Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šilhavý: Můžeme polemizovat nad indonéskou ligou, ale Kúdela má kvalitu

Přestože hraje obránce Ondřej Kúdela od léta pouze indonéskou ligu za Persiji Jakarta, zařadil ho trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý do nominace na zářijová utkání skupiny A Ligy národů proti Portugalsku a ve Švýcarsku. Kouč při přetrvávajících absencích ve středu obranné linie vsadil na zkušenosti pětatřicetiletého zadáka. Zároveň umístil k náhradníkům Kúdelova spoluhráče Michaela Krmenčíka.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci fotbalové reprezentace je i Kuchta

"Jsme trochu na štíru se středními obránci, navíc se teď komplikuje situace u Tomáše Holeše. Dohromady se ještě nedal Láďa Krejčí, stále chybí Petrášek, dlouhodobě Čelůstka s Kalasem. Ondru známe. I když trochu zmizel z očí, tak ho přes video sledujeme. Hraje všechny zápasy. I když můžeme polemizovat nad kvalitou soutěže, v minulosti ukázal, že je zkušený a že má kvalitu," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Pětatřicetiletý Kúdela naposledy hrál za reprezentaci loni v březnu. Poté si odpykával desetizápasový trest za údajnou rasistickou urážku protihráče v utkání Evropské ligy v Glasgow proti Rangers. Při červnovém srazu byl dodatečně povolán do národního týmu, ale zůstal jen na lavičce. V létě zamířil ze Slavie do Jakarty stejně jako útočník Krmenčík.

"Samozřejmě to sledujeme. Máme link, kde utkání běží. Plné stadiony, atmosféra bláznivá. Je to tam prezentováno tak, že tam hrají dva čeští reprezentanti. Přibylo nám spoustu fanoušků z těch krajů," uvedl s úsměvem Šilhavý.

"Ondra je v pohodě, hraje každý zápas. Michael Krmenčík dává góly, je mezi náhradníky. Góly dává i (slávista) Standa Tecl, (plzeňský) Tomáš Chorý se také jeví velmi dobře. V útoku máme dostatek možností," poznamenal Šilhavý.

Nemyslí si, že indonéská liga je úplně špatná. "Všude v zahraničí je to složité. Většina z těch domácích hráčů jsou menšího vzrůstu, rychlí, nepříjemní, pořád je máte někde za zády. Už tam chodí Evropani, kluci mají za trenéra Thomase Dolla, bývalého skvělého hráče německé reprezentace. Z hlediska taktiky je to tam na vysoké úrovni. Co kluci říkají, zázemí je skvělé. Vůbec si nemohou stěžovat. Co se týče tréninků, je to podobné jako tady," mínil Šilhavý.

"Zápasy jsou divoké. Když hrají s Bali, obhájcem prvenství, je to takové kultivovanější. S někým horším je to nahoru dolů. My jsme rádi, že Ondra to tam zezadu diriguje a Michal dává góly. Proto si je tam brali," doplnil.

Vzhledem k absencím ve středu obrany by mohl v nadcházejících zápasech ustoupit od systému s třemi stopery, s nimiž reprezentace poslední dobou hrála. "Možnost to je. Uvidíme, v jakém stavu hráči přijedou. Myslím si, že i pokud bychom se rozhodli pro tři stopery, tak bychom si poradili. Na stoperu hraje ve Spartě i Jaroslav Zelený," podotkl Šilhavý.

V nominaci podle očekávání nechybí mladý ofenzivní univerzál Adam Hložek, kterému se po letním přestupu do Leverkusenu příliš nedaří. "Poslední zápas byl Adamův nejkvalitnější, odehrál asi 60 minut. Bavili jsme se s ním, i trenér ho už pochválil. Jsme rádi, že mu trenér dává šanci. Není to pro něj jednoduché. Leverkusen má kvalitní hráče a je těžké se mezi ně dostat. Věřím, že to Adam zvládne a postupně si tam najde své místo," pokračoval Šilhavý.

Jeho svěřenci před posledními dvěma zápasy skupiny figurují na třetím místě s náskokem bodu před Švýcarskem. Nejhorší celek čtyřčlenné tabulky sestoupí v Lize národů do úrovně B.

"Čekají nás velmi těžká, ale také atraktivní utkání. O tom vypovídá například to, že zápas proti Portugalsku je dlouho dopředu takřka vyprodaný. Udržet se mezi nejlepšími by pro nás byl velký úspěch, pro který ze sebe každý člen týmu vydá maximum," dodal Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články