Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Sivok měl z vyrovnávacího gólu radost, ale navenek slavit nechtěl

Istanbul - Stoper Tomáš Sivok téměř po roční pauze způsobené zraněním nastoupil za fotbalovou reprezentaci a hned přispěl k výhře 2:1 v kvalifikačním zápase v Turecku důležitým vyrovnávacím gólem. Jelikož už přes šest let působí v Besiktasi Istanbul, svou první trefu v národním dresu od listopadu 2011 nijak bouřlivě neslavil. Věří, že skvostný vstup do kvalifikační skupiny český celek potvrdí v dalším utkání v pondělí v Kazachstánu.

Tomáš Sivok v souboji s Gokhanem Törem
zdroj: ČTK/imago

Sivok se prosadil po čtvrthodině hry, kdy přesnou hlavičkou po rohovém kopu dokázal odpovědět na rychlý vedoucí gól Turků. "Čekali jsme, že na nás Turci vlítnou. Myslím, že nás hodně zachránila branka ze standaradky, ta nás udržela ve hře. Ve druhé půli jsme pak ukázali, že umíme hrát fotbal," řekl novinářům po utkání Sivok.
 
Vzhledem k tomu, že od léta 2008 působí v tureckém Besiktasi Istanbul, dával gesty publiku jasně najevo, že trefu nechce nijak zvlášť slavit. "Samozřejmě to pro mě byl specifický zápas. Asi se moc nesluší, abych tady po těch letech skákal a dělal kotrmelce," uvedl.

Tomáš Sivok: "Chtěl jsem ukázat, že nechci slavit, že je to v klidu. Radost z toho člověk samozřejmě vevnitř má, ale nemůže slavit tak emotivně, jako kdyby hrál proti jinému soupeři."

Za sportovní gesto mu poděkoval viceprezident Besiktase

"Dostal jsem od něj nějaké zprávy, že bylo dobře, že jsem to takhle udělal. Vůči Besiktasi by to nebylo fér. V první chvíli jsem chtěl běžet to oslavit, ale pak mě to trklo. Člověk si to za chvilku uvědomí," řekl Sivok.

"Vím, jaká tady je mince, jeden týden je to tak, druhý jinak. Turci to ocení. S Michalem Kadlecem jsme pak po zápase tleskali i Turkům a celý stadion stál a tleskal. To bylo takové příjemné, že i oni dokázali ocenit, že jsme nedělali žádná laciná gesta," dodal Sivok.

Po zápase se bavil i se spoluhráči z Besiktase. "Volali mi a ze srandy říkali, že jsem jim tedy dal, že to teď nebudou mít lehké. Moc nadšení nebyli. Cestovali do Lotyšska a budou pod ještě větším tlakem, než byli," dodal Sivok.

Jednatřicetiletý stoper doufá, že český tým potvrdí výborný úvod kvalifikace v pondělí na umělé trávě v Astaně proti Kazachstánu. "Máme šest bodů, ale ještě nikde nejsme. Chtělo by to vyhrát v Kazachstánu, nebo aspoň uhrát bod. Kdybychom si přivezli čtyři body z těch dvou zápasů, byli bychom spokojeni," řekl. "Víme, že budeme hrát na umělé trávě. Myslím, že to bude stejně těžký zápas jako proti Turecku," dodal.

Dočkal věřil, že po gólu Nizozemsku se může prosadit i v Turecku

Střelcem v českém dresu, na něhož je v probíhající kvalifikaci spolehnutí, je Bořek Dočkal. Jedním gólem přispěl k zářijové výhře 2:1 v úvodním duelu skupiny proti Nizozemsku a o to víc věřil, že se může trefit i v pátečním duelu v Turecku. To se mu povedlo a v 58. minutě vítězným gólem zařídil triumf 2:1.

"Kdybychom vyhráli a já gól nedal, budu stejně spokojený. Je to takový bonus navíc a jsem za to rád," řekl novinářům v Istanbulu Dočkal. "Každý gól, který v zápase dáte, vás motivuje do dalšího. Víc věříte, že by to mohlo přijít znovu. Když jsem v posledním zápase dával gól, věřil jsem, že jsem schopný to zopakovat i dnes. Naštěstí se povedlo," dodal sparťanský záložník, který ve dvanáctém reprezentačním duelu skóroval počtvrté.

Z Bořka Dočkala se stává dvorní kanonýr českého národního týmu
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

K brance mu dobrou akcí a přihrávkou pomohl spoluhráč z letenského klubu Pavel Kadeřábek. "Už před tím gólem to od nás byl v druhé půli zlepšený výkon, měli jsme tam některé dobré akce. Pavel udělal dobrý tandem, dával mi balon pod sebe. Bylo to hodně strhlé za přední tyč a já jsem vyplaval z druhé vlny. Levačkou jsem zakončoval na vzdálenější tyč. Gólman byl hodně přesunutý na první, střela totiž nebyla zas tak dobře umístěná, aby na ni nestačil reagovat," dodal ke gólu Dočkal.
 
K českému týmu se podle něj na startu kvalifikace trochu obrátilo i štěstí, které předtím neměl v přípravných zápasech. "Jak jsme měli v některých přípravných zápasech ne úplně štěstí a kolikrát jsme z pološancí dostávali góly, tentokrát stejně jako s Nizozemskem se nám dařilo čelit i větším šancím a odolat," konstatoval Dočkal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články