Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Šilhavý: Tlak byl enormní, někdy jsem to ani nechápal. U reprezentace pokračovat nebudu

Jaroslav Šilhavý navzdory postupu na mistrovství Evropy oznámil, že u reprezentace se současným realizačním týmem končí. Dvaašedesátiletý trenér v pozápasovém rozhovoru s Českou televizí po vítězství 3:0 nad Moldavskem řekl, že čelil enormnímu tlaku, kterému někdy ani nerozuměl.

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý: Mám radost z postupu, ale u reprezentace pokračovat nebudu

Šilhavého pozice byla v ohrožení už po říjnové porážce 0:3 v Albánii, po níž ho výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) ve funkci podržel. Upravil mu však smlouvu, která vyprší 30. listopadu. Její součástí je oboustranná opce.

"Přestože teď máme radost, tak už před zápasem jsme se rozhodli, že pokračovat nebudeme. Oznámil jsem to (předsedovi FAČR) Petru Fouskovi. Tlak už byl enormní, někdy jsem to ani nechápal. I to přispělo k našemu rozhodnutí," řekl Šilhavý, který reprezentaci vedl od září 2018.

K jeho rozhodnutí částečně přispěl také incident z noci ze soboty na neděli, kdy tři zkušení hráči obránci Jakub Brabec s Vladimírem Coufalem a útočník Jan Kuchta navštívili v Olomouci diskotéku a kvůli porušení týmových pravidel byli vyřazeni z mužstva.

"Nečekal jsem to, hodně mě to ranilo, nicméně už to v nás zrálo nějakou dobu. Tyhle události taky na to měly vliv, ale nebylo to úplně to zásadní. Už jsme tu nějaký pátek, ta situace kolikrát eskalovala," řekl Šilhavý.

Připustil, že je zvláštní, že trenér, který postoupí s týmem na Euro, na šampionát nepojede. "Nebylo to jednoduché rozhodování. Zvlášť teď po zápase, velká radost v kabině, fanoušci a tak dále. Je to divné, ale rozhodnutí padlo už před zápasem. Jsem rád i za kluky, jak to zvládli," uvedl Šilhavý.

"Mám velkou radost, že se to podařilo, že zase na Euru nebudeme chybět, akorát to bude bez nás. Nicméně já tvrdím, že tým je na prvním místě. Česko postoupilo na Euro v Německu, není to o Šilhavém," doplnil kouč.

Kapitán Tomáš Souček připustil, že ho trenérův konec hodně mrzí. "Pět let tady byl, měli jsme úspěchy, teď jsme postoupili na Euro. To, že skončil, nás trochu srazilo z těch oslav. Chtěl bych mu moc poděkovat za skvělých pět let. Byl tady pro hráče vždy nápomocný, měl tu i úspěchy. Přeju mu jen to nejlepší do budoucna," řekl Souček.

Nástupce Karla Jarolíma národní mužstvo pozvedl. Někdejší reprezentační asistent předloni nečekaně došel s týmem na minulém evropském šampionátu až do čtvrtfinále.

S mužstvem také postoupil do elitní divize A Ligy národů, odkud ale Češi následně sestoupili. Reprezentace naopak neprošla na mistrovství světa, výkonný výbor i tak s Šilhavým vloni na jaře prodloužil smlouvu.

"Je potřeba trenérovi Šilhavému poděkovat za to, že dovedl mužstvo na evropský šampionát, a za veškerou práci, kterou v posledních pěti letech pro fotbalovou asociaci odvedl. Zejména za povedené Euro 2020 a postup do čtvrtfinále i úspěšnou Ligu národů a účast ve skupině A," řekl Fousek.

"Situace je čerstvá, teď ji budeme řešit ve výkonném výboru. O novém trenérovi budeme jednat, nepředpokládám ale, že bychom o něm rozhodli už během úterního zasedání výkonného výboru," dodal šéf FAČR.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články