Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
HSF System Cup 2024

Šilhavý odtajnil nominaci pro závěr kvalifikace ME. Do Polska vyrazí i Kušej s Chorým

V nominaci fotbalové reprezentace na klíčové listopadové zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku a s Moldavskem jsou i dva nováčci. Trenér Jaroslav Šilhavý totiž povolal Tomáše Chorého a Vasila Kušeje. Schází naopak Tomáš Čvančara s Antonínem Barákem a k dispozici nejsou ani zraněné opory Jiří Pavlenka s Patrikem Schickem.

Vasil Kušej z Mladé Boleslavi se raduje z gólu
zdroj: twitter.com/FK Mladá Boleslav

Český tým nejprve 17. listopadu nastoupí ve Varšavě proti Polsku a o tři dny později přivítá v Olomouci nevyzpytatelné Moldavsko. Šilhavého svěřenci figurují ve skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko. Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy.

Národní tým už má zároveň jistotu minimálně startu v play-off o Euro, v němž se podle pořadí v Lize národů o zbylá tři místa utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Mužstvo i v listopadových zápasech povede Šilhavý, jehož pozice byla po říjnové porážce 0:3 v Albánii v ohrožení. Výkonný výbor jej podržel ve funkci, mírně však upravil kontrakt s koučem a jeho realizačním týmem, smlouva nově vyprší 30. listopadu s možností oboustranné opce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
V nominaci reprezentace na závěr kvalifikace ME jsou i Chorý a Kušej

Mladoboleslavský Kušej i plzeňský Chorý si vysloužili nominaci díky posledním povedeným výkonům v české lize. Na první reprezentační sraz z aktuální nominace čekají i brankář Matěj Kovář a obránce Martin Vitík, kteří už ale s národním týmem v minulosti byli.

"Trápí nás koncovka. Tomáš Chorý ve vápně je typologicky velký hráč, o kterého si můžeme pomoct dlouhou přihrávkou při standardních situacích. Umí dát gól, je to bojovník. Vasil Kušej je také nepříjemný, protivný útočník, který umí dát gól. Proto jedou. Sledovali jsme je dlouhodobě a věřím, že mohou být pro mužstvo velmi platní," vysvětlil Šilhavý.

Ani v listopadu naopak nebude v týmu Barák. Osmadvacetiletý záložník Fiorentiny schází v nominaci už počtvrté za sebou od června, kdy Šilhavý oznámil, že se nevhodně choval v mužstvu. "V uvažované nominaci nebyl, u něj je stav setrvalý. Mění se možná to, že před měsícem byl ještě nemocen, teď už nastupuje na části utkání," konstatoval Šilhavý. "Od telefonátu s Tondou před minulým srazem, u kterého jsem byl já s trenérem, žádný další kontakt neproběhl," doplnil reprezentační manažer Tomáš Pešír.

Vedle Pavlenky a Schicka, který znovu nehraje kvůli zranění, bude český kouč ze zdravotních důvodů postrádat i obránce Ladislava Krejčího mladšího. "Patrika Schicka znovu trápí zranění, není to nic vážného, ale potřebuje 14 dní uvolnit z tréninku. Věřím, že po krátké rekonvalescenci bude znovu na hřišti. Bohužel se to přihodilo, je to smůla a do tohoto srazu zasáhnout nemůže," pokračoval zkušený stratég.

Do kádru se naopak po zranění hlavy vrací plzeňský gólman Jindřich Staněk, který odchytal nedělní ligový šlágr na Slavii v ochranné helmě.

"Jirka Pavlenka byl teď jako jednička, ale bohužel se zranil. Doteď se připravuje individuálně. Je to nepříjemné, ale věřím, že si poradíme. Zrovna Jindra Staněk je zkušený brankář, který tu už něco odchytal," poznamenal Šilhavý.

Z útoku tentokrát vynechal slávistu Václava Jurečku a překvapivě i Čvančaru z Mönchengladbachu. "V posledních zápasech to od Tomáše nebylo úplně ono. V Bundeslize sbírá starty jen po minutách, proto jsme se rozhodli útok obměnit," doplnil Šilhavý.

Poslední krok k postupu na šampionát

Dvaašedesátiletý kouč mimo jiné prohlásil, že se cítí plný energie a je připraven udělat s národním mužstvem poslední krok k postupu. Budoucnost u reprezentace v tuto chvíli neřeší.

"Moje myšlenky jsou spojené s tímto srazem a postupem na Euro, ničím jiným se nezabývám. Co bude potom, se uvidí. Nechci vzpomínat, co bylo. Všichni jsme plně koncentrovaní. Stejně tak budeme apelovat na hráče, aby byli nachystaní a připravení na tyto dva zápasy," zakončil Šilhavý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články