Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Silvestr opět ozdobí derby pražských "S", povolávací rozkaz přijal Lafata

Před polednem posledního dne roku se už tradičně odehraje silvestrovské derby fotbalových internacionálů mezi pražskou Slavií a Spartou. Třiatřicátého ročníku by se měla zúčastnit čtveřice nováčků - v letenském dresu nejlepší střelec ligové historie David Lafata a v barvách sešívaných pak trojice Jiří Bílek, Mario Lička a brankář Václav Winter. Před zápasem internacionálů se pošestnácté střetnou veteráni. Přímý přenos sledujte od 9:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Lafata poprvé od konce profesionální kariéry oblékne sparťanský dres. Sedmatřicetiletý kanonýr stále hraje za Olešník na Českobudějovicku krajský přebor.

"Jsme strašně rádi, že přijal nabídku. David je srdcař, velký sparťan, odvedl pro klub velký kus práce. Pořád je aktivní, ještě hraje krajskou soutěž, takže věříme, že mu střelecký prach nezvlhnul a že nám svými góly pomůže. Navíc to bude velké lákadlo pro diváky," řekl manažer sparťanského výběru Jiří Novotný.

Slavii nově posílí člen vedení vršovického klubu Bílek, Lička, který je sice odchovancem Baníku Ostrava, ale v letech 2013 a 2014 hrával v Edenu, a brankář Winter. "Derby je pro bývalé hráče Sparty a Slavie prestižním zápasem a pro mě je ohromná čest, že můžu nastoupit. Těším se moc. Zjišťoval jsem od Standy Vlčka informace, jaká je kvalita, a říkal, že velmi vysoká. Tak uvidíme, jak se s tím poperu," prohlásil s úsměvem Bílek.

Vedle něj si v červenobílém dresu zahrají například Karel Piták, Rudolf Skácel či Ivo Ulich, v barvách soupeře třeba stále aktivní ligoví hráči Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a Tomáš Hübschman z Jablonce.

Novotný se pokusil zlákat i nového letenského sportovního ředitele Tomáše Rosického, ale bez úspěchu. "Bohužel Tomáš je na horách, omluvil se," konstatoval.

Derby se jako vždy odehraje na umělé trávě v Edenu. Program otevře v 10:00 duel veteránů nad 45 let, který se bude hrát na 2x 20 minut. Představí se v něm například v dresu Slavie kouč reprezentace Jaroslav Šilhavý. O hodinu později začne utkání internacionálů nad 35 let na 2x 25 minut.

Sparťanští internacionálové vloni v derby triumfovali 9:4, ale historicky jsou mnohem úspěšnější slávisté. Z 32 ročníků vyhráli 21 zápasů, sedm Letenští a čtyřikrát se zrodila remíza. Z 15 měření sil veteránů ovládla Slavia šest, Sparta dva a sedmkrát se mužstva rozešla smírně.

"Během profesionální kariéry jsme do toho v derby chodili naostro, ale tohle by měla být spíš oslava fotbalu. Nikdo nechce prohrát, ale jde i o to, aby se nejvíce bavili diváci a padaly branky," uzavřel Novotný.

Očekávané soupisky:

Internacionálové:
Slavia: Václav Winter - Lukáš Došek, Tomáš Hunal, Martin Müller, Jiří Bílek, Rudolf Skácel, Tomáš Pešír, Ivo Ulich, David Kalivoda, Tomáš Hrdlička, Karel Piták, Mario Lička, Jaroslav Černý.
Sparta: David Bičík - Jan Flachbart, Tomáš Hübschman, Václav Koloušek, Jiří Jarošík, Tomáš Jun, Jiří Novotný, Tomáš Čížek, Luděk Stracený, Marek Matějovský, Milan Fukal, Lukáš Zelenka, David Lafata.

Veteráni:
Slavia: Jan Klíma - Roman Janoušek, Jiří Jeslínek, Jaromír Jindráček, Luboš Kozel, Pavel Kuka, Jan Mareš, Pavel Medynský, Pavel Řehák, Jaroslav Šilhavý, Juraj Šimurka, Milan Šimůnek, Luboš Zákostelský, František Veselý.
Sparta: Jaromír Blažek - Miroslav Baranek, Aleš Bažant, Miloslav Denk, Michal Horňák, Josef Jarolím, Marek Kincl, Vratislav Lokvenc, Jiří Němec, Marek Trval, Petr Vrabec, Daniel Zítka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články