Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Skotové by podle tisku měli využít absence brankáře Čecha

Londýn - Skotské fotbalisty čeká v sobotu v kvalifikaci mistrovství Evropy proti České republice klíčové utkání, které by podle britského tisku mohlo otevřít cestu k ukončení třináctiletého čekání na účast na velkém šampionátu a zahladit zklamání z toho, že se žádný skotský klub letos nedostal do evropských poháru. Listy i bývalý skotský reprezentační brankář Alan Rough zdůrazňují, že národní mužstvo by mělo využít absence brankářské jedničky Petra Čecha.

Skotští fanoušci
zdroj: isifa/VLP autor: Vít Šimánek

"Tým Craiga Leveina čeká v sobotu těžkých 90 minut proti svěřencům Michala Bílka a vítězství by připravilo půdu pro další kvalifikační utkání v úterý s Litvou," napsal skotský list Daily Record. "Národ je ve varu a modlí se, aby si Leveinův mladý tým uchoval šance na mistrovství Evropy," dodal list a připomněl, že skotští fanoušci nezažili již 13 let účast na velkém fotbalové akci. "To opravdu bolí," poznamenal deník.

Také londýnský Daily Mail zdůrazňuje, že Skotsko potřebuje porazit Čechy. Ti podle Daily Record prožívají minikrizi po porážce 0:3 v Norsku. "Na kritizovaného trenéra Michala Bílka sílí tlak a on potřebuje v (glasgowském) Hampden Parku dobrý výsledek," uvedl list.

Za zraněného Čecha by měl nastoupit Jaroslav Drobný, gólman se třemi reprezentačními starty, nebo Jan Laštůvka, který za národní mužstvo ještě nechytal. Daily Record napsal, že jednatřicetiletý Drobný zažívá pokles formy a na začátku Bundesligy udělal několik velkých hrubých chyb. Bývalý reprezentační brankář Rough si myslí, že by Čechův náhradník mohl být nervózní a skotský tým by měl od samého začátku útočit a prověřit ho. "Prvních 15 až 20 minut bychom se měli dostávat do šestnáctky a zjistit, jak na tom brankář je. První míč by měl jít nahoru a někdo by ho měl zároveň atakovat. Není to nic nového, ale může to fungovat," řekl Rough skotským novinářům.

Připomněl, že on sám nastoupil k prvnímu soutěžnímu zápasu ve skotském dresu v roce 1976 proti Československu (Skotové prohráli 0:2) a jeho výkon ovlivnila nervozita. "Byl jsem mladý a nezkušený a mluvilo se jen o mně. Každý je jiný a takový tlak řeší jinak, ale Drobný a Laštůvka vědí, že nejsou jedničkami a že nemají mnoho zkušeností," dodal. Záložník West Bromwiche James Morrison řekl, že Skotové budou hrát úplně jiný fotbal než při prvním kvalifikačním utkání v Praze, kde skotský tým hrál defenzivně a prakticky bez útočníka.

"Jsou dobří, ale v Praze jsme neviděli nic, co by nás muselo vyděsit. Tam jsme je opravdu neprověřili a v Hampden Parku se nemáme čeho bát," řekl Morrison, podle něhož mají Skotové dost energie na to, aby Čechy porazili. "V týmu je dobrá atmosféra. V posledních zápasech jsme hráli dobře a hráči si vedou dobře také v klubech," dodal Morrison. Další záložník Scott Brown z Celtiku Glasgow si myslí, že by národní tým mohl povzbudit skotské fanoušky poté, co všechny skotské kluby vypadly z kvalifikace o evropské poháry. "To už je za námi. Osobně nevidím důvod, proč bychom nemohli zemi v sobotu povzbudit výhrou," řekl Brown.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články