Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Skotský trenér chce v sestavě proti ČR vsadit na zkušenost

Londýn – Skotský trenér Craig Levein chce při výběru fotbalistů pro sobotní utkání s Českou republikou vsadit na zkušenost. Útočník Steven Naismith před klíčovým zápasem kvalifikace mistrovství Evropy ujišťoval, že Skotové budou tentokrát hrát ofenzivně. Levein měsíce s nadšením mluvil o nové generaci mladých skotských hráčů, ale v sobotu v Glasgowě na to přechodně zapomene při výběru jedenáctky, která musí získat klíčové tři body, aby udržela šanci na postup, napsal londýnský deník The Times.

Craig Levein
zdroj: isifa/IPA autor: Brian Stewart

"Nemohu dost zdůraznit, jak důležitá bude v tomto zápase zkušenost," řekl Levein. "Vyrovnanost a přístup jsou důležité, ale klíčová bude pro nás zkušenost. V poslední době jsem přivedl některé mladé hráče a byl jsem za to kritizován. Ale když půjde do tuhého, vsadím proti České republice na zkušený tým." Po takových výrocích je skoro jisté, že Darren Fletcher nastoupí už od začátku, napsaly The Times v souvislosti se záložníkem Manchesteru United, který kvůli virovému onemocnění dlouho nehrál.

Útočník Naismith v rozhovoru s novináři zdůrazňoval, že Skotové budou hrát ofenzivně – na rozdíl od loňského utkání s ČR v Praze. "Od zápasu v Praze si myslím, že jsme ukázali, že hrajeme útočný fotbal," řekl. "I když hrajeme s jedním útočníkem, tak dostáváme hráče dopředu. (…) Tento víkend musí celá země táhnout za jeden provaz. Jakou bychom jinak měli šanci?" dodal.

Podle The Times nejsou Skotové jediným fotbalovým národem v problémech, jejich sobotní soupeři mají prý nejhorší tým za desetiletí a vlastní katalog potíží. "Propad českého týmu je dobře zdokumentovaný… Trenér Michal Bílek je 90 minut od propuštění po sérii sedmi utkání s jedinou výhrou – proti Lichtenštejnsku – a ponižujícím sestupu v mezinárodním žebříčku," napsal list.

Skotské problémy prý podobné českým

"Domácí scéna českého fotbalu není o nic lepší. Všechny skotské problémy minulé sezony od stávky rozhodčích po sektářské napětí nejsou o nic nepříjemnější než ty české, které zahrnují špatné hospodaření s financemi, přímou korupci a odchod nejlepších mladých hráčů do zahraničních soutěží," uvedl list.

Připomněl trest pro Sigmu Olomouc za účast v korupčním skandálu i to, že Slavia půl roku nebyla s to platit hráčům mzdy. V kvalifikaci pro evropské klubové soutěže si vedly české týmy podobně neúspěšně jako skotské. "Jediným zábleskem světla je překvapivý vzestup Viktorie Plzeň, která nějak získala český titul a kvalifikovala se do Ligy mistrů," píší The Times.

"Tvrdí se, že to je nejhorší český tým za desetiletí. Nedvědové a Poborští jsou dávno pryč, a i když juniorští hráči jsou slibní, toto přechodné období je bolestivé," uvedly The Times. "I když je to politováníhodný úpadek pro zemi, která v roce 2004 hrála semifinále mistrovství Evropy, je zapotřebí, aby to Skotové viděli v perspektivě," napsal list a zdůraznil, že Češi mají ve skupině stále pětibodový náskok a jsou o 13 míst nad Skotskem ve světovém žebříčku. "Přestože jsou v krizi, jsou stále více než schopní v Hampden Parku zvítězit," uzavřely The Times.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články