Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sestup by se rovnal tragédii, oddechl si po nejtěžší sezoně v kariéře Pavlenka

Psychicky nejnáročnější sezonu v kariéře má za sebou brankář Jiří Pavlenka. Český reprezentant totiž v dresu Brém bojoval do poslední chvíle o udržení v Bundeslize a s tradičním účastníkem nejvyšší soutěže odvrátil hrozbu sestupu až v baráži proti druholigovému Heidenheimu. Případný pád o patro níž by podle něj považovali v Brémách za tragédii.

Jiří Pavlenka
zdroj: imago sportfotodienst autor: Tim Groothuis

"Když porovnám všechny sezony, tak tahle byla rozhodně nejnáročnější. Tlak je venku mnohem větší než v české lize a v reprezentaci jsem zase tolik zápasů neodehrál," uvedl Pavlenka pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Brémám hrozilo, že přijdou o prvoligovou příslušnost, která jim nepřetržitě patří od ročníku 1981/82. "Odpovědnost byla obrovská. Město i fanoušci fotbalem žijí a pro všechny by byla velká tragédie, kdyby se sestoupilo. Brémy jsou tým, který odehrál v Bundeslize nejvíce sezon, dokonce více než Bayern," upozornil Pavlenka.

Je nám líto, video expirovalo.
Brémy se po další remíze s Heidenheimem udržely v Bundeslize

Brémy přežily v závěru bundesligové sezony "klinickou smrt". V posledním kole jim nemusela stačit ani výhra 6:1 nad Kolínem nad Rýnem, pokud by zároveň konkurent v boji o udržení Düsseldorf uspěl na hřišti Unionu Berlín, kterému už o nic nešlo. Düsseldorf ale nečekaně prohrál a ztratil body stejně jako o kolo dřív.

"My jsme věřili, že poslední dvě kola zvládneme, Düsseldorf někde ztratí a budeme to mít ve vlastních rukou. Ale bohužel jsme prohráli předposlední zápas v Mohuči. Naštěstí nám proti Düsseldorfu pomohl jak Augsburg, tak potom Union. V případě stejného počtu bodů bychom byli v baráži díky poslednímu zápasu my," podotkl Pavlenka.

V baráži jeho tým nečekaně narazil na Heidenheim, protože favorizovaný Hamburk zaváhal v posledním kole druhé ligy. "Baráž je hodně specifická. Jako tým z první ligy jsme byli pod obrovským tlakem, Heidenheim neměl co ztratit a měl obrovskou motivaci, jelikož by to byla jejich první sezona mezi elitou. Taky to tak na hřišti vypadalo - působili jsme často hodně nervózně, a to se na nás v posledních dvou zápasech podepsalo," připustil.

V úvodním domácím utkání baráže Brémy remizovaly bez branek a po remíze 2:2 v odvetě Bundesligu udržely díky většímu počtu gólů vstřelených na hřišti soupeře. "Nikdo si nepřipouštěl, že bychom do druhé ligy spadli, jelikož si všichni byli vědomi, jaké finanční i sportovní následky by to pro klub mělo. Spadl z nás obrovský kámen, který jsme na sobě během záchranářské mise měli," konstatoval osmadvacetiletý gólman.

Bundesligu se povedlo po koronavirové přestávce dohrát jako první z velkých lig. "Já se cítil dobře. V pauze jsme si celkem dost mákli, měli jsme náročné tréninky ve skupinkách, takže i tohle nám určitě pomohlo. Těch zápasů během krátké doby bylo spoustu. Jsem rád, že je sezona konečně u konce a člověk se může věnovat rodině a odpočinout si," řekl Pavlenka.

V nejbližších dnech se těší na dovolenou. "Ještě nevíme přesné datum startu přípravy, ale podle prvních informací bychom neměli začínat dříve než 3. srpna. Čas budu trávit s rodinou, jelikož posledních pár týdnů jsem byl v Německu sám. Léto strávíme nejspíš v Česku, nikam k moři nebo do ciziny asi nepojedeme," dodal Pavlenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články