Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Šéf Bohemians Praha odmítl disciplinární komisi sdělit důkazy o korupci

Praha - Šéf střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr prý má několik důkazů, že olomoucký brankář Petr Drobisz předal jeho hráčům po posledním utkání loňské prvoligové sezony úplatek 300 tisíc korun. Prozradit je však odmítl, jelikož jsou podle jeho slov předmětem policejního vyšetřování. Důkazy nesdělil ani disciplinární komisi fotbalového svazu, která ho dnes předvolala na své mimořádné zasedání v Praze. Komise jej požádala, aby důkazy dodal na zasedání příští úterý, na které byli pozváni také všichni fotbalisté, kteří v kauze figurují.

Disciplinární komise je v případě, že se korupce prokáže, připravena sáhnout k nejtvrdším trestům včetně vyloučení ze soutěže, odpočtu 20 bodů nebo zákazu činnosti na 15 let. Velké postihy hrozí i Bohemians, pokud se jejich obvinění nepotvrdí. "Po zkušenostech ze zahraničí, kde je podplácení po vraždě skoro druhý nejvážnější trestný čin, jsem rozhodnut proti tomu v Česku bojovat všemi možnými prostředky. V případě prokázání korupce budou následovat tresty na co nejvyšší hranici," prohlásil šéf ČMFS Ivan Hašek.

Kapr strávil u disciplinárky přibližně hodinu a čtvrt. Znovu zopakoval, že celá kauza vyplula na povrch až osm měsíců po inkriminovaném duelu proto, že sháněl potřebné důkazy. "Nenajdete je za jeden den. Mám důkazy v tom smyslu, že mám pohromadě notářské zápisy a několik důkazů, o kterých nechci mluvit, protože jsou předmětem policejního šetření," řekl Kapr.

Blíže důkazy prý nespecifikoval ani před komisí a neprozradil ani to, kdo je oznámil policii. Jde mu prý hlavně o to, aby se zamezilo korupci. "Jestliže vám uplácí hráče, taky by vám to nebylo příjemné. Jsem jim (hráčům) vděčný za to, že to oznámili, to všechna čest," doplnil.

Disciplinárka střížkovského šéfa vyzvala, aby důkazy dodal na dalším mimořádném zasedání za týden. "Tvrdil nám, že na některých důkazech se ještě pracuje, ale nespecifikoval je s tím, že nechce ohrozit vyšetřování policie. Přislíbil, že se bude snažit je dodat za týden," řekl předseda disciplinární komise Jiří Golda, který byl výkonným výborem pověřen, aby v celém případu spolupracoval s policií. Na příští úterý byli předvoláni také další údajní aktéři korupce - olomoucký gólman Drobisz a kvarteto Roman Dobeš, Marek Kincl, Miroslav Obermajer a David Zoubek. Poslední dva hráči ve střížkovském klubu v zimě skončili.

Karel Kapr:

"Všechny ty okolnosti, kdo s kým mluvil, kdo se jak vyjadřoval... Celkem běžné věci, které se projednávají na začátku té záležitosti. Je to první kolo, necháme se překvapit a teprve uvidíme, jak se to vyvine."

Krátce po Kaprovi vyslechla disciplinárka Josefa Lébra, který z pozice místopředsedy zastupoval Sigmu Olomouc. "Zopakoval jsem stanovisko klubu, které je neměnné. Prostě jsme žádné peníze neposkytli. Pan Kapr nepřinesl nic nového. Doufám, že konečně něco ukáže, aby mohl své tvrzení doložit," řekl novinářům Lébr.

Na celý případ podle něj bylo navíc uvaleno informační embargo. "V podstatě se jedná se o zmedializovanou, problematickou věc, která bude zřejmě sledována mnoha institucemi. Takže z tohoto důvodu a z taktických důvodů jsme se dohodli s policejním orgánem, že prozatím budeme mediálně velmi zdrženliví," uvedl olomoucký státní zástupce Petr Matoušek.

Jiří Golda
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články