Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéf Sparty: Účinkování v EL je splněno, s ligou spokojeni nejsme

Praha - Generální ředitel Adam Kotalík je stejně jako další členové vedení fotbalové Sparty spokojený s vystoupením týmu v Evropě, kde sice pražský celek nedokázal projít do Ligy mistrů, ale postoupil do play-off Evropské ligy. Menší radost už mají na Letné z výkonů v české nejvyšší soutěži, ve které patří výběru trenéra Zdeňka Ščasného druhé místo s tříbodovou ztrátou za vedoucí Plzní.

Sport
zdroj: ČT4

"Do sezony jsme nastupovali se dvěma hlavními cíli - postoupit do evropského poháru a bojovat o první místo v lize. První cíl jsme splnili, i když to nakonec nebyla Liga mistrů. Navíc se nám podařilo zajistit si postup s předstihem," řekl Kotalík.

Sparta sice nezvládla dobře rozehrané předkolo Ligy mistrů s CSKA Moskva, dokázala ale projít do skupiny Evropské ligy. V ní ani jednou neprohrála a navíc odehrála dva vyrovnané zápasy s bundesligovým Schalke (2:2 a 1:1). Na domácí scéně se jí opět nevedelo v klíčových duelech, když prohrála derby se Slavií a nestačila také na obhájce titulu z Plzně nebo na Liberec.

"S účinkováním v lize zatím úplně spokojeni být nemůžeme, a to jak s postavením v tabulce, tak s výkony především v některých utkáních venku," uvedl Kotalík. "Zejména výkony na Slavii, v Plzni a v Ostravě nejsou něčím, čím by se Sparta měla prezentovat," přidal.

Podle Kotalíka svědčí Spartě otevřenější a sebevědomější evropský fotbal. "V lize proti Spartě většina týmů včetně Plzně zaleze a hraje brejky. Druhou stranou téže mince jsou ale individuální výkony některých hráčů, kteří opakovaně v takových utkáních selhávají a nedokáží naplnit svůj potenciál," prohlásil.

Trenér Ščasný se po nepovedených zápasech opakovaně netajil tím, že Sparta potřebuje posílit zejména v útoku a na pozici stopera. Smlouvu už na Letné podepsal bývalý obránce Anderlechtu nebo Dněpropetrovsku Ondřej Mazuch. "Máme určitý plán a budeme se snažit, abychom jej dokázali naplnit, a to také v rozumném čase. Definici, kterou použil Zdeněk Ščasný, mohu potvrdit," řekl Kotalík.

Před sezonou vsadila Sparta na hráče ze zahraničí, když přivedla Kehindeho Fataie, Marca Paixaa a Markuse Steinhöfera. Podle Kotalíka ale nejde o žádný trend. "Primárně vždy hledáme potenciální posily v české lize. Teprve pokud nejsme přesvědčeni, že v rámci české ligy jsme schopni získat hráče, který bude posilou a zároveň bude jeho příchod ekonomicky smysluplný, obracíme pozornost do zahraničí," vysvětlil.

Zdeněk Ščasný a David Lafata
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Kotalík také zdůraznil, že Sparta nadále stojí o Tiémoka Konatého, o jehož budoucnosti se v poslední době hodně spekulovalo. "Timi má ve Spartě smlouvu ještě na dva a půl roku a naším primárním zájmem není Timiho prodat. Timi v poslední době velmi dobře pracuje v tréninku a věříme, že může jít ještě nahoru. Zvažujeme ale, jestli by mu v současné chvíli neprospěla větší herní praxe například formou hostování," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články