Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sedmnáctka přežila penaltu a po výhře nad Řeckem postoupila na ME ze skupiny

Čeští fotbalisté do 17 let si na mistrovství Evropy zahrají vyřazovací část. Rozhodli o tom v posledním vystoupení v základní skupině, v němž přečkali pokutový kop a porazili stejně staré Řeky 2:0. Svěřenci trenéra Václava Kotala postoupili z druhého místa a v neděli vyzvou Francii.

Radost českých fotbalistů do 17 let
zdroj: Twitter UEFA

V předchozích zápasech s Belgií a domácím Irskem se prosadili jako první, ale v samotném závěru vždy o tři body přišli. V posledním vystoupení ve skupině Češi tento scénář zopakovali jen napůl. Zatímco se znovu potvrdilo, že dávájí první branku utkání, inkasování s blížícím se koncem nepřišlo. Naopak reprezentace vsítila poprvé na turnaji dva góly a může slavit. 

Nechybělo ovšem mnoho a v klíčovém duelu v boji o postup čeští mladící honili manko. V závěru první půle sudí pískl hodně přísnou penaltu a Řekové, kteří nutně potřebovali vyhrát, měli výhodu pokutového kopu. Hráči v modrém po rozhodnutí slavili, jenže radost jim vydržela jen chvíli, jelikož Tzolis trefil pouze břevno.

Češi kritický moment přečkali a v druhém poločase naopak jako v předchozích duelech udeřili jako první. V 53. minutě se z otočky prosadil Sejk, jenž zužitkoval rychlý brejk do rozhozené obrany po chybě jednoho z beků Řecka.

Pojištění výhry a také postupu pak přišlo v 65. minutě, kdy se po rychlém brejku a přesné přihrávce mezi obránce ocitl za obranou Pech. Střídající hráč si ještě obhodil brankáře a dal druhou trefu národního celku.

Češi tak postoupili z druhého místa za Belgií, která završila skupinu remízou s Irskem 1:1 a měla rovněž pět bodů, ale v její prospěch hraje lepší skóre. Dalším soupeřem národního celku bude v neděli silná Francie, která má na turnaji bilanci dvou výher a jedné remízy.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 17 let:

Skupina A:

Řecko - ČR 0:2 (0:0)

Branky: 53. Sejk, 65. Pech.

Sestava ČR: Horníček - Koželuh, Matys, Starý, Kurka - Hellebrand, Hájek (90. Nováček) - Šilhart (62. Pech), Wojatschke (71. Hroník), Šíp (71. Ritter) - Sejk (90. Toula). Trenér: Kotal.

Belgie - Irsko 1:1 (0:0)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články