Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Lvíčata ve Walesu udržela postupovou naději, zabrat potřebují i v úterý

Ve složité situaci se ocitla fotbalová reprezentace do 21 let v kvalifikaci o mistrovství Evropy, ale postupovou naději výrazně oživila. Ve Walesu totiž zvítězila 2:1 poté, co si vlastní gól vstřelil Matthew Baker a síť za domácím brankářem rozvlnil i Václav Sejk. Ostrované stačili v nastaveném čase už pouze zkorigovat, když se trefil Luca Hoole. Pokud svěřenci Jana Suchopárka porazí v úterý v Hradci Králové i Litvu, baráž je nemine.

Utkání Wales "21" – Česko "21"
zdroj: PA Images / Profimedia autor: Nick Potts

Čeští mladíci poskočili ve skupině I na třetí místo a na pátečního soupeře, který je druhý, ztrácejí tři body. Velšané už ale mají kvalifikační boje za sebou. První místo a přímý postup na turnaj si už zajistili Dánové.

Na ME přímo projdou vítězové devíti skupin a tři mužstva s nejlepší bilancí na druhých pozicích. Další šestice týmů z druhých příček zamíří do play-off, v němž se střetne o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast jistou.

"Splnili jsme to, co jsme si předsevzali, tedy hrát o postup do posledního utkání. Domácí nevyužili příležitosti, ze začátku jsme byli pasivní, neměli jsme odražené míče. Soupeř byl velice nepříjemný, bojovný. Po patnácti minutách se naše hra zklidnila a vytvořili jsme si šance," hodnotil Suchopárek.

Češi museli v Newportu zvítězit, k první brance ale měli výrazně blíže domácí, Cotterill však už ve 3. minutě z přímého kopu orazítkoval jen tyč. V 16. minutě gólman Horníček zastavil Kingovu hlavičku.

Lvíčata šance soupeře "přežila" a potřebného zásahu se dočkala ve 27. minutě. Centr z pravé strany propadl ve vápně k Juráskovi, který vystřelil a Baker si srazil míč do vlastní sítě. "Dobře zvládnutý výkon, i když ze začátku nám to nelepilo. Po gólu jsme se uklidnili a začali jsme hrát klidněji, i když konce máme vždycky napínavé," popsal Jurásek.

V závěru úvodního dějství si za obranu zaběhl Sejk, ale ránu českého kapitána brankář Watts vyškrábl.

Pojistku přidal Sejk

Pět minut po přestávce si však Karabec navedl míč na levou nohu, dostal se do šestnáctky a Watts jeho střelu vyrazil pouze k dorážejícímu Sejkovi. Navýšit vedení mohl v 76. minutě Daněk, ale i kvůli bránícím dvěma hráčům gólmana Velšanů nepřekonal. V nastavení snížil po tlaku domácích Hoole, na srovnání už ovšem Wales nedosáhl.

"Myslím si, že mužstvo dokáže ještě daleko více než to, jak se prezentovalo v prvním poločase. Druhou půli jsme jen bránili a po druhé vstřelené brance jsme byli příliš pasivní," dodal Suchopárek.

Wales –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Česko 1:2 (0:1)

Branky: 90.+4 Hoole –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 27. vlastní Baker, 50. Sejk. Rozhodčí: Altmann –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Brandner, Katholnig (všichni Rak.). ŽK: Cotterill –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Harušťák, Hadaš, Chaloupek.

Wales: Watts –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Davies, Stevens, Baker, Hoole –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Savage (54. Popov), King, Ashworth (75. Congreve) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Colwill (61. Hammond), Thomas (61. Ashford), Cotterill. Trenér: Jones.
Česko: Horníček –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Hadaš, Prebsl, Chaloupek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Harušťák, Vydra, Icha, Karabec (67. Šín) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Daněk (77. Langhamer), Jurásek (90.+1 Kričfaluši) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Sejk. Trenér: Suchopárek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články