Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéf FIFA Blatter: Nerezignoval jsem. Pouze jsem dal místo k dispozici

Curych – Nekončící sága okolo prezidenta FIFA Seppa Blattera má další pokračování. Dlouholetý šéf Mezinárodní fotbalové federace, který krátce po svém znovuzvolení rezignoval, švýcarskému deníku Blick řekl, že se o rezignaci nejednalo. Prý svůj post dal pouze k dispozici a je na mimořádném kongresu, aby rozhodl.

Devětasedmdesátiletý funkcionář byl do čela FIFA znovuzvolen na konci května, přestože těsně předtím vypukl velký korupční skandál a bylo zatčeno několik jeho blízkých spolupracovníků. O čtyři dny později Blatter oznámil, že sám změny ve FIFA neprosadí a že dává svou funkci k dispozici.

"To ale neznamená, že jsem rezignoval," řekl Blatter. "Pouze jsem dal svůj mandát k dispozici pro mimořádný kongres," dodal. FIFA bude jednat o termínu nových voleb v červenci, kongres se pravděpodobně uskuteční nejdříve v prosinci.

Podle FIFA se nicméně nejedná o žádný obrat. Blatter skutečně ve svém vystoupení 2. června nepoužil slovo "rezignace", zároveň však uvedl, že se při příštích volbách už nebude ucházet o funkci prezidenta. "Potvrzujeme, že citace v Blicku jsou přesné. Jsou nicméně plně v linii prezidentského projevu z 2. června," uvedla federace v tiskovém prohlášení.

Svým prohlášením Blatter opět rozvířil spekulace, zda nehodlá i přes korupční skandál pokračovat ve vedení FIFA, které vládne od roku 1998. Už v polovině června švýcarský list Schweiz am Sonntag na základě anonymního zdroje uvedl, že Blatterovi soukromě vyjádřili podporu zástupci některých svazů z Afriky a Asie a požádali ho, aby si rozhodnutí odstoupit ještě rozmyslel.

O jeho přetrvávajícím zájmu o předsednický post údajně svědčí i odchod mluvčího FIFA Waltera de Gregoria, který prý patřil mezi zastánce "nového začátku" a doporučoval Blatterovi, aby skončil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články