Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Barcelona v čele s Lewandowskim na úvod klopýtla, Atlético uspělo a Real musel otáčet

Potřetí za sebou se fotbalisté FC Barcelona nedokázali prosadit proti Vallecanu a v úvodním utkání sezony španělské nejvyšší soutěže remizovali s Rayem 0:0. K vítězství katalánskému velkoklubu nepomohl ani debutující polský kanonýr Robert Lewandowski. Naopak obhájce titulu Real Madrid vyhrál nad Almeríou 2:1, i když prohrával. Atlético pak zvítězilo díky dvěma gólům  Álvaro Moraty 3:0 na hřišti Getafe. Nedařilo se Seville, která kousala porážku 1:2 v Pamploně. Villarreal naopak úlohu favorita splnil a díky dvěma brankám Álexe Baeny zvítězil ve Valladolidu 3:0.

Hráči Barcelony po remíze s Vallecanem
zdroj: ČTK/AP autor: Joan Monfort

Barcelona nastoupila v základní sestavě se třemi posilami: obráncem Christensenem a Raphinhou s Lewandowskim v útoku. Zejména obměněná ofenziva měla zvrátit nepříznivou sérii s Vallecanem. Tým z Madridu totiž vyhrál proti Barceloně oba zápasy v minulé ligové sezoně 1:0.

Favoritům se ovšem v prvním poločase nepodařilo proměnit vytvořené příležitosti a ačkoli se Lewandowski trefil mezi tři tyče, jeho gól nebyl uznán kvůli jasnému ofsajdu. Hosté dokonce mohli jít na konci poločasu do vedení, když si García výborně zasekl míč a z okraje malého vápna vystřelil, ter Stegen však včas vyběhl a střelu chytil.

I ve druhé polovině zápasu mohli jít hosté do vedení, Camello však po individuální akci nedokázal překonat brankáře FCB. Domácí si vytvářeli příležitosti, ale nepodařilo se jim žádnou proměnit. V třetí nastavené minutě navíc Busquets za loket v obličeji Falcaa viděl druhou žlutou kartu. Faulovaný hráč pak v šesté minutě nastavení přesně dorazil Salviho střelu, gól ovšem nebyl uznán kvůli ofsajdu.

Vyrovnání v osmé minutě nastavení

Posledních šest z devíti vzájemných střetnutích Celty Vigo s Espaňolem Barcelona skončilo remízou a stejný osud měl i sobotní duel. V prvním poločase se prosadil Aspas, který ve Vigu začíná již jedenáctou sezonu. Domácí se ve druhé půli dostali do dvougólového vedení, Espaňol však díky Expósitovi snížil a v osmé minutě nastavení vyrovnal Joselu z penalty.

Semifinalista minulého ročníku Ligy mistrů Villarreal sehrál zápas na hřišti nováčka z Valladolidu a branky střílel ve druhém poločase. Skóre otevřel v 49. minutě Senegalec Jackson a dva góly přidal střídající záložník Baena.

Utkání Pamplona - Sevilla
zdroj: ZUMA autor: Pablo Garcia

Pamplona zužitkovala úvodní tlak a v 9. minutě domácí poslal do vedení Ávila. Na jeho trefu hlavou ale dokázal vzápětí odpovědět Rafa Mir, který přesně zamířil pod břevno. Poté hosté z Andalusie hru kontrolovali, další gól ovšem přidat nedokázali.

Rozhodnutí tak přišlo v 74. minutě, kdy Aimar Oroz nekompromisně proměnil odpískanou penaltu. Osasuna porazila Sevillu poprvé od roku 2013.

Výhra i v oslabení

Fotbalisté Valencie porazili navzdory dlouhému oslabení 1:0 nováčka Gironu. Jediný gól zápasu vstřelil z penalty Carlos Soler.

Soler otevřel skóre v první minutě nastavení prvního poločasu poté, co ve vlastním vápně zahrál hostující Fernández rukou. V 52. minutě byl vyloučen domácí Cömert za surovou hru, když spodkem kopačky přišlápl Castellanosovi achillovku. V nastavení přidal Soler ještě jednu branku, ale ta mu nebyla uznána kvůli ofsajdu.

Od září 2020 proměnil Soler již 15. pokutový kop a v nejlepších pěti evropských ligách se v této statistice řadí na třetí místo za Francouze Ben Yeddera, který byl úspěšný osmnáctkrát, a Itala Insigneho, který z penaltového bodu skóroval šestnáctkrát.

Real se zapotil, ale vyhrál

Vítězně za obhajobou titulu vykročil Real Madrid, i když to s ním ze začátku příliš dobře nevypadalo. Almería totiž vedla už od šesté minuty brankou Ramazaniho. 

Favorité z Madridu prohrávali ještě po hodině hry, nakonec ale berou plný počet bodů. V 61. minutě nejprve srovnal Vázquez. O necelou čtvrt hodinu později pak o výhře Realu rozhodl Alaba. Ten byl přitom v tu chvíli na hřišti teprve několik desítek vteřin.

Atlético zapsalo pohodlné body

Morata se před sezonou vrátil do Atlética po dvouletém hostování v Juventusu a zazářil hned při obnovené premiéře. Po čtvrthodině otevřel skóre přesnou střelou k tyči a po hodině zužitkoval další Félixovu nezištnou přihrávku prudkou ranou pod břevno. V 75. minutě přidal pojistku střídající Griezmann.

Dvaadvacetiletý Félix se stal teprve druhým hráčem Atlética v tomto tisíciletí, který si v ligovém utkání připsal tři asistence. Před 11 lety se to povedlo záložníkovi Gabimu.

Španělská fotbalová liga - 1. kolo:

Celta Vigo - Espaňol Barcelona 2:2 (45.+2 Aspas, 63. Paciencia - 72. Expósito, 90.+8 Joselu z pen.), Valladolid - Villarreal 0:3 (81. a 89. Baena, 49. Jackson), FC Barcelona - Vallecano 0:0, Pamplona - FC Sevilla 2:1 (9. Ávila, 74. Oroz z pen. - 11. Mir), Cádiz - San Sebastian 0:1 (24. Kubo), Valencie - Girona 1:0 (45+1. Soler z pen.), Almería - Real Madrid - 1:2 (6. Ramazani - 61. Vázquez, 75. Alaba), Bilbao - Mallorca 0:0, Getafe - Atlético Madrid 0:3 (15. a 59. Morata, 75. Griezmann), Betis Sevilla - Elche 3:0 (39. a 60. Juanmi, 28. Iglesias).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články