Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Šeterle: Reprezentace funguje velmi dobře. Dotační kauza ale znamená nejistotu

Praha – Potřebovali bychom více reprezentačních manažerů, usmívá se Jaromír Šeterle. Právě on je totiž tím, kdo koordinuje program fotbalových výběrů různých věkových kategorií. Šeterle je hrdý na to, že se reprezentace do 19 a 21 let probojovaly na evropské šampionáty. V rozhovoru pro ČT sport se ale zamýšlí i nad současnou dotační kauzou a jejími dopady na reprezentaci.

Jaromír Šeterle
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Šeterleho program je velmi nabitý."FAČR zajišťuje reprezentační týmy asi jedenácti mužstev, počínaje kategorií do 15 let. Každý má svůj vlastní program, takže těch manažerů by bylo potřeba víc," pousmál se Šeterle, který z funkce manažera reprezentace koordinuje české fotbalové výběry. 

Ačkoliv se ho dotační kauza přímo netýká, i na něj dolehají její následky. "Pro mě to byl blesk z čistého nebe. Problematika je odlišná od té mojí," uvedl Šeterle k dotační kauze. "Pro nás jako reprezentaci to znamená určitou nejistotu, protože šéf asociace je stejně jako všude jinde na světě naším prvním partnerem," dodal manažer reprezentace.

Manažer české reprezentace si však myslí, že by současná krize mohla sportu v dlouhodobějším horizontu pomoci. "Sport má dnes zastoupení v každé rodině – někdo lyžuje, jiný běhá nebo jezdí na kole. V naší státní správě jsme ale na pozici jakýchsi lobbistů a sháněčů peněz. To si myslím, že není úplně správné. Tahle kauza by možná mohla a hlavně měla směřovat k tomu, aby byl sport brán jako rovnocenný partner a součást našeho života," míní.

Je nám líto, video expirovalo.
Šeterle: Jsme jednou z pěti zemí, která se účastní ME do 19 i 21 let

Šeterle se také vymezil vůči hlasům, že je na tom česká reprezentace v současnosti špatně. "Reprezentace funguje velmi dobře. V příštích dvou měsících se zúčastníme dvou mistrovství Evropy (do 19 a 21 let). Z pětapadesáti členů UEFA jsme jedním z pěti, kdo má zastoupení na obou mistrovstvích. Je to Německo, Anglie, Portugalsko, překvapivě Švédsko a my. Takže naši partneři mohou být na vystupování naší reprezentace vesměs hrdí a pyšní," podotkl.

Reprezentace různých věkových kategorií čeká pilné léto. "Zatímco evropské soutěže vrcholí, tak ty reprezentační budou mít vrchol v následujících měsících. Devatenáctka se probojovala na ME do Gruzie, jednadvacítka zase bude hrát na ME v Polsku ve skupině s Německem, Itálií a Dánskem," říká Šeterle.

Program bude nabitý pro seniorskou reprezentaci. "Áčko bude druhého června začínat přípravným kempem a pátého si zahraje v mezistátním utkání s Belgií, což je velmi silný soupeř. Bereme to jako přípravu na 10. června a zápas s Norskem," popsal Šeterle s tím, že právě proti skandinávskému týmu se rozhodne o skutečném poměru sil v kvalifikační skupině pro MS.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články