Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sedmnáctka se rozloučila s ME debaklem. Francouzi ji přejeli rozdílem několika tříd

Čtvrtfinále se stalo konečnou pro české fotbalisty na mistrovství Evropy do 17 let. V zápase se silnou Francií svěřenci kouče Václava Kotala nestíhali a prohráli 1:6, přičemž několik velkých šancí ještě přečkali. Hlavní hvězdou utkání se stal šestnáctiletý talent Adil Aouchiche, jenž sám vstřelil čtyři góly. Jedinou českou branku dal v nastavení Adam Ritter. 

Utkání Francie U17 - Česko U17
zdroj: ČTK/PA/ autor: Niall Carson

Svěřenci trenéra Václava Kotala v předchozích třech zápasech základní skupiny neprohráli, ale proti Francouzům, kteří ovládli šampionát sedmnáctek v roce 2015, tvrdě narazili. Výběr galského kohouta byl od úvodu aktivnější a v poslední čtvrthodině první půle si vytvořil tříbrankový náskok.

Nejprve Millot využil špatného postavení brankáře Horníčka a z dálky ho přehodil. Poté se pod břevno trefil Aouchiche, který pak po individuální akci přidal další gól.

Hattrick francouzská vycházející hvězda dokonala v 75. minutě a v závěru zvýšila na 6:0 z penalty, když předtím skóroval ještě Nsona Wa Saka. Aouchiche se na turnaji trefil už devětkrát a vede tabulku střelců.

V páté minutě nastavení snížil Ritter. Česká sedmnáctka utrpěla největší debakl od roku 2010, kdy podlehla Turecku rovněž 1:6. Mladíkům, kteří startovali na Euru po čtyřech letech, se zároveň rozplynul sen o účasti na letošním světovém šampionátu.

"Hlavní rozdíl byl v pohybu, v kultuře pohybu a práci s míčem. Na rozdíl od hráčů soupeře jsme byli pomalí v práci s míčem pod tlakem. I když jsme hráče upozorňovali, že Francie trestala Švédy za všechny chyby při zakládání útoků, tak se nám stalo to samé," uvedl Kotal.

"Francouzi a Nizozemci pro mě byli od začátku favority celého turnaje, francouzský tým potvrdil i proti nám své kvality. Porážka 1:6 je krutá, ale je potřeba si z toho vzít ponaučení do další práce. Pro hráče je to obrovská zkušenost na téhle úrovni. Musíme dál pracovat s rychlostně vybavenými hráči, na Francouze stačil rychlostně pouze Jáchym Šíp," dodal Kotal.

Francie - ČR 6:1 (3:0)

Branky: 36., 45.+2, 75. a 88. z pen. Aouchiche, 30. Millot, 80. Nsona Wa Saka - 90.+5 Ritter.

Sestava ČR: Horníček - Koželuh (24. M. Šimek), Matys, Starý (46. Toula), Kurka - Hroník (84. S. Šimek), Hellebrand (67. Nováček), Hájek - Pech (46. Šilhart), Ritter, Šíp. Trenér: Kotal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články