Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sešívaní drží spolu - už 120 let

Praha – Slavia Praha patří k nejcennějším značkám v prostředí tuzemského fotbalu. Legendární klub prožil své nejslavnější období mezi světovými válkami, v padesátých letech přežil nepřízeň komunistického režimu a o půlstoletí později i další klinickou smrt, když se vypořádával s dluhy po bývalých vlastnících s pochybnou pověstí. V počtu titulů, účastí v Lize mistrů a dalších trofejích se s konkurenční Spartou rovnat nemůže, jedno prvenství ale Slavii už nikdo neodpáře – byla první. Základy sportovního klubu Slavia položili studenti z Literárního a řečnického spolku Slavia 2. listopadu 1892.

Fotbalová Slavia v roce 1896
zdroj: ČT sport

Akademický cyklistický odbor Slavia (A.C.O.S.) byl sice za "protistátní činnost" v roce 1894 rozpuštěn, ale studenti se nevzdali. Poslední květnový den roku 1895 založili v restauraci U Brejšků Sportovní klub Slavia (S.K.S.). Hned na první schůzi byly odsouhlaseny klubové barvy červená jako symbol srdce a bílá evokující čistotu sportovní myšlenky. Pěticípá hvězda hrotem dolů je znamením "stále nové naděje". Tradiční sešívané dresy pak měly ukázat, "že žádný člověk, žádná věc nemají jen jednu stránku a že je nutné nalézt soulad mezi vůlí a citem, mezi silou a technickou jemností, mezi nadšením a zklamáním".

Fotbalový odbor v SK Slavia vznikl 21. ledna 1896, první zápas odehrála 25. března téhož roku na Císařské louce. V již tradičních červenobílých dresech porazila A.C. Praha 6:0. Kromě fotbalového a cyklistického oddílu patří k nejstarším slávistickým sportům šerm, atletika, bandy hokej, lední hokej, tenis a plavání. V současné době je sdruženo pod hlavičkou SK Slavia téměř 30 sportů, řada oddílů patří mezi českou špičku.

Slavia získala celkem 17 domácích fotbalových titulů, ale pouze čtyři z nich po druhé světové válce (1947, 1996, 2008, 2009). Nejslavnější érou klubu se stalo meziválečné a válečné období, které je spojeno se jmény Josef Bican, František Plánička nebo Antonín Puč. V roce 1953 se musela Slavia, považovaná za klub inteligence, kvůli stavbě Stalinova pomníku přestěhovat z Letné do Edenu, dostala nové jméno Dynamo a nesměla hrát ve svých tradičních dresech (hrála například v modrých dresech). Mužstvo také několikrát spadlo do druhé ligy.

I řada dalších slávistických sportů patří mezi elitu. Devět mistrovských titulů získaly například házenkářky Slavie, jejichž historie se začala psát v roce 1919. Mezi špičku patří také hokejisté Slavie, kteří v extralize získali dva mistrovské tituly (2003, 2008), ragbisté jsou držiteli 13 titulů, ten poslední získali v roce 2010 a byl po 39leté pauze. Veslaři, kteří svou historii začali psát v roce 1885 nejprve mimo SKS, získali v poválečném období 16 titulů, téměř bez konkurence jsou v posledních letech pozemní hokejisté a hokejistky. Nejvyšší soutěže hrají dále například volejbalistky Slavie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články