Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

SFC Opava vs. FC Baník Ostrava, více než jen utkání o postup

Praha – Sobotní odpoledne bude na stadionu v Městských sadech patřit prestižnímu derby o vládce Slezska. Domácí SFC Opava změří síly s Baníkem Ostrava. Zápas, který je vzhledem k historické rivalitě na tribunách označen za rizikový, budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření. Zároveň však slibuje ofenzivní představení elitních mužstev druhé ligy před vyprodaným hledištěm. 

Utkání FC Baník Ostrava - SFC Opava
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Do konce sezony Fortuna národní ligy zbývá dvanáct kol, přesto může vzájemné střetnutí výrazně zamíchat postupovými kartami. Trumf v podobě vítězství by totiž mohl mít kromě bodového zisku důležitý vliv na psychické rozpoložení hráčů v další fázi soutěže.

Baník drží na 2. místě před opavským celkem jednobodový náskok. V podzimním duelu, který během první půle přerušili "fanoušci" FCB vběhnutím na hrací plochu, dokonale využil početní převahy a zvítězili jednoznačně 3:0. Jarní generálku ovšem nezvládl, když nečekaně padl ve Frýdku-Místku 1:2.

Trenér Vlastimil Petržela se zvýšené napětí před očekávaným derby snaží mírnit. "Zažil jsem v kariéře už spoustu důležitých a vypjatých zápasů, beru ho jako každý jiný. My do něj jdeme s cílem uspět a porvat se o dobrý výsledek," uvedl zkušený stratég.

Utkání SFC - Baník se částečně věnoval také Fotbal fokus podcast: 28:56 - 32:37

Slezský FC naopak předcházející klání v Ústí nad Labem vyhrál nejtěsnějším poměrem 1:0 brankou nejlepšího střelce Tomáše Smoly. Navázal tak na druhý poločas domácí bitvy se Znojmem, v níž dokázal smazat dvoubrankové manko a remizovat 2:2.

"Výhru jsme potřebovali. Myslím si, že náš výkon nebyl ideální, ale potřebovali jsme získat tři body. Jsem přesvědčen, že to je ten moment, který nás posune dál. Ve hře nám stále chyběla lehkost, ale věřím, že to přijde proti Baníku," hodnotil kouč Roman Skuhravý.

Bývalý lodivod Jablonce či Varnsdorfu věří, že derby proběhne bez excesů. "Rozumím, že tady rivalita je. Byl bych rád, aby byla v mezích sportovního výkonu a fanoušků, kteří se budou předhánět v tom, kdo bude mít lepší chorály nebo choreo, než v tom, kdo vyvede větší lumpárnu," dodal.

Na stadion v Městských sadech dorazí i Kozák

Jeden z vrcholů letošního ročníku bude v roli diváka sledovat i Libor Kozák, nejslavnější odchovanec opavského klubu. Sedmadvacetiletý útočník birminghamské Aston Villy momentálně rehabilituje po operaci kotníku a přiletí fotbalisty SFC povzbudit. "Mám volný víkend a nechtěl jsem si nechat ujít možnost vidět plný stadion," prohlásil.

Vzájemnou bitvu několikrát zažil v mládežnických kategoriích. "Zápasy s Baníkem byly nejvypjatější už od žákovských let. Cítili jsme to všichni stejně a dávali do nich vždycky něco navíc. Bohužel, souboje na ligové úrovni vidí někteří rádoby příznivci v něčem jiném, ve fotbale ne," připomněl Kozák pravidelné konflikty obou táborů.

Policisté dohlížejí na příznivce Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Diváci budou pod drobnohledem moravskoslezské policie

Prestižní duel orámuje vzhledem k historické nevraživosti v hledišti zvýšená pozornost bezpečnostních složek. Hrozí střety radikálních fanoušků a násilnosti. Policie proto nasadí podle informací ČTK i koně či vrtulník.

"Dosavadní zkušenosti s fanoušky obou celků, analýza zjištěných informací i předchozí incidenty řadí toto utkání mezi rizikové," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že v pohotovosti bude pořádková i dopravní policie, kriminalisté, specialisté z antikonfliktního týmu či policisté speciální pořádkové jednotky.

Jaroslav Rovňan, technický ředitel Slezského FC, prozradil, že po snížení kapacity zůstalo pro fanoušky hostí 340 vstupenek. Před zápasem proto nejsou vyloučeny násilnosti. "Tyto informace se k nám dostaly. Opatření mimo stadion, kde se mohou shromáždit lidé bez vstupenky, jsou ale v kompetenci policie."

Ostravský klub pochopitelně nemá žádný nástroj k ovlivnění bezpečnosti na stadionu nebo v jeho okolí. "S fanoušky jsme dlouhodobě v kontaktu. Před tímto soubojem je komunikace ještě intenzivnější. Máme pochopitelně eminentní zájem na tom, aby se derby obešlo bez jakýchkoliv excesů," doplnil Marek Lorenc z tiskového oddělení Baníku.

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se rizikový duel mezi Opavou a Ostravou

19. kolo Fortuna národní ligy:

SFC Opava (3. místo, 35 bodů) – FC Baník Ostrava (2. místo, 36 bodů)

Sobota 18. března, 14:00

Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Dobrovolný

Zdroj
ČT sport, sfc.cz, fcb.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články