Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Šestnáctiletý gólman Vítek míří do Manchesteru United

Do Manchesteru United míří třetí Čech. Talentovaný brankář Radek Vítek do slavného velkoklubu přestoupil z Olomouce. Šestnáctiletý téměř dvoumetrový gólman doplní další dva české teenagery Matěje Kováře a Ondřeje Mastného.

Talentovaný gólman z Olomouce Radek Vítek
zdroj: SK Sigma Olomouc

"Pocity jsou neskutečné, přestup do Manchesteru United je přece snem mnoha kluků, kteří začnou hrát fotbal. Moc se na to těším. Přiznávám se, že jsem tomu ani nevěřil, když jsem se o zájmu klubu dozvěděl, ale teď už je to definitivně realita," uvedl Vítek.

Délka smlouvy nebyla zveřejněna. Podle spekulací dostane Sigma za svého odchovance od United asi deset milionů korun. Přestup byl dotažen už v lednu, ale vzhledem k nízkému věku hráče se muselo počkat na souhlas FIFA.

"Každý přestup českého fotbalisty do Anglie je výjimečnou událostí. Radek má vše ve svých rukou, do Anglie odchází s potřebným zdravým sebevědomím, ale také s přirozenou pokorou. Pevně věřím, že také díky němu roste Česku další vynikající brankářská generace," uvedl šéf fotbalové sekce Sport Investu Viktor Kolář.

Koronavirová krize přesun mírně zbrzdí

Vítek by měl chytat za tým United do 18 let. Vzhledem k pandemii nového koronaviru odcestuje do Anglie později. "Bohužel si teď musím kvůli karanténě chvíli počkat. Jinak bych už tento týden letěl do Manchesteru. Teď mi z klubu poslali individuální tréninkový plán, ačkoliv jsem samozřejmě nezahálel ani doteď. Nyní budu hlavně trénovat a věnovat energii na potřebnou aklimatizaci, zápasy bych měl hrát až příští sezonu," řekl Vítek.

V minulosti už absolvoval trénink s A-týmem United během stáže v Anglii. "Bylo to zrovna v době, kdy hrál Manchester zápas Evropské ligy v Astaně. Jelikož už měl jistý postup, poslal tam hlavně mladé kluky, kteří nehrají běžně v základu. Odjeli tam i mladí gólmani, takže pak potřebovali nějakého brankáře do tréninku, volba padla na mě," uvedl Vítek.

"Trénoval jsem spolu s De Geou. To byla pro mě velká škola. Něco jsem jim pochytal. Samozřejmě to bylo těžké, ale stříleli na mě docela dlouho, tak jsem něco chytit musel," dodal Vítek.

Slavný velkoklub si nevybral talentovaného gólmana náhodou. "Je výjimečný svojí postavou, ale ta sama o sobě by samozřejmě nestačila. Na stáži je zaujal také přístupem, zápalem a obrovskou touhou se zlepšovat," popsal manažer agentury Sport Invest pro rozvoj hráčů se zaměřením na brankáře Luděk Mikloško.

V mládeži Manchesteru už působí další dva čeští gólmani. Devatenáctiletý Kovář už se dokonce jednou jako náhradník dostal na lavičku A-mužstva a v příští sezoně by měl odejít na hostování, aby sbíral zkušenosti v dospělém fotbale. O rok mladší Mastný se přesune k týmu do 23 let.

A právě oni připravili Vítkovi dobrou pozici. "Matěj Kovář i Ondřej Mastný odvádějí skvělou práci v brance, neméně důležitý je však jejich stoprocentní přístup k tréninkovým povinnostem, vzdělání i obecně přátelskému vystupování v rámci organizace," dodal Mikloško.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články