Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Skandál v Turecku. Předseda Ankaragücü inzultoval rozhodčího, soutěže jsou pozastaveny

Všechny turecké fotbalové soutěže jsou kvůli napadení rozhodčího do odvolání pozastaveny. Na sudího Halila Umuta Melera totiž po pondělní remíze 1:1 s Rizesporem zaútočil přímo na trávníku předseda Ankaragücü, kde působí i obránce Matěj Hanousek. Událost vedle tureckého svazu odsoudili i vrcholní politici v zemi či předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino.

Předseda Ankaragücü Faruk Koca (uprostřed) po inzultaci hlavního rozhodčího
zdroj: REUTERS

K incidentu došlo poté, co hostující Rizespor v nastavení vyrovnal. Předseda domácího klubu Faruk Koca dal nejprve rozhodčímu pěstí, a když Meler ležel na zemi, kopali do něj ještě nejméně dva členové realizačního týmu domácích.

Sudí skončil s otřesem mozku a menší zlomeninou poblíž oka v nemocnici. "Žádné trvalé následky neponese, nedošlo ani k poškození mozku," konstatoval primář nemocnice Acibadem Mehmet Yorbulut a dodal, že Meler by měl být ve středu propuštěn.

Turecký svaz se ve stínu incidentu odhodlal k razantním kroku. "Rozhodli jsme se do odvolání pozastavit všechny domácí soutěže," reagoval na sociálních sítích. "Zodpovědný klub, jeho předseda, činovníci a všichni, kdo rozhodčího napadli, dostanou nejtvrdší možné tresty," dodal.

"Turecký fotbal dostal podlý direkt. Všichni, kteří do toho byli zapletení, za to zaplatí," přidal předseda svazu Mehmet Büyükeksi, podle něhož za napadení může dlouhodobý nedostatek respektu vůči rozhodčím.

Násilnosti odsoudil i turecký ministr spravedlnosti Ali Yerlikaya. "Takové incidenty jsou na našich trávnících, které jsou základem míru a přátelství, nepřijatelné," napsal. Rozhodčímu popřál brzké uzdravení a poděkoval mu za reprezentaci Turecka v mezinárodních soutěžích. 

"Může za to každý, kdo na ně slovně útočil a vyzýval ke zločinnému jednání. Cestu k útoku otevřela nezodpovědná prohlášení klubových předsedů, manažerů, trenérů i televizních komentátorů," dodal Büyükeksi.

Na Kocu, který kvůli údajným srdečním problémům také skončil v nemocnici, byl kvůli napadení vydán zatykač a posléze byl spolu s dalšími dvěma podezřelými zadržen. Vinu ale šéf Ankaragücü odmítl. Krátce po zatčení ale podle agentury Anadolu odstoupil z vedení klubu.

"Chtěl jsem mu jen vynadat a plivnout do obličeje"

Na Kocu, který kvůli údajným srdečním problémům také skončil v nemocnici, byl kvůli napadení vydán zatykač a posléze byl spolu s dalšími dvěma podezřelými zadržen. Vinu ale odmítl. "Za všechno můžou špatné verdikty a provokace ze strany rozhodčího. Já jsem mu původně chtěl jen vynadat a plivnout do obličeje," prohlásil Koca, jehož ale Meler ve výpovědi pro policii obvinil, že mu hrozil smrtí.

"Dal mi pěstí pod levé oko a já jsem spadl. Na zemi mě pak další lidé kopali do hlavy a dalších částí těla. Koca také mně a kolegům řekl: 'Zničím vás.' A ke mně pak dodal: 'A tebe zabiju,'" citovala sudího agentura Anadolu.

Na incident, za který se Ankaragücü omluvilo, reagoval i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Napsal, že "sport je neslučitelný s násilím". Asociace rozhodčích zase hovořila o "černém večeru pro turecký fotbal".

Také předseda FIFA Infantino označil útok na sudího za absolutně nepřijatelný. "Bez rozhodčích není fotbal. Rozhodčí, hráči, fanoušci i zaměstnanci musí být v bezpečí, aby se mohli bavit fotbalem. Obrátím se na relevantní autority, aby zajistily, že tohle bude striktně respektováno na všech úrovních," zdůraznil Infantino.

Ankaragücü, za které nastoupil také bývalý obránce Olomouce nebo Sparty Uroš Radakovič, patří v tabulce 11. místo. Rizespor, kde působí exsparťané Martin Minčev s Casperem Höjerem, figuruje na 8. příčce.

Přerušení nejvyšší fotbalové soutěže není v této oblasti ničím mimořádným. K podobným opatřením sáhli během posledních let v Řecku či na Kypru, kde svaz před třemi lety odložil všechny ligové zápasy poté, co se rozhodčí Andreas Konstantinu stal terčem bombového útoku. V Řecku byly všechny domácí soutěže pozastaveny již několikrát, momentálně se liga kvůli opakovaným násilnostem na zápasech hraje bez diváků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články