Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šlágr podzimu vítěze nepřinesl. Plzeň se rozešla se Spartou 0:0

Plzeň – Vyprodaný stadion, vyhecovaná atmosféra, ale žádný velká šance a žádný gól. Ostře sledovaný zápas pátého kola fotbalové ligy mezi obhájcem titulu Plzní a vicemistrem ze Sparty skončil 0:0 a oba celky tak přišli o svoji prozatímní stoprocentní bilanci. Oba týmy i přesto i nadále zůstávají na čele tabulky, kde mají jednobodový náskok na třetí Liberec.

Souboj Josefa Hušbauera a Vladimíra Daridy
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Oba trenéři před ostře sledovaným utkáním sáhli do sestavy. V jedenáctce domácích se na místo zraněného Koláře objevil Hořava. Premiéru ve sparťanském dresu si v ostře sledovaném zápase odbyl Dočkal, jenž nahradil nevýrazného Vacka.

Před vyprodanými ochozy začali aktivněji domácí, kteří hned od úvodu rozjeli kolotoč přihrávek. Sparťané stíhali pouze odkopávat a bylo znát, že jim kombinační hra a vysoké tempo Plzně dělá velké potíže. Aktivita mohla Viktorii přinést ovoce již po pěti minutách, kdy se po pěkné akci na jeden dotek dostával k dorážce Kovařík, ale včas na roh míč odvrátil Kadeřábek.

Letenští, kteří po většinu času byli zatažení na vlastní polovině a pouze sledovali, jak míč létá od červeného hráče k červenému, se první nadějnou akci vypracovali po čtvrt hodině, a hned mohli zmrazit fanoušky domácích. Kadlec však po razantní příhře Krejčího zamířil mimo tři tyče.

S přibývajícím časem Sparťané srovnali obraz hry a chvílemi Plzeňské i přehrávali. Těm totiž začala poněkud skřípat kombinace a začali se objevovat nepřesnosti. Ovšem i přes to si velkou šanci vytvořil právě obhájce titulu. Petržela unikl do brejku tři na tři a přihrál ještě na Daridu, ale ten zamířil mimo.

Kdo z plzeňských příznivců čekal, že po poločase svěřenci Pavla Vrby na Pražany vlétnou jako v první dvacetiminutovce, musel zůstat zklamaný. Sparťané umně presovali a napadali kombinaci Viktorie hned v zárodku, což činilo červenomodrým velké problémy 

Zápas dlouho pokračoval bez další zajímavější šance. Až po hodině tep domácích zvedl chybou obránce David Limberský. Reprezentační zadák namazal Ladislavovi Krejčímu, ale mladý sparťanský záložník v dobré pozici poslal na Kozáčika slabou střelu, s níž si plzeňský brankář bez problémů poradil. O chvíli později zahrozili i domácí. K standartní situaci z dvaceti metrů se postavil ten nejpovolanější, Pavel Horváth. Točená rána plzeňského kapitána ale o metr minula svůj cíl. Avšak kromě toho byly k vidění především osobní souboje. Na hře bylo patrné, že ani jeden celek nechce udělat chybu a taktika zejména domácích byla o poznání opatrnější než v úvodu.

Překlopit misky vah na stranu Plzně se čtvrt hodiny před koncem pokusil individuální akcí Hořava a následně dalekonosnou střelou střídající Rajtoral, ale ani jeden z pokusů branku nepřinesl. Samotný závěr utkání již žádnou větší příležitost nepřinesl a oba celky se tak rozešli zaslouženou remízou 0:0.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Příhoda - T. Kovařík, Blažej. ŽK: Wágner, Hořava - Costa, Hušbauer. Diváci: 11.360 (vyprodáno).

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida (87. Tecl), Horváth - Petržela (72. Rajtoral), Hořava, Kovařík - Wágner (61. Ďuriš). Trenér: Vrba.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Dočkal (70. Přikryl), Hušbauer, Vácha, Krejčí (88. Vacek) - Lafata (82. Bednář), Kadlec. Trenér: Lavička.

Pavel Vrba (Plzeň): "Je škoda, že jsme se Spartou potkali tak brzo. Stav v české lize je takový, že obě mužstva hrála spíše ze zabezpečené obrany a nepouštěla se do nějakého velkého dobrodružství. Oba týmy se sice snažily vstřelit gól, ale nikdo neměl tak velké příležitosti, aby se mu to povedlo. Pokud doma remizujete 0:0, tak je to i se Spartou zklamání. Pokud jsme chtěli vyhrát, tak se nám to mohlo podařit v prvních dvaceti minutách, kdy jsme měli dvě šance a pak ještě Darida po přečíslení. Kdyby se utkání hrálo třeba ve 13. kole, možná by ten průběh byl jiný. Utkání mělo parametry, co se týče kondičních a taktických věcí. Zvládli jsme ho takticky lépe než třeba zápas s Željezničarem. Ale chybělo mu víc věcí pro oko fanouška, víc gólových šancí. Potkala se dvě vyrovnaná mužstva, bylo to spíš taktické než gólové utkání jako třeba remíza 5:5 v Jablonci." 

Vítězslav Lavička (Sparta): "Myslím, že zápas byl ozdobou ligy. Hrálo se v báječné atmosféře, oba týmy se snažily hrát na vítězství. Myslím, že to byla dobrá reklama pro český fotbal na úrovni ligy. Oba týmy chtěly hrát ofenzivně, ale zároveň maximálně zodpovědně směrem dozadu, takže bylo těžké si vypracovat šance. Výsledek odpovídá průběhu hry. Jen v prvních dvaceti minutách jsme nechali zatlačit, ale pak jsme se zvedli a byli aktivní, což bylo nezbytné k tomu, abychom uspěli. Remízu bereme, je to pro nás povzbuzení, ale budeme se stejně připravovat na další domácí zápas. O nasazení Bořka Dočkala jsme se rozhodli v polovině týdne, velmi dobře se jevil v tréninku. Udělal maximum pro úspěch týmu, takže spokojenost."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články