Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sebevědomá Barcelona se střetne s urputnou Chelsea

Londýn - Tři roky nepoznali fotbalisté Chelsea v Lize mistrů doma přemožitele. Nyní se však jejich série sedmnácti zápasů bez porážky otřásá. Na jejich stadion totiž dorazí k semifinálové odvetě Barcelona, která vzývá opakování historie. Jako poslední tým v Lize mistrů na Stamford Bridge vyhrála, o dva měsíce později pak slavila celkové vítězství. Postupové šance jsou po úvodní bezbrankové remíze ve Španělsku rovnocenné pro oba celky. Zápas začíná ve středu ve 20:45, hlavním rozhodčím je Nor Tom Henning Övrebö. Utkání můžete jako vždy sledovat na programu ČT 2 od 20:25. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Bookmakeři věří spíše Barceloně. Sázková kancelář Tipsport na její postup vypsala kurz 1,45:1, zatímco Chelsea tolik šancí s kurzem 2,55:1 nedává. Na druhé finále v kariéře, které letos hostí Řím, myslí i brankář Chelsea Petr Čech. Před týdnem jako první gólman v sezoně uhájil na Nou Campu čisté konto.

"I my toužíme po finále. Loni jsme byli blízko, abychom celou soutěž vyhráli, takže je teď naše motivace ještě silnější," připomněl záložník Chelsea Florent Malouda loňskou prohru Chelsea ve finále s Manchesterem United až po penaltovém rozstřelu, která prodloužila čekání londýnského celku na první triumf v soutěži.

Barcelonu absence zkušených stoperů příliš netrápí

Hráči Barcelony jsou ovšem po sobotním historickém triumfu 6:2 na půdě Realu Madrid plni sebevědomí. Jako by je vůbec nestrašilo, že se jim rozpadla obrana. Ve středu totiž nemůže hrát ani jeden z elitních stoperů: kapitán Carles Puyol stojí za žluté karty a Rafael Márquez si poranil koleno právě v prvním duelu proti Chelsea. Odrážet ataky domácích bude ve středu barcelonské obrany odvracet nepříliš zkušené duo dvaadvacetiletých zadáků Gerrard Piqué - Martín Caceres.

Právě ostřílenější Piqué bude defenzivní čtveřici dirigovat. Piqué tvrdí, že se se spoluhráči sobotním triumfem v Madridu už nezabývají. "Je to už historie, ale bude se na ni vzpomínat lépe, když na ten zápas navážeme v Londýně postupem do finále," uvedl hráč, který na San Bernabeu zpečetil šestým gólem slavné barcelonské vítězství.

Kouč Barcelony Josep Guardiola ale věří, že jeho tým před cestou do Londýna drtivou výhrou nad Realem nabral potřebné sebevědomí, které jej dovede až k finálovým branám. "Takový výsledek přinese do mužstva mnoho dobrého," řekl Guardiola, který věří, že se do utkání dá do pořádku útočník Thierry Henry, kterého trápí pochroumané koleno.

Chelsea nastoupí v plné síle

V novodobé historii Ligy mistrů se oba celky ve vyřazovacích bojích utkávají počtvrté. V roce 2000 slavila postup Barcelona, o pět let později se radovali Čech a spol. a v následující sezoně se zase role otočily. Teď může Chelsea bilanci vyrovnat.

"Blues" o víkendu také své ligové povinnosti zvládli, byť jejich výhra nad Fulhamem 3:1 nemá zdaleka takový lesk jako úspěch Barcelony v Madridu. "Dobré je, že jsme doma dali tři branky. Ale proti Barceloně si nesmíme dovolit, abychom je po našem vedoucím gólu nechali rychle vyrovnat jako s Fulhamem," varoval Malouda.

Chelsea, která ve středu bude kompletní i s obráncem Ashleym Colem, by v semifinále s Barcelonou ráda zopakovala loňský počin Manchesteru. Tomu v semifinále po bezbrankové remíze ve Španělsku na finálovou účast stačila hubená jednobranková výhra na Old Trafford. Barcelona ale letos venku v LM drží neporazitelnost, při výjezdech do Basileje a Lisabonu, kde narazila na Sporting, dokonce oba soky počastovala pěti góly.

Předpokládané sestavy:

Chelsea: Čech - Ivanovič, Alex, Terry, A. Cole - Essien, Mikel, Ballack, Lampard, Malouda - Drogba.

Barcelona: Valdes - Daniel Alves, Piqué, Caceres, Abidal - Xavi, Yaya Touré, Iniesta - Messi, Eto˙o, Henry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články