Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Skandál se sexuálním zneužíváním bobtná. Hlášeno je už 83 podezřelých

Londýn - Skandál se sexuálním zneužíváním dětí v britském fotbale nemá konce. Nová svědectví přibývají každý den a policie už se momentálně zajímá o 83 podezřelých a 98 sportovních klubů. Zasaženy jsou kluby na všech úrovních, ať už profesionální či amatérské.

Barry Bennell u amerického soudu v roce 1995
zdroj: AP autor: Will Dickey

Aféra kolem údajného zneužívání dětí v mládežnických klubech už několik týdnů otřásá britským fotbalem. Do centra pozornosti se dostal především klub města Crewe, o kterém v souvislosti se svým zneužitím hovořilo hned několik bývalých fotbalistů.

Celý skandál odstartovalo svědectví Andyho Woodwarda pro deník Guardian, že jej zneužíval někdejší trenér a již dříve několikrát odsouzený Barry Bennell. K Woodwardovi se poté připojila řada dalších bývalých spoluhráčů, kteří hovořili o stejných zkušenostech.

Mezi mladé hráče, kteří prošli pod skautovýma rukama a přebývali v Bennellově domě, patří i legenda Leedsu, Newcastlu či Boltonu Gary Speed. Bývalý trenér velšské reprezentace před pěti lety spáchal za záhadných okolností sebevraždu, jeho rodina a právníci však jakékoliv spojení s Bennellovým případem vyloučili.

Sexuálnímu skandálu v britském fotbale se věnoval i Fotbal fokus podcast (od 18:10)

Stejně tak učinil i Bennell. Ovšem když ho novináři ze Sunday Times kontaktovali několik měsíců po Speedově smrti a během konverzace mimoděk pronesli, že bývalý hráč už odpočívá v pokoji, Bennell odpověděl: "Neexistuje žádný pokoj. Jak můžete mít pokoj, když jste někoho zavraždil? Pro mě znamená někoho zavraždit i to, co jste mu udělali, protože jeho život už nikdy není stejný jako dřív."

Objevila se ale i nová svědectví z jiných klubů s jinými muži. O sexuálním zneužívání veřejně vypověděli například i bývalí angličtí reprezentanti Paul Stewart či David White, kauza zasáhla i elitní týmy jako Chelsea či Manchester City.

Mnozí nyní hovoří o tom, že mládežničtí trenéři, kteří se dopouštěli zneužívání, o sobě věděli a kluby je navíc kryly. Chelsea například svým obětem zaplatila desetitisícové částky v librách za mlčenlivost.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články