Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v gravelu 2024

Šilhavý: Chování Baráka se nám nelíbilo a ono to pokračovalo, tak jsme ho nenominovali

V sobotu čeká českou fotbalovou reprezentaci kvalifikační utkání mistrovství Evropy proti trpaslíkovi z Faerských ostrovů. Ani u něj, ani u následného přípravného zápasu s Černou Horou ale nebude Antonín Barák. Trenér nároďaku Jaroslav Šilhavý se rozhodl kreativního záložníka Fiorentiny nenominovat. Kdo se naopak ve výčtu jmen objevil, je Jan Matoušek. Čím to je, že mu to v Bohemians 1905 tak sedlo? Přímé přenosy zápasů českého týmu odvysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Jaroslav Šilhavý udílí pokyny českému týmu
zdroj: ČTK

Kvalifikace se nyní hraje v červnovém termínu, což kvůli skončené sezoně dělá Jaroslavu Šilhavému vrásky na čele.

"Žádný trenér to nemá rád. Někdo slavil, někdo byl smutnej, nicméně informace o hráčích sbíráme pořád a děje se to i teď. Věděli jsme, kdo a jak. Hráči chtěli vědět, kdy bude dovolená," vysvětluje kouč národního týmu v rozhovoru pro ČT sport.

Faerské ostrovy by nicméně měly být snadným soustem. Utkání však zastihne hráče, kteří už nejsou v zápasovém rytmu, navíc se bude hrát na umělé trávě. "Málokdo z kluků na umělce hraje, možná kluci z Nizozemska. Věřím ale, že dnes je ta tráva v takové kvalitě, že se to už ani nepozná," přemýšlí Šilhavý.

V nominaci na dvojzápas není zraněný Patrik Schick a chybět bude také Antonín Barák. Řečeno a napsáno o tom byl už dost, Šilhavý se k nenominaci ale přece jen ještě vrátil.

"Máme to založeno na fungování týmu, tým je pro nás nejvíc. S Tondou jsme mluvili na několika předchozích srazech, že se nám to chování nelíbí. Nicméně pokračovalo to, tak jsme se rozhodli k tomuto a Tondu jsme nezařadili."

Poprvé se v národním týmu potkají bratři Sadílkové. "Více znám Michala, to je nesmírný bojovník, což dokazuje i v Twente, kde hraje s Vaškem Černým. Lukáš je stejně nastavený, Spartě pomohl k titulu a měl velmi dobrou sezonu. Určitě se na sebe těší. Věřím, že tu energii přenesou do našeho týmu," říká Šilhavý v pořadu Fotbal Extra.

Nováčkem je Jan Matoušek, který zažil vynikající ročník v Ďolíčku. "Honzu známe nějakou dobu, chodil po hostováních, je to rychlostní typ, podílel se na vzestupu Bohemky, na čtvrtém místu a na pohárech. Potřebujeme takový typ, jsem na něj docela zvědavej," vyhlíží kouč reprezentace.

"Nečekal jsem, že ta sezona může být ještě lepší. Myslel jsem si, že vrcholem je postup do předkol a tři dny po sezoně se stalo tohle. Všichni mi gratulovali, pokladní mi psal, že to bude drahý. Doufám, že mi tu kluci pomůžou. Těšil jsem se obrovsky, ale nervozita tam je vždycky," tvrdí Matoušek.

Od svých zranění prý zjistil, že na sobě musí začít pracovat poněkud jinak. "V Bohemce se mi to začalo vyplácet, navíc jsem se celkem rychle adaptoval. Přesně takhle jsem to hrál i v Příbrami, že jsem byl volný hráč, totéž se mnou začal praktikovat i pan Veselý. Sedí mi, že si můžu nabíhat, kam chci a nemusím se řídit většími taktickými pokyny do útoku. Dozadu si ale musím vše splnit," dodává.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Matoušek: Nečekal jsem, že ta sezona může být ještě lepší

Naopak na srazu chyběl Tomáš Čvančara, i když kratičce zasáhl do posledního ligového kola, kdy Sparta hrála na Letné proti Plzni a převzala mistrovský pohár.

"Nemůže nastoupit ze zdravotních důvodů, i když jsme to diskutovali s vedením Sparty," vysvětluje Šilhavý.

Český tým každopádně čeká nejdříve ostrý zápas na Faerech a pak příprava v Černé Hoře.

"Nastala dohoda s kluby, aby nejvytíženější hráči, hlavně Sparta, Slavia a Plzeň, aby asi šest hráčů nemuselo přípravu absolvovat," dodává Šilhavý k faktu, že v příštím týdnu setím složení týmu trochu pozmění.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články