Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sigma porazila oslabenou Jihlavu 3:0, Baroš za Baník nasázel hattrick

Olomouc – Fotbalisté Sigmy Olomouc opět potvrdili, že je jaro zastihlo ve výborné formě, a vyhráli i třetí zápas po zimní přestávce. Tentokrát doma přehráli Jihlavu, která většinu zápasu hrála v desíti, 3:0, když všechny tři branky dali během pěti minut v druhém poločase. Olomouc díky výhře poskočila minimálně do zítřka na třetí místo a na první Plzeň ztrácí pouhé dva body. Stejným výsledkem dnes vyhrál i Baník Ostrava, který doma porazil Hradec. O všechny tři branky se postaral navrátilec Milan Baroš.

Sigma si hned od začátku vynutila převahu tradiční silnou kombinační hrou, byť první velká šance patřila jihlavskému Kosakovi. Ten běžel v 11. minutě sám z úhlu na brankáře Zlámala, ale nekvalitním zakončením jen prodloužil jihlavské střelecké trápení, které se táhne už od poloviny listopadu.

Jihlava poctivou defenzivní prací dlouho Olomouci ztěžovala její manévry na útočné polovině, tým z Vysočiny však doplatil na nedisciplinovanost svého hráče. Záložník Karlík krátce po sobě dostal dvě žluté karty a hosté v oslabení přestali stíhat.

Hořava s Navrátilem ještě krátce před pauzou neuspěli, pak ale domácí předvedli útočnou smršť. Doležal nejprve chytrým pasem vyzval k lehké brance Ordoše, který zaznamenal už 14. branku v sezoně. Za další tři minuty Doležalův přesný centr zužitkoval Schulmeister a v 54. minutě olomouckou pětiminutovku snů ukončil Doležal, jehož prudkou hlavičku nedokázal jihlavský brankář Blažek zkrotit.

Hosté pochopili, že mají po nadějích, i Olomouc už jenom hlídala dostatečný náskok a její hráči už spíš v hlavách měli příští očekávané moravské derby s ostravským Baníkem. Jihlavu nakonec od většího debaklu zachránil Blažek, který ještě zmařil šance Hořavy a další pokus muže zápasu Doležala.

Olomouc se dočkala první ligové výhry nad jihlavským týmem a zvlášť velkou radost měl kouč Sigmy Roman Pivarník. Ten ještě v minulé sezoně seděl právě na střídačce Jihlavy, kterou dovedl i k postupu do nejvyšší soutěže.

Sigma Olomouc - FC Vysočina Jihlava 3:0 (0:0)

Branky: 49. Ordoš, 52. Schulmeister, 54. Doležal. Rozhodčí: Kocourek - Košec, J. Paták. ŽK: Janotka - Karlík, Vaculík, Josl, Čvirik. ČK: 35. Karlík. Diváci: 4504.

Sestavy:
Olomouc: Zlámal - Janotka, Škerle, Šindelář, Vepřek - Hořava, Ordoš (77. Plšek), Pospíšil - Schulmeister (65. Petr), Doležal, Navrátil (86. Falta). Trenér: Pivarník.

Jihlava: Blažek - Vaculík, Šourek, Čvirik, Josl - Rada, Karlík - Masopust (60. Tlustý), Jungr (86. Vašíček), Kosak (69. Kliment) - Šimonek. Trenér: Komňacký.

Baník si díky Barošově hattricku připsal důležitou výhru 

Ve velkou one man show Milana Baroše se změnil zápas 19. kola Gambrinus ligy mezi domácím Baníkem a Hradcem Králové. Jednatřicetiletý bývalý český reprezentant nasázel premiérový hattrick v české lize a zajistil domácím důležité vítězství v poměru 3:0. Díky výhře se Ostravané posunuli na deváté místo. Hradec zůstává třináctý s odstupem pouhého jednoho bodu na sestupové příčky.

Už první vteřiny zápasu naznačily, že sobotní odpoledne bude mít jednoho hlavní hrdinu. Baroš se znovu objevil hned v základní sestavě a už v úvodní minutě měl po rohu blízko ke gólu, ale míč, který se k němu snášel od hlavy jednoho ze spoluhráčů, po jeho voleji odvrátil hostující bek na roh.

Martin Pulpit (trenér Baníku):

"Vzhledem k vývoji tabulky to je vítězství nesmírně důležité, ale viděl jsem v naší hře i pasáže, kdy mi chybělo více fotbalové kvality. Baník ale měl jednoho hráče s nadstavbou, kterým byl Milan Baroš. To dnešní utkání rozhodlo."

Jiří Plíšek (trenér Hradce):

"Odehráli jsem velmi špatné utkání. Vstoupili jsme do zápasu tím, že jsme v páté minutě prohrávali a tím veškerá naše příprava vzala za své. Rozhodla naše špatná hra a také nadstandardní hráč Baroš, který prokázal svou kvalitu."

Bazaly explodovaly ale nedlouho poté. Baroš ukázal, že neztratil nic ze své rychlosti, obhodil si Jánošíka, a i když mu na zádech viseli tři protihráči, špičkou míč posunul kolem brankáře Koubka v páté minutě do sítě.

Po půlhodině Baník znovu ožil především díky rychlému přechodu do útoku. Výpady táhli především famózní Baroš s Kukecem. Druhý gól navíc vypadal podobně jako ten první: Hable dlouhým pasem za obranu vyslal ve 33. minutě do sóla Baroše, který tváří v tvář Koubkovi opět nezaváhal.

