Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Schweinsteiger: Superpohár si musíte "zasloužit"

Mnichov - Málokterý současný německý fotbalový reprezentant přitahuje takovou pozornost jako Bastian Schweinsteiger. A to nejen jménem. V začátcích jeho kariéry ho reportéři chybně nazývali Sebastianem. On se v klidu postavil a rázně všem vysvětlil: "Jsem Bastian a přezdívku Schweini, kterou jsme mi dali, prosím, nepoužívejte, nemám ji rád. Přátelé mi říkají Basti." Basta. A bylo. Od té doby všichni vědí, že číslo 31 v Bayernu Mnichov nosí Bastian Schweinsteiger, jenž poskytl webu ČT sport exkluzivní rozhovor.

Defenzivní záložník pochází z vesničky Kolbermoor, 60 kilometrů jihovýchodně od Mnichova, a v jeho řeči je znát, že Bavorsko ve své kariéře neopustil. Ve 14 letech se přesunul do Mnichova a v dresu Bayernu rostl a rostl, až se dostal na vrchol. V minulé sezoně vyhrál s nejúspěšnějším klubem německé historie Bundesligu, Německý pohár a Ligu mistrů. V pátek bude v Praze na stadionu v Edenu usilovat o evropský Superpohár, trofej, kterou Bayern nikdy nevyhrál.

Není škoda, že dva tak velké týmy budou hrát o Superpohár na stadionu jen pro 20 000 diváků?

Pokud je to ten stadion, na kterém jsem hrál proti Čechům s německou reprezentací, tak ten je krásný a byla tam fajn atmosféra.

Tehdy jste hrál na stadionu Sparty, tento zápas je na Slavii…

Aha, tak aspoň uvidím stadion druhého pražského klubu. Ten Sparty se mi líbil. A pokud je tenhle novější, tak to třeba bude ještě zajímavější a pro hráče pohodlnější. Vůbec se do Prahy těším, protože je to krásné město. Navíc to máme z Mnichova jen kousek a nemusíme zbytečně moc cestovat.

Když Prahu znáte, myslíte, že si najdete chvilku se po ní projít?

To si bohužel nemyslím. I když bych samozřejmě rád. Škoda. Ale třeba se tam zase brzy dostanu.

Co pro vás znamená Superpohár?

Super Cup je odměna za minulou sezonu, kdy jsme vyhráli Ligu mistrů. Je zajímavý tím, že se v něm utkají vítězové dvou nejvýznamnější evropských klubových soutěží. Bayern ho neměl v posledních letech možnost hrát, takže ho jedeme vyhrát.

Bayern může dohnat Barcelonu a stejně jako ona vyhrát v jednom roce pět velkých trofejí. Pokud by "klapl" Super Cup, pak ještě prosincové mistrovství světa klubů. Je to cíl?

Jasně že je. Bylo by to krásné. Chceme vyhrát každý zápas, do kterého jdeme, a každý turnaj, kterého se účastníme. Je to něco zvláštního a považuji to za čest, hrát Super Cup a MS klubů, protože do obou soutěží si tu "nominaci" musíte zasloužit, v našem případě výhrou v Lize mistrů. Bayern má nabitý program, hrajete každý třetí či čtvrtý den.

Očekáváte nějakou speciální přípravu na Super Cup?

Nemyslím si. Připravíme se normálně jako na každý jiný zápas. Tedy pořádně. Víme, proti jak dobrému týmu hrajeme, co nás čeká, a bude jen na nás, abychom si s Chelsea poradili.

Do Bayernu Mnichov přišel nový trenér Josep Guardiola. Jak moc změnil v minulé sezoně tolik úspěšný systém hry Juppa Heynckese?

Samozřejmě že procházíme změnami a musíme si na ně zvykat. Ale to je přece normální. V prvním poločase sobotního zápasu Bundesligy proti Norimberku bylo vidět, že to ještě není zcela ono. Ale druhá půle již byla lepší, ke konci dobrá. Nebojím se o to, že by to neklapalo, jen to chce ještě trochu času.

Zajímal jste se o změny a přestupy v Chelsea?

Ne, nijak zvlášť. Vím, že tam přišel nový trenér (José Mourinho – pozn. redakce). O to bude ten páteční zápas v Praze zajímavější, navíc, když se pánové dobře znají ze španělské ligy.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články