Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéf českého fotbalu Ivan Hašek rezignoval

Praha - Dosavadní šéf českého fotbalu Ivan Hašek rezignoval na funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky. Důvodem prý je skutečnost, že se povedlo za dobu jeho dvouleté vlády stabilizovat český fotbal natolik, aby se mohl vrátit ke své předchozí profesi trenéra v klubu Al Ahlí ve Spojených arabských emirátech. Hašek to oznámil na závěr dnešní valné hromady v Praze. Vedení svazu dočasně převezme první místopředseda Dalibor Kučera, nový předseda by měl být zvolen 16. září.

Valná hromada se ubírala k nebývale rychlému konci, a když si vzal Hašek na závěr slovo, delegáti se domnívali, že jim chce pouze poděkovat za to, jak jednotně si až na schválení výstavby nového svazového sídla počínali. "Kamarádi, obranná fáze českého fotbalu byla stabilizována, teď musíme přejít do ofenzivy. A k tomu jsou potřeba čerstvé síly. Role spasitele Haška je u konce. Věřte mi, že to pro mě není lehké rozhodnutí, ale tímto rezignuji na svou funkci," prohlásil při svém závěrečném projevu do naprostého ticha. "Vracím se tam, kam patřím - k trenéřině. Půjdu pomoci tam, odkud jsem před dvěma roky odešel, tedy do Al Ahlí," dodal.

Haškův nástupce má být zvolen 16. září

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek končí ve vedení Fotbalové asociace ČR

Valná hromada v důsledku toho odsouhlasila, že nejpozději do tří měsíců bude svolána mimořádná valná hromada, na které se bude volit nový předseda. "Věřím, že jsem svou prací přispěl k tomu, že se bude volit v lepší atmosféře, než tomu bylo při mé (první) kandidatuře v roce 2005," dodal Hašek. "Krátce po valné hromadě zasedl výkonný výbor a usnesl se, že mimořádná valná hromada se uskuteční 16. září," oznámil novinářům svazový mluvčí Jaroslav Kolář.

Ivan Hašek po rezignaci:

"Jako podraz to neberu. Do funkcionářské role už v budoucnu kandidovat nehodlám."

Hašek řekl, že o své maximálně dvouleté funkcionářské činnosti byl přesvědčen už v roce 2009 před svým zvolením. "Nemohl jsem to říct nahlas, ale moje místo je u hřiště. Věděl jsem, že zde mám nedodělanou práci z roku 2005, ale musím jít svou cestou. Změny byly nastartovány a já věřím, že můj nástupce bude v mé práci pokračovat," prohlásil Hašek.

Dohady, že bude v očích veřejnosti brán jako zrádce, si prý nepřipouští. "Omlouvám se vám novinářům, některým kolegům i veřejnosti, že jsem je nemohl včas informovat, ale potřeboval jsem dotáhnout do konce celou přeměnu svazu. Ta dnes hodně postoupila novými stanovami," míní Hašek, jenž má pocit, že se vytvořila skupina dostatečně schopných nástupců, kteří budou v obrodě českého fotbalu pokračovat.

Haškovu funkci dočasně převezme první místopředseda Dalibor Kučera. "Ještě ráno jsem vyvracel Ivanův odchod, proto mě ta zpráva hodně zasáhla. Zcela upřímně sděluji, že tuto abdikaci budu dlouho vstřebávat," prohlásil Kučera. "Jsem přesvědčen, že fotbalové hnutí potřebuje osobu, která ho bude důstojně reprezentovat. Proto udělám vše pro to, aby v nejbližším možném volném termínu byla svolána mimořádná valná hromada," dodal.

Druhý místopředseda Jindřich Rajchl jako nejbližší spolupracovník prý věděl o Haškově rozhodnutí už od sobotního večera. "Mluvili jsme spolu o tom dlouho a chtěl jsem ho přemluvit. Ale považuji za slušnost brát na zřetel jeho osobní přání, není majetkem českého fotbalu. Na druhou stranu o jeho rozhodnutí být funkcionářem jen dva roky jsem věděl už před zvolením do čela českého fotbalu," oznámil muž, o kterém se okamžitě začalo spekulovat jako o možném Haškově nástupci.

Začíná se mluvit o nástupcích

Ještě pomalu ani nedozněla Haškova slova a už se začalo spekulovat, kdo ho na Strahově nahradí. Bývalý olomoucký činovník Jiří Kubíček a znalec zákulisí naznačil, že by se příštím šéfem českého fotbalu mohl stát někdejší generální sekretář Petr Fousek, do sálu rychle dolehly také informace o možné kandidatuře jabloneckého šéfa Miroslava Pelty. Boj o post šéfa českého fotbalu začíná po dvou letech nanovo.

Ivan Hašek

Datum a místo narození: 6. září 1963, Městec Králové

Vzdělání: Právnická fakulta UK

Hráčská kariéra: Nymburk (1970-78), Sparta Praha (1978-90), Racing Štrasburk (1990-94), Sanfrecce Hirošima (1994-95), Jef United Ičihara (1995-96), Sparta Praha (1997)

Reprezentace: 56 zápasů/5 gólů (1984-94)

Trenérská kariéra: asistent reprezentace ČR (1998-2001), Sparta Praha (1999-2001), Racing Štrasburk (2001-03), Vissel Kóbe/Japonsko (2003-04), Al Wasl/SAE (2006), AS St. Etienne (2006-07), Al Ahlí/SAE (2007-09), reprezentace ČR (červenec-říjen 2009)

Funkcionářská kariéra: sportovní ředitel Sparty Praha (1997); generální sekretář Českomoravského fotbalového svazu (1998); v červnu 2009 byl zvolen předsedou ČMFS

Největší úspěchy: jako hráč čtvrtfinalista MS 1990, sedminásobný mistr ligy, trojnásobný vítěz poháru; jako trenér 2x mistr české ligy, 1x mistr ligy SAE

Trenérská reprezentační bilance: 5 zápasů, 3 výhry, 2 remízy

Ocenění: vítěz ankety Fotbalista roku 1987 a 1988

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články