Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Šejk Salmán nařčený z mučení fotbalistů má ve volbě prezidenta FIFA podporu Afriky

Kigali (Rwanda) - Africká fotbalová konfederace ve volbě prezidenta FIFA podpoří současného šéfa asijského fotbalu Salmána bin Ibráhíma Chalífu. Padesátiletý bahrajnský šejk je přitom nařčen z podílu na mučení fotbalistů.

Bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa
zdroj: REUTERS autor: Bazuki Muhammad/Files

Salmán tak dostal přednost před jediným africkým zástupcem mezi pěticí kandidátů Tokyem Sexwalem z JAR. Bahrajnský šejk přitom čelí nařčení ze strany bahrajnských prodemokratických aktivistů. Salmán měl na jaře 2011 předsedat komisi, která měla schválit krutá represivní opatření proti skupině protestantů angažující se v prodemokratickém povstání v Bahrajnu. 

Mezi těmito protestanty přitom byli i známí bahrajnští sportovci včetně reprezentačních fotbalistů. O tom, že přes 150 sportovců, trenérů a rozhodčích bylo uvězněno v návaznosti na prodemokratické protesty, podala zprávy i agentura AP.

"Víme, že někteří nejlepší bahrajnští fotbalisté byli týráni, očerněni a zatčeni, zatímco Salmán předsedal bahrajnské fotbalové asociaci," prohlásil Nicholas McGeehan, výzkumný pracovník organizace Human Rights Watch. "Je těžké pochopit, jak může tento muž, který nemohl nebo nechtěl ochránit nejlepší hráče vlastního národního týmu, být zárukou zájmů fotbalu na celém světě.

Salmán přiznal, že byl požádán o to, aby předsedal komisi, která měla přezkoumat roli fotbalistů a atletů v povstání, ale podle jeho tvrzení komise nikdy nebyla formálně ustanovena. "Jestli lidé hovoří o kostlivcích ve skříni, moje skříň je prázdná. Prošel jsem zkouškou integrity a nemám nic, vůči čemu bych se měl bránit," sdělil Salmán.

Pravděpodobně největším Salmánovým konkurentem v boji o prezidentské křeslo bude Švýcar Gianni Infantino. Generální sekretář UEFA si na konci ledna zajistil vedle Evropy také podporu federací Jižní a Střední Ameriky.

O post prezidenta Mezinárodní fotbalové federace se ucházejí ještě Francouz Jérome Champagne a jordánský princ Alí bin Husajn. Volby se uskuteční 26. února a v prvním kole je k vítězství nutné získat dvě třetiny hlasů, v následujících už stačí prostá většina.

FIFA hledá nástupce za Seppa Blattera, který po vypuknutí rozsáhlé korupční aféry dal funkci k dispozici. Navíc následně dostal stejně jako předseda UEFA Michel Platini osmiletý zákaz činnosti kvůli uplácení.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články