Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sigma podepsala smlouvu s městem, to odkoupí Andrův stadion

Kupní smlouvu na Andrův stadion podepsalo vedení olomoucké radnice s prvoligovým fotbalovým klubem SK Sigma Olomouc. Město za stadion zaplatí 145 milionů korun. Součástí dohodnuté realitní transakce je i výměna jedné z tribun stadionu za třetinový podíl radnice ve fotbalovém klubu, v němž si město chce v budoucnu ponechat symbolickou jednu akcii.

Andrův stadion v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Prodej Androva stadionu městu je součástí složité operace stabilizující ekonomickou situaci fotbalové Sigmy, která se v předchozích letech potýkala s vysokými ztrátami v hospodaření a desetimilionovými dluhy. Návrh kupní smlouvy na stadion v pondělí schválilo olomoucké zastupitelstvo.

Podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) jednání o podmínkách prodeje stadionu trvala dva roky. "Vede nás k tomu (nákupu stadionu) přesvědčení, že samospráva má vytvářet podmínky pro to, aby se profesionální sport mohl hrát v Olomouci, a ne se aktivně sportu účastnit," řekl Major, podle kterého město bude stadion pronajímat profesionálním sportovcům.

Major připomněl, že fotbalová Sigma loni snížila požadovanou cenu za Andrův stadion o 40 milionů korun na 145 milionů. Město stadion zaplatí ve dvanácti ročních splátkách ve výši 12 milionů korun, rozdělených do dvou pololetních částek.

První letošní splátka bude 4,9 milionu korun a poté ještě město dvakrát pošle klubu čtyři miliony korun. O stadion by v budoucnu měla pečovat městská akciová společnost Správa sportovních zařízení Olomouc.

Díky nákupu stadionu bude tato sportovní infrastruktura podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) sloužit sportu bez ohledu na vývoj ve fotbalové Sigmě. "Záměrem je zajistit majetkově sportovní infrastrukturu a naopak se odstřihnout od provozování sportovního klubu. Tento záměr je v souladu s doporučením poradenské společnosti Grant Thornton," zdůvodnil Staněk nákup stadionu.

Prvoligovou Sigmu se loni podařilo oddlužit. Podnikatel Josef Lébr po 20 letech prodal za symbolickou cenu třetinový podíl spolku SK Sigma Olomouc MŽ. Klub mu výměnou za to vrátil zhruba šedesátimilionovou půjčku. Peníze Sigma inkasovala z prodeje pozemku pod hřištěm s umělou trávou.

Město by v příštích letech za správu a provoz Androva stadionu mělo podle dřívějších propočtů ročně doplácet několik milionů korun. Vedení klubu nyní jedná s investory o případném kapitálovém vstupu. Zhruba 65 procent klubových akcií vlastní sdružení SK Olomouc Sigma MŽ a třetinu akcií má město.

Podle místopředsedy představenstva Sigmy Petra Konečného roční splátky od města ve výši 12 milionů korun fotbalovému klubu zajistí finanční polštář, aby se mohl postupně připravit na financování svého provozu i bez těchto peněz. S financováním fotbalové Sigmy by měl pomoci právě nový investor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články