Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Ševčenko dal Lewandowskému pásku v ukrajinských barvách. Polský kapitán ji oblékne na MS

Legendární ukrajinský fotbalista Andrij Ševčenko předal kapitánovi polského národního týmu Robertu Lewandowskému symbolicky kapitánskou pásku v ukrajinských barvách. Úřadující dvojnásobný nejlepší fotbalista světa slíbil, že si ji na znamení podpory Ukrajině ve válce s Ruskem vezme na mistrovství světa do Kataru.

Andrij Ševčenko předává Robertu Lewandowskému kapitánskou pásku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vynikající fotbalisté se sešli na Národním stadionu ve Varšavě. "Tahle páska pro mě symbolizuje mnoho emocí v souvislosti s mou vlastí – ty krásné i ty z posledních měsíců. Chtěl bych poděkovat tobě i celému polskému národu za podporu mých krajanů," řekl bývalý útočník Dynama Kyjev, AC Milán a Chelsea při setkání s Lewandowským.

Bývalý hráč Bayernu a současná opora Barcelony patřil od počátku únorové invaze Ruska na Ukrajinu k hlasitým zastáncům vyřazení Ruska z mezinárodních soutěží.

"Nemůžeme předstírat, že se nic neděje," řekl Lewandowski krátce předtím, než světová federace FIFA skutečně zakázala Rusku účast v play-off o postup na mistrovství světa, v jehož semifinále se mělo Rusko střetnout právě s Polskem.

"Považuju se za člověka, jenž silně podporuje Ukrajinu a pokouší se jí pomáhat. Bude pro mě čest vzít si tuhle pásku v barvách Ukrajiny na mistrovství světa," řekl dnes Lewandowski.

Zatímco Polsko na MS z play-off postoupilo, Ukrajina prohrála s Walesem. V Kataru se Lewandowski a spol. utkají ve skupině C s Argentinou, Mexikem a Saúdskou Arábií.

Ukrajina a Polsko mají coby sousední země ve fotbale velmi blízké vztahy. V roce 2012 spolu pořádaly mistrovství Evropy a po ruské invazi hrají ukrajinské kluby v pohárech i národní tým svá domácí utkání právě v Polsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články