Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sigma se vrací mezi elitu, Baník se protrápil k výhře

Znojmo - Poslední krok k návratu do nejvyšší soutěže udělali v předehrávce 26. kola druhé ligy fotbalisté Sigmy Olomouc. Na půdě Znojma zvítězili jednoznačně 4:1. Už před odchodem do kabin vedli o tři branky a komfortní náskok si bez výraznějších problémů pohlídali. Hattrickem zazářil útočník Tomáš Chorý. Fotbalisté Ústí nad Labem doma porazili Viktorii Žižkov 3:1. Dvěma góly k tomu přispěl Pavel Moulis. Ústí se v tabulce dotáhlo na sedmé Pražany, kteří ztratili body popáté za sebou.

Fotbalisté Sigmy Olomouc slaví postup do první ligy
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Baníku stačil potřetí za sebou k plnému bodovému zisku jediný gól. V zápase s Varnsdorfem ho vstřelil po hodině hry Martin Sus do odkryté branky, když k němu propadl centrovaný míč.

Opavský finalista poháru měl sice v zápase s předposledními Vítkovicemi výraznou převahu a hodně šancí, ale nakonec se musel bát o výsledek. Až deset minut před koncem vstřelil vítězný gól na 2:1 Jursa, těsně předtím domácí zachránila tyč po střele střídajícího Geberta. 

Sigma se vrací do ligy

Sigma, která od roku 1984 patří mezi tradiční prvoligové celky, za poslední čtyři sezony dvakrát sestoupila, ale vždy se okamžitě dokázala vrátit. Povedlo se jí to v roce 2015 a také letos, kdy ve FNL dominovala.

"Návrat do ligy byl pro nás povinností, všichni jej očekávali. Oslava proto hned nepropukla v plné parádě, postupně si ale každý uvědomí, že jsme základní cíl splnili," prohlásil olomoucký trenér Václav Jílek.

Po úvodních třech remízách v začátku podzimu ztratila body v následných 22 zápasech jen třikrát a suverénně si zajistila postup. Ve Znojmě už to pro ni byla sedmá výhra za sebou a dvacátá v sezoně.

Olomouc za postupem nasměroval už ve 3. minutě Chorý. Znojmo mohlo vyrovnat ve 25. minutě, ale Motal nepochopitelně selhal. Místo toho vypálil Chorý a gólmanem vyražený míč dopravil do sítě Manzia. Ještě do poločasu navíc Chorý zvýšil na 3:0.

Reprezentant do 21 let krátce po změně stran navíc završil hattrick, když mu před prázdnou branku nahrál Zahradníček. Byl to už jeho 16. zásah v sezoně a v tabulce střelců se přiblížil spoluhráči Plškovi, který vede pořadí kanonýrů se 17 góly.

Znojmo vzápětí snížilo gólem Holuba a od 66. minuty hrálo přesilovou hru po zbytečném vyloučení Manzii, ale Sigma už si postupový výsledek pohlídala.

Ústí táhl dvougólový Moulis

Klíčový moment duelu Ústí se Žižkovem přišel ve 23. minutě, kdy se z ničeho nic dostali domácí do vedení. Obrana Žižkova byla zformovaná, přesto po centru z pravé strany neubránila Moulise, který hlavou otevřel skóre.

Ústí mělo další šance a v 60. minutě zvýšilo. Pouček ustál faul a pronikl do vápna, kde přihrál před prázdnou branku Jindráčkovi. A definitivně rozhodl znovu Moulis v 80. minutě. Hosté už jen v poslední minutě snížili díky Jelínkovi po závaru před brankou.

Budějovice v pohodě přehrály Prostějov

Hráči Českých Budějovic už překonali epidemii, kvůli níž byl odložen jejich zápas s Vlašimí, a na hřišti posledního Prostějova si s chutí zastříleli. V nastaveném čase prvního poločasu otevřel skóre Táborský, po změně stran se dvakrát trefil Pešek. 

Ještě víc prospěla nucená přestávka fotbalistům Vlašimi, kteří rozdrtili Třinec 5:0. Hosté bez pěti vykartovaných hráčů vzdorovali jen čtvrthodinu. Dva góly dal Kučera, po jednom Hašek, Hadaščok a Vyhnal, který je s 11 brankami nejlepším střelcem Vlašimi.

Duel dvou sestupem ohrožených týmů skončil ve Frýdku-Místku remízou 1:1. Domácím se povedl vstup do utkání a už ve 3. minutě jim Ševčík zajistil vedení. Ale obnovená premiéra trenéra Leoše Kalvody na lavičce výhrou neskončila. V 17. minutě po Literákově faulu na Dvořáka proměnil Glaser penaltu.

Fotbalisté Pardubic porazili doma Táborsko 3:0, bodovali už v sedmém utkání za sebou a z pásma ohrožení zřejmě už definitivně utekli. O branky se podělili Petráň, Řezníček a Piroch. Gólman Knobloch udržel už potřetí za sebou čisté konto. 

26. kolo druhé fotbalové ligy:

Znojmo - Sigma Olomouc 1:4 (0:3)
Branky: 58. Holub - 3., 35. a 56. Chorý, 29. Manzia. Rozhodčí: Dubravský - Antoníček, Boček. ŽK: Nepožitek, Teplý - Manzia, Štěrba, Sladký. ČK: 66. Manzia. Diváci: 720.

Ústí nad Labem - Viktoria Žižkov 3:1 (1:0)
Branky: 24. a 80. Moulis, 60. Jindráček - 90. Jelínek. Rozhodčí: Klíma - Šimáček, Poživil. ŽK: Miskovič, Pimpara (oba Ústí). Diváci: 563.

Prostějov - Dynamo České Budějovice 0:3 (0:1)
Branky: 54. a 58 Pešek, 45+2. Táborský z pen. Rozhodčí: Ardeleanu - Wilczek, Caletka, ŽK: Pančochář, Rus, Alaverdašvili - Funda. Diváci: 350. 

Frýdek-Místek - Sokolov 1:1 (1:1)
Branky: 3. Ševčík - 17. Glaser z pen. Rozhodčí: Berka - Vlček, Petřík. ŽK: Nworah, Byrtus, Ševčík, Slaninka - Glaser, Krajačič, Přeučil. Diváci: 479.

Vlašim - Třinec 5:0 (3:0)
Branky: 16. a 49. A. Kučera, 30. Hašek, 33. Vyhnal, 80. Hadaščok. Rozhodčí: Julínek - Fišer, Dresler. ŽK: P. Kučera, Reintam, Dedič, Janoščín (všichni Třinec). Diváci: 336. 

Baník Ostrava - Varnsdorf 1:0 (0:0)
Branka: 61. Sus. Rozhodčí: Nenadál - Kubr, Vít. ŽK: Urgela - Knejzlík, Zieris. Diváci: 3380. 

Pardubice - Táborsko 3:0 (1:0)
Branky: 32. Petráň, 77. Řezníček, 88. Piroch. Rozhodčí: Houdek - Mokrusch, Arnošt. ŽK: Shejbal (Pardubice). Diváci: 622

Opava - Vítkovice 2:1 (1:1)
Branky: 5. Janetzký, 80. Jursa - 44. Fiala. Rozhodčí: Matějček - Ratajová, Horák. ŽK: Smola, Puškáč - Honiš, Cverna. Diváci: 2903. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články