Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Situace v českém fotbalu už nemohla být horší, říká Doležal

Praha - Nové vedení se pustilo do rekonstrukce českého fotbalu. Šéf českého fotbalu Ivan Hašek jednal s vedením Slavie o uvolnění kouče Karla Jarolíma k národnímu týmu. A první zasedání v sobotu zvoleného výkonného výboru ČMFS přineslo zásadní změny. Vedení odvolalo představenstvo marketingové společnosti STES, která pro svaz shání peníze, a chystá audit financí ČMFS. Česká televize o změnách mluvila s Petrem Doležalem, generálním ředitelem SK Slavia a od soboty také členem výkonného výboru fotbalového svazu.

Petr Doležal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Ivan Hašek měl zájem, abychom trenéra uvolnili na celý úvazek, ale my jsme také odpovědní Slavii, takže v tuhle chvíli to skutečně nepřipadá v úvahu. Ale na druhou stranu jsme připraveni českému fotbalu pomoct," uvedl Doležal. Nyní je proto podle něj především potřeba, aby se Jarolím a Hašek domluvili na určitém modelu spolupráce.

"Je to určitý kompromis, určitá míra rizika, a to nejen pro reprezentaci, ale také samozřejmě pro Slavii," neskrývá obavy Doležal a dodává: "Tenhle stav není ideální, jenže si myslím, že situace v českém fotbalu už nemohla být horší."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Doležalem

"České národní mužstvo je nejvíce"

Hašek a Jarolím si už vyzkoušeli spolupráci ve Štrasburku, takže se znají a je tady oboustranný zájem na spolupráci, tvrdí Doležal. Zároveň národní mužstvo má svou váhu a nehrozí proto, že by Jarolím vynechával právě reprezentační utkání.

Doležal sám sedí na dvou židlích - je totiž šéfem pražské Slavie a od soboty je také členem výkonného výboru fotbalového svazu. "Primárně jsem odpovědný Slavii a jejím fanouškům, ale na druhou stranu české národní mužstvo je nejvíce," říká k tomu.   

"STES dokáže produkovat víc peněz"

Kromě hledání nového trenéra reprezentace je výrazným fotbalovým tématem posledních dnů výměna vedení marketingové společnosti STES. V čele společnosti končí Jaroslav Vacek, který působil ve firmě od jejího založení, Jan Kinda a Marcel Petrásek. V novém představenstvu doplní bývalého reprezentanta Poborského právě Doležal.

"STES je zavedená firma, na druhou stranu dokáže podle mne produkovat peněz ještě víc," říká Doležal.  Jednou z uvažovaných možností, jak navýšit zisky, je zvýšení cen televizních práv. "Když porovnám televizní práva v blízkém zahraničí, v Polsku, Rumunsku, ve srovnatelných zemích, tak finance za televizní práva jsou tam diametrálně odlišné," vysvětluje Doležal s tím, že za čtyři roky mandátu by rád ceny zvedl dvojnásobně.

Ivan Hašek už oznámil, že je potřeba udělat v ČMFS a STES audit financí. Jedná se podle něj o normální postup v situaci, kdy do firmy přichází nové vedení. Doležal potvrdil, že audit u jedné z prestižních auditorských společností má být proveden co nejdříve. Audit by měl přitom především odhalit finanční machinace, které se údajně v českém fotbalu hojně vyskytovaly.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články