Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Silvestrovské derby - to je zábava i urputná bitva

Praha - Popětadvacáté se sejdou fotbaloví příznivci, aby tradičním způsobem zakončili končící rok při silvestrovském derby Slavia - Sparta. Také letos se bude hrát v pražském Edenu a bývalí špičkoví fotbalisté obou klubů se znovu střetnou ve dvou věkových kategoriích. Starší budou premiérově v kategorii nad 45 let diváky spíše bavit, ti mladší v duelu hráčů nad 35 let opět slibují vyhecovanou bitvu, v níž půjde především o výsledek. V 11:00 je výkop týmů nad 45 let, ve 12:00 začne hlavní duel. Celý program odvysílá přímo ČT4 a web SportŽivě.cz.

Historie tradičních derby internacionálů vznikla před čtvrtstoletím a od té doby s jednou výjimkou uzavírá kalendářní rok. Především jde o exhibici a pobavení před večerními oslavami, přesto zvlášť v duelu mladších hráčů je ve hře velká prestiž a zápas občas přinese i žlutou kartu.

Zatímco v historii derby velkých klubů mají navrch stále výrazně sparťané, na Silvestra to jde více soupeři, který dokázal vyhrát už šestnáctkrát. Duel starších týmů má kratší historii, hrát se bude teprve poosmé, přičemž letos poprvé mohou nastoupit hráči už po dovršení 45. roku. Výjimku dostal jednačtyřicetiletý sparťan Martin Frýdek, který by kvůli svému zdravotnímu stavu nebyl schopen hrát mezi vrstevníky. Bilance mezi staršími hráči je vyrovnaná, loni obě utkání skončila remízou 4:4.

Tradičně do poslední chvíle budou manažeři obou výběrů ladit složení týmů, náročný program posledního dne roku může na poslední chvíli přinést nečekané výpadky nominovaných. "Sešívanými" oporami budou Vladimír Šmicer, Pavel Kuka, Radek Bejbl, Luděk Zelenka, Tomáš Hunal, Martin Müller, Ivo Ulich a další zástupci generace, která ještě nedávno obouvala prvoligové kopačky. Za Letenské dorazí do Edenu také silný výběr - premiérově se bude pokoušet zlomit odpor soupeře kanonýr Vratislav Lokvenc, nastoupí i brankáři Petr Kouba s Tomášem Poštulkou, v rudém dresu mají vyběhnout i Miroslav Baranek, Jiří Novotný, Horst Siegl, Jiří Němec, Michal Horňák či Petr Gabriel.

Ve starších výběrech se předvedou Jiří Jeslínek starší, Ivo Lubas, Ivo Knoflíček, Miroslav Příložný, Miroslav Beránek, Petr Herda a Pavel Medynský (všichni Slavia), Jan Berger, Josef Jurkanin, Miroslav Denk, Josef Pešice, Ivan Čabala, Josef Vojta a Martin Frýdek (všichni Sparta).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články