Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šilhavý: Švýcaři jsou velký favorit, moc slabin v jejich týmu nevidíme

V sobotu to bylo mizerné, v úterý může být lepší. Trenér Jaroslav Šilhavý chce s českými fotbalisty v závěrečném utkání skupiny A2 Ligy národů ve Švýcarsku napravit vysokou domácí porážku 0:4 od Portugalska a pokusit se udržet v elitní divizi. S hráči si sobotní nepovedený zápas důkladně rozebrali a pojmenovali si chyby. Šilhavý označil výběr helvétského kříže za velkého favorita. Přímý přenos vysílá ČT sport i ČT sport Plus v úterý od 20:00.

"Po zápase s Portugalskem jsme byli samozřejmě všichni zklamaní. Při hodnocení pro nás bylo důležité, že hráči to vnímali stejně jako my trenéři. Nebyl tam nikdo, kdo by si myslel, že hrál dobře. Pojmenovali jsme si chyby. Nebylo to o nějakém kamenování jednotlivců, že to byl on, kdo zavinil gól a podobně. Věřím, že to zítra napravíme," řekl Šilhavý v St. Gallenu.

Po sobotním debaklu jeho svěřenců s Portugalskem se výrazně změnila situace ve skupině. Švýcarsko se díky vítězství 2:1 ve Španělsku dostalo na třetí místo tabulky a k udržení mezi elitou Ligy národů mu stačí remíza. Český celek potřebuje zvítězit.

"Změnilo se to, že nám nestačí remíza a musíme vyhrát. V každém zápase chcete vyhrát, ale kdyby člověk věděl, že mu stačí remíza, může na to třeba v závěru reagovat. Může třeba vyztužit obranu a podobně," přemítal Šilhavý. "Čeká nás silný soupeř, vyhrát tady ve Švýcarsku je těžké. Ale pokusíme se o to. Jsou proti nám velký favorit, respekt máme, ale musíme do toho jít s otevřeným hledím," doplnil Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko – Švýcarsko

Jeho svěřenci v úvodním duelu skupiny v červnu doma Švýcarsko porazili 2:1. Výběr helvétského kříže prohrál první tři zápasy, ale v posledních dvou duelech překvapivě zvítězil nad Portugalskem a ve Španělsku.

"Stoprocentně šli nahoru. První tři zápasy ve skupině prohráli, vypadalo to s nimi bledě. Posledně ve Španělsku ale zahráli skvěle. Měli i další šance, které mohli proměnit. Je to skvělý tým a jsou právem v elitní skupině. Ale to neznamená, že se zítra nepopereme o setrvání v elitní skupině. Pokud by se to povedlo, bylo by to pro celý český fotbal hodně prospěšné," prohlásil Šilhavý.

Švýcaři mají ve svém středu několik hráčů z německé či anglické ligy. "Moc slabin v jejich týmu nevidíme. Na každý post mají dalšího vyrovnaného hráče s tím, který hraje v základu. Embolo, Shaqiri, Xhaka, Seferovic, to je vše extratřída. Jsou silní. Musíme hrát s nasazením a odvahou, zároveň nesmíme dělat chyby jako proti Portugalsku," řekl Šilhavý.

Neprozradil, zda výrazně zamíchá se sestavou a pozmění třeba i rozestavení ze tří na čtyři obránce. "S hráči to diskutujeme, ještě budeme mít taktickou poradu a video. Představu samozřejmě máme, ale ještě se bavíme o stylu hry i personálním obsazení sestavy," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články