Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

SESTŘIH: Pětigólový výprask. Česká jednadvacítka v Dánsku tvrdě narazila

Klíčový kvalifikační duel o postup na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let český výběr vůbec nezvládl. Lvíčata podlehla ve Vejle domácímu Dánsku 0:5. V 28. minutě uklidil míč do branky střelou "z voleje" zpoza šestnáctky William Boving. Záhy po startu druhého poločasu zvýšili Mika Biereth a z penalty Oliver Sorensen. Další hřebík přitloukl Thomas Kristensen, pátý gól přidal Mathias Kvistgaarden. Seveřané vedou skupinu I a na čtvrtý český tým mají už náskok propastných šesti bodů, byť svěřenci Jana Suchopárka mají zápas k dobru.

Češi neskórovali proti Seveřanům ani podruhé v kvalifikaci, loni v říjnu s nimi doma navzdory dlouhému oslabení remizovali bez branek.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na ME jistou.

Lvíčata musejí v říjnu vyhrát ve Walesu i doma zdolat Litvu, aby skončila alespoň druhá a mohla pomýšlet na další boj o šampionát. Ani dvě výhry jim však nemusejí stačit, jelikož o bod před nimi je ještě Island.

"Odehráli jsme slušný první poločas, měli jsme poměrně vyrovnaný počet příležitostí. Nehráli jsme špatně. Nezvládli jsme začátek druhého poločasu a bylo prakticky rozhodnuto o utkání. Myslím si, že i někteří hráči nevěřili, že můžeme alespoň zkorigovat výsledek. Výsledek 0:5 je tristní," řekl Suchopárek.

Češi v pátek po obratu zvítězili na hřišti beznadějně poslední Litvy 2:1 a nutně potřebovali bodovat i tentokráte. Po necelé půlhodině hry se ale branky dočkali Dánové. Hostující obrana po centru odvrátila míč na hranici vápna k Bövingovi, který střelou "z voleje" otevřel střelecký účet svého týmu.

Navýšení výsledku mohl přinést Gaaei, jenže z úhlu napálil z přímého kopu břevno. Na druhé straně se do největší šance lvíčat v utkání dostal kapitán Sejk, zamířil však pouze do gólmana Jörgensena.

Tři minuty po změně stran Dánsko opět udeřilo, když Biereth střelou z vápna i pomocí teče od Prebsla překonal Kinského. Následně brankář Slavie fauloval ve vápně Kvistgaardena a nařízený pokutový kop proměnil Sörensen. Další zásah přidal zblízka Kristensen a v závěru se dočkal trefy i Kvistgaarden.

"Hodnotí se mi to strašně těžce, prohrát 0:5 je za mě strašně moc. Výkon nebyl hodný toho, za co hrajeme a jaké zkušenosti máme. Výkon byl hodný možná mladších žáků, protože jsme utkání tak moc otevřeli, až jsem to nechápal. Nedokáži si to zhodnotit jinak než jako strašně bolavý zápas. Pro mě je to strašně nepochopitelné," uvedl útočník Sejk.

Dánsko – Česko 5:0 (1:0)

Branky: 28. Böving, 48. Biereth, 54. Sörensen z pen., 61. Kristensen, 87. Kvistgaarden. Rozhodčí: Dudic - Küngová, Müller (všichni Švýc.). ŽK: Kričfaluši, Koželuh, Kinský (všichni Česko). Diváci: 2595.

Dánsko: Jörgensen (79. Jungdal) – Gaaei, Kristensen, Provstgaard, Jelert (62. Andersen) – Böving (63. Fraulo), Chukwuani, Sörensen, Jensen (72. Bech) – Biereth (72. Osula), Kvistgaarden. Trenér: Höjer.

Česko: Kinský – Koželuh, Halinský, Prebsl, Suchomel – Kričfaluši (55. Alijagič), Vydra – Karabec (46. Slončík), Langhamer (55. Icha), Daněk (87. Spáčil) – Sejk (87. Vecheta). Trenér: Suchopárek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články