Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Šilhavý ostudu po Albánii ustál, zůstává u reprezentace, rozhodl výkonný výbor FAČR

Jaroslav Šilhavý zůstává trenérem české fotbalové reprezentace. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR ho na mimořádném zasedání, které bylo svoláno po čtvrteční porážce 0:3 v Albánii v evropské kvalifikaci, ponechal ve funkci na závěrečné dva listopadové zápasy skupiny v Polsku a s Moldavskem. FAČR zároveň upravila smlouvy trenéra a členů realizačního týmu, kontrakt nově platí do 30. listopadu s možností oboustranné opce. Přímé přenosy listopadového dvojutkání přinese ČT sport a ČT sport Plus.

Výkonný výbor jednal zhruba čtyři hodiny, tisková konference po něm se dvakrát odkládala a podle Fouska rozhodl drtivou většinou.

Trenérova pozice byla v ohrožení poté, co národní mužstvo ve čtvrtek vysoko prohrálo v Albánii a šéf FAČR Petr Fousek hned po utkání svolal mimořádné jednání výkonného výboru.

Český tým po nedělním domácím vítězství 1:0 nad Faerskými ostrovy i díky ostatním výsledkům figuruje v kvalifikační skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu mu stačí 20. listopadu doma porazit Moldavsko. O tři dny dříve nastoupí v Polsku.

"Výkonný výbor zavrhl okamžitou výměnu trenéra a celého realizačního týmu. I když jsme nebyli spokojeni s výsledky a výkony, zejména s přihlédnutím k velmi napjaté časové ose, kdy už 27. října je nutné oznámit širší nominaci a 13. listopadu začne sraz reprezentace," uvedl Fousek.

"Víme, že je to konzervativní řešení, že není revoluční. Posuzovali jsme i míru rizika. Nakonec jsme se rozhodli upřednostnit variantu, že Šilhavý a realizační tým zůstane a povedou tým proti Polsku a Moldavsku," vysvětlil předseda FAČR Petr Fousek.

Výkonný výbor prý zvažoval i další varianty. "Ať už to byl zásah do stávajícího týmu, neřku-li výměna trenérů. Diskutovali jsme i možnost sáhnout do vlastních zdrojů (Suchopárek, Žilák, Holoubek, pozn. red.), diskutovala se i možnost nějaké jednorázové výpomoci, kterou jsme zavrhli," dodal Fousek.

"Zejména případy, kdy se jedná o trenéry, kteří jsou vázání v klubech či jinak smluvně. Pochopitelně jsme posuzovali i možnost angažmá jiných trenérů, kteří jsou teď volní. Zavrhli jsme i možnost cizince," uvedl Fousek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Faerské ostrovy

Došlo nicméně k úpravě smluv u Šilhavého a jeho realizačního týmu. Účinnost kontraktů je nově nastavena do 30. listopadu, tedy do kvalifikačního dvojutkání s Polskem a Moldavskem. V momentě, kdy dojde k odehrání, existuje možnost opce.

Původně by se Šilhavému smlouva v případě postupu na ME 2024 prodlužovala automaticky. "Zajíci se počítají po honu, jsme zaměřeni na to, jaké uděláme výsledky v listopadu," prohlásil Fousek.

Vedle výkonného výboru byli k rozhodnutí přizvani jak Šilhavý, tak i manažer národního týmu Tomáš Pešír. Nechyběl ani technický ředitel FAČR Erich Brabec či zástupce sportovní rady Vladimír Šmicer. "Diskutovali jsme s nimi jednotlivé varianty a míru rizik," uvedl Fousek.

Petr Fousek
zdroj: ČTK

Ten v pondělí hovořil s kapitánem mužstva Tomášem Součkem, který prý zopakoval postoj kabiny, která za Šilhavým stojí. "Výkonný výbor se ale spíše shoduje s vyjádřením hráče Sadílka, který řekl, že je to na výkonném výboru," doplnil Fousek.

Variantu angažovat kouče Slavie Jindřicha Trpišovského zavrhl jako nesystémovou s tím, že jeho jméno nezávazně konzultoval s šéfem sešívaných Jaroslavem Tvrdíkem po baráži MS 2022, když reprezentace na světový šampionát neprošla. S trenérem Šilhavým byla následně vloni na jaře prodloužena smlouva.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články