Rychlost v přechodové fázi dále dělala klíčový rozdíl mezi oběma týmy. Po další akci aktivního Kukece se míč před brankou zamotal Barošovi mezi nohami a Kraut z malého čtverce netrefil poloprázdnou branku. Gól jistoty však Ostrava vstřelila brzy poté, když Kukec prošel s míčem na kopačce přes půl hřiště a jeho střelu do tyče dorazil zblízka do sítě Baroš.

Hradec se celé utkání snažil kombinovat a hrát líbivý fotbal po zemi, ale k větším šancím se dostal až v závěru. Čekání na první jarní gól Východočechů neprolomil ani Harba, kterého dvakrát vychytal Bárta. Baník tak popáté v řadě neprohrál a znovu se vzdálil sestupovému pásmu. Jeho dnešní hrdina Baroš se při svém střídání dočkal ovací více než devíti tisícovek fanoušků.

FC Baník Ostrava - SK Hradec Králové 3:0 (2:0)

Branky: 5., 33. a 54. Baroš. Rozhodčí: Paták - Filípek, Gallo. ŽK: Šisler. Diváci: 9617.

Sestavy:
Ostrava: Bárta - Stožický, Vomáčka, Kaprálik, Starý - Fantiš, Hable, Droppa, Kukec (83. Lukeš) - Baroš (78. Milosavljev), Soukup (16. Kraut). Trenér: Pulpit.

Hradec Králové: Koubek - Plašil (46. Halilovič), Jánošík, Fukal, Poděbradský - Holeš, Šisler, Schwarz (46. Strnad), Harba - Hadaščok, Kulič (60. Klapka). Trenér: Plíšek.

Liberec otočil zápas s Budějovicemi a vyhrál 3:1

Fotbalisté Liberce otočili duel 19. kola první ligy s Českými Budějovicemi a nad Dynamem doma zvítězili 3:1. Hosty poslal do vedení po čtvrthodině Jakub Hora, ještě do půle ale srovnal Ondřej Kušnír a v 78. minutě svým premiérovým gólem v české lize rozhodl Ukrajinec Sergej Rybalka. Na obě branky Slovanu přihrál Jiří Štajner, který ani dnes nezlomil čekání na 100. gól v nejvyšších soutěžích a zatím se tak nedočkal vstupu do Klubu ligových kanonýrů. V 90. minutě přidal třetí gól domácích bek Jiří Fleišman.

Úřadující mistr porazil Dynamo počtvrté za sebou a drží jarní neporazitelnost, dál ale zůstává sedmý. Jihočeši čekají na výhru už pět kol a jsou stále na předposlední, sestupové příčce.

Liberec v úvodních dvou kolech neinkasoval, proti Budějovicím ale vzala jeho série bez obdržené branky rychle za své. Hostující Hora překvapil střelou do středu branky brankáře Kováře, který tak poprvé v libereckém dresu inkasoval. Hora si připsal první trefu v dresu Jihočechů a zároveň po 444 minutách ukončil českobudějovické čekání na ligovou branku. Dynamo dalo Liberci gól po třech utkáních.

Hosté ožili a Kovář vzápětí s námahou vytáhl na roh Řezníčkovu střelu. Pak znovu zkoušel štěstí ranou z dálky Hora, ale minul stejně jako vzápětí jeho spoluhráč Rýdel. Jihočechy přišly nevyužité možnosti draho. Štajner chytrou kolmicí rozehrál přímý kop do běhu Kušnírovi a domácí bek z úhlu propálil Daňka. Byla to jeho první ligová trefa v dresu Slovanu od letního přestupu ze Sparty.

Jaroslav Šilhavý:

"Před zápasem jsem slyšel hlasy, že dáme Budějkám tři góly, že to bude jednoznačné, když hrají o záchranu. Ale já jsem si to nemyslel. Hráli velice dobře a organizovaně. Bylo to pro nás obrovsky těžké utkání."

Pavol Švantner:

"Věděli jsme, že Liberec je kombinačně silné mužstvo. Snažili jsme se jeho hru eliminovat a vstřelili vedoucí branku, což nám psychicky pomohlo. Ale postupem času tlak Liberce narůstal a bohužel jsme po střele ze strany inkasovali vyrovnávací branku."

Severočeši po vyrovnání zvýšili tlak a hostující obrana několikrát odvracela nebezpečí na poslední chvíli. Po přestávce se ale nápor domácího týmu vinou řady nepřesností postupně rozplynul. Až po příchodu střídajících Delargeho a Pavelky Severočeši přidali, do velkých šancí se však dlouho nemohli protlačit. Když už se zdálo, že Liberec hostující defenzivu neprolomí, vymyslel další ze svých kolmic Štajner. Šural vrátil míč před branku a Rybalka rozhodl. V závěru pak ještě přidal "pojistku" Fleišman.

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 3:1 (1:1)

Branky: 31. Kušnír, 78. Rybalka, 90. Fleišman - 15. Hora. Rozhodčí: Ardeleánu - Štěrba, Vlasjuk. ŽK: Frýdek, Sackey - Novák, Rýdel. Diváci: 3438.

Sestavy:
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Karišik, Fleišman - Šural, Rybalka, Sackey, Frýdek (58. Delarge) - Štajner - Rabušic (70. Pavelka). Trenér: Šilhavý.

Č. Budějovice: Daněk - Ježdík, Mchojan, Lengyel, Novák - Klesa (76. Černý), Rýdel, Javorek, Hora - Táborský, Řezníček. Trenér: Švantner.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články