to přitom jeho úplně první zápas na hřišti Sparty. Jeho prvoligová kariéra totiž začala v podstatě až s příchodem trenéra Davida Vavrušky v závěru minulé sezony. Premiéru si sice odbyl už v roce 2005, kdy odehrál jednu minutu proti Blšanům, ale na další šanci čekal téměř pět let. Na kontě tak má jen 27 prvoligových startů a šest gólů.

Trenér David Vavruška: "To je jeho největší problém, že toho má málo odehráno. Je to stejný případ jako Tomáš Wágner. Po podzimu všichni chválili, že máme konečně kvalitní útočníky, ale já se ptám, kde dosud byli? Vždyť jsou to odchovanci klubu. Teď by měli mít přes sto ligových zápasů. Jenže Tomáš seděl a Šlapy hrál v Písku. Jak je to možné? Kdo to dopustil?"

Šlapáka považuje za prototyp moderního útočníka. "Takového hráče podle mě hledá spoustu klubů. Jestli se bavíme o moderním fotbale, tak Martin do něj zapadá. Je pracovitý, neúnavně napadá a nemusíte ho do ničeho přemlouvat. Když k tomu přidá klid a kvalitu, tak jsou z toho výkony, které teď podává," chválil Vavruška. "Je cílevědomý a pracovitý. I proto se mu tak daří. Zatímco jiným trvá rok a půl, než pochopí, co po nich trenér chce, a zapracují to do své hry, Martin to zvládl za půl roku," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články