Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Skandál ve Francii. Fanoušci Lyonu trefili lahví Payeta, situaci bude řešit ministryně

Francouzská liga se potýká s dalším velkým fanouškovským skandálem. Ve šlágru kola jeden z příznivců Lyonu trefil plastovou lahví s vodou do hlavy oporu Marseille Dmitriho Payeta. Duel 14. kola zůstal nedohrán a soupeř Sparty z Evropské ligy bude do konce vyšetřování hrát bez diváků. Incident a celou situaci hodlá řešit i ministryně sportu Roxana Maracineanuová, podle níž jde o budoucnost fotbalu v zemi.

Dmitri Payet po zásahu lahví
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Bývalý francouzský reprezentant Payet dostal ránu plastovou lahví do levého ucha v momentu, kdy se chystal zahrávat rohový kop. Zhroutil se na zem a ze hřiště odešel po ošetřování s pytlíkem ledu přiloženým k hlavě. Rozhodčí Ruddy Buquet poslal oba týmy do kabin.

Zhruba po hodině hlasatel na stadionu oznámil, že utkání bude pokračovat. Na trávníku se však objevili pouze hráči domácího Lyonu, hosté zůstali v šatně. Po další hodině sudí zápas z bezpečnostních důvodů předčasně ukončil. Podle agentury AFP policie zatkla jednoho fanouška, kterého identifikovala pomocí kamer na stadionu.

"Liga se musí dohodnout, jak tyhle záležitosti vyřešit," řekla rozhlasové stanici France Info ministryně sportu Maracineanuová, která se v úterý sejde i se zástupci ministerstva vnitra. Na schůzku budou pozvání také zástupci francouzské fotbalové federace a ligy. "Každý musí pochopit, že teď jde o přežití francouzského fotbalu," uvedla Maracineanuová.

Nešlo totiž o první případ výtržností fanoušků během tohoto ročníku francouzské nejvyšší soutěže. Payet se v této sezoně stal obětí útoku lahví už v srpnovém utkání v Nice. Tehdy vicemistr Evropy z roku 2016 hodil flašku zpět do hlediště, což vyvolalo průnik části domácích fanoušků na trávník a potyčky s hráči.

Nice potrestala disciplinární komise odpočtem bodu v tabulce a dalšího podmíněného. Řádění fanoušků doprovázelo také zářijové derby Lens - Lille, problémy s příznivci byly v této sezoně také v Montpellier, Angers, Marseille a St. Etienne.

Podle Maracineanuové jsou incidenty hrozbou pro francouzskou ligu i po finanční stránce. "Nemůžeme dovolit, aby vysílací stanice, která si koupila práva, udržovala přenos déle než hodinu, když ani neví, zda bude duel pokračovat. V sázce jsou miliony eur. Navzdory zdravotní krizi jsme umožnili fotbalu návrat fanoušků na stadiony a takovéhle věci nemůžeme dopustit," dodala Maracineanuová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články