Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šilhavý: Sehranost z klubu je výhodou, o nominaci ale rozhoduje hlavně forma a charakter hráče

Před necelými dvěma lety převzal Jaroslav Šilhavý rozklíženou českou reprezentaci a přes dílčí nezdary dokázal dovést národní tým posedmé za sebou na evropský šampionát. Dosavadní trenérský vrchol v podobě účasti na vrcholné akci mu ale sebrala koronavirová pandemie. Jak odložení Eura na příští rok změní plány reprezentace a kteří hráči mají šanci proniknout do momentálně ustálené nominace národního týmu? Osmapadesátiletý reprezentační trenér v exkluzivním rozhovoru pro ČT sport odpověděl i na to, jak moc je pro něj důležitá kostra sestavy vycházející z formy aktuálně v lize dominující Slavie.

Odložení letošního mistrovství světa na následující rok samozřejmě zamíchalo i s reprezentačním kalendářem. "Podzimní program zůstává stejný, jen v říjnu a listopadu nám přibyde jeden přípravný zápas. V březnu by měla být kvalifikace na mistrovství světa, takže přípravné zápasy v Americe, kam jsme měli letět, by asi padly. Těsně před šampionátem mělo být v plánu soustředění v Itálii, to je stále ve hře. Ideální by bylo, kdyby to zůstalo tak, jak jsme měli naplánované," říká Šilhavý.

Roční odklad turnaje může do značné míry zamíchat i s očekávanou nominací na ME. "Kádr se nám podařilo ustálit a postoupili jsme na Euro, ale doufám, že konkurence ještě vzroste. Začínají se nám ukazovat další hráči. Něco nám samozřejmě řeknou podzimní zápasy, ale bude primárně záležet na aktuální formě před turnajem," domnívá se Šilhavý.

Do hledáčku dospělé reprezentace se čím dál víc dostávají i mladé ligové talenty, ať už Pavel Bucha z Plzně, slávistický stoper David Zima nebo ofenzivní univerzál ze Sparty Adam Hložek. "Samozřejmě záleží jen na nich. Ale s realizačním týmem neupřednostňujeme staré nebo mladé. Ať je hráči osmnáct, nebo třicet, to je jedno, rozhoduje aktuální forma," ujišťuje Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Jaroslavem Šilhavým

V kvalifikaci se Češi dostali pod výrazný tlak dvakrát, po úvodním debaklu ve Wembley a pak po porážce v Kosovu. Vždy se ale dokázali zvednout. "Asi je to česká mentalita, že dokážeme zabrat, když nejvíc potřebujeme. Pro mě je to spojené s charakterem hráčů, na který klademe velký důraz. Samozřejmě je důležitá kvalita hráče, ale hodně nás zajímá i lidská stránka," vysvětluje Šilhavý.

Jako klíčová pro postup se nakonec ukázala nečekaná domácí výhra nad Anglií, která český výběr vrátila do výhodné pozice vůči ostatním soupeřům v boji o druhé místo. "Přitom jsme hned v úvodu inkasovali, o to si výsledku cením víc. Myslím, že to mělo z naší strany velkou kvalitu, nebylo to jen odbráněné s náhodným gólem z brejku nebo standardní situace," posuzuje zpětně reprezentační kouč.

Do týmu se mu podařilo včlenit i některé dlouho opomíjené hráče, třeba stopera Ondřeje Čelůstku nebo útočníka Dallasu Zdeňka Ondráška. "Zdeňka jsem trénoval už kdysi v Budějovicích, ale to byl úplně jiný hráč. Chtěl dávat góly a měl tah na bránu, to mu zůstalo, ale lidsky se změnil k lepšímu a na hřišti je to teď vidět," hodnotí Šilhavý střelce vítězné branky proti Anglii.

Ofenziva českého výběru v kvalifikaci do značné míry stála na střeleckých schopnostech Patrika Schicka. "Když působil v AS Řím, nedostával moc prostoru na hřišti, ale když přijel na sraz, tak vždycky dával najevo, jak moc se chce ukázat. V Lipsku si to pochvaluje, tým mu sednul. Doufám, že se teď v létě rozhodne správně a bude pro nás i nadále platným hráčem," věří Šilhavý.

Kostru reprezentace v posledním kvalifikačním cyklu tvořili převážně bývalí nebo současní hráči Slavie. "Samozřejmě je to výhoda, část těch kluků jsem navíc dobře znal z předchozího působení ve Slavii. Ale není to o tom, že bychom upřednostnili jeden klub, jak to bývalo v minulosti třeba v případě Dukly nebo Sparty. Teď je to Slavia, ale pokud budou výkony nějakého hráče na nominaci, tak na klubovém dresu záležet nebude," ujišťuje Šilhavý.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články