Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Schickův padající list zajistil Česku záchranu, Slovensko sestupuje

I druhý vzájemný zápas Česko - Slovensko v Lize národů vyzněl lépe pro svěřence kouče Jaroslava Šilhavého. A stejně jako v Trnavě skóroval útočník Patrik Schick, jehož "dloubák" po nezištné přihrávce Jakuba Jankta stanovil v pražském Edenu konečné skóre 1:0. Česká reprezentace proto udržela příslušnost v Lize B a také výhodnější pozici pro blížící se losování evropské kvalifikace, naopak slovenská s trenérem Pavlem Hapalem sestup neodvrátila.

Patrik Schick střílí gól v utkání proti Slovensku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zhruba šestnáct tisíc fanoušků sledovalo v mrazivém počasí nemastné neslané derby bez výraznějších šancí. Gól dvaadvacetiletého forvarda italského AS Řím nicméně domácí příznivce zahřál, jelikož zakončení bylo vskutku lahůdkové.

Jankto si všiml, že stoperské duo soupeře Škrtel – Škriniar není v ideálním postavení, a poslal pražského rodáka do samostatného úniku. Schick si prvním dotekem zpracoval míč a druhým přeloboval bezmocného Dúbravku.

Češi následně velmi dobře bránili a uhájili třetí vítězství ve čtyřech zápasech pod koučem Šilhavým a také druhé čisté konto po sobě, neboť ve čtvrteční přípravě uspěli v Polsku.

"Pocitově jsem vnímal, že chceme více vyhrát. Je to hodně důležité vítězství. Nespadli jsme do skupiny C Ligy národů, zůstáváme i ve druhém koši pro losování mistrovství Evropy 2020. Jsem spokojený. Je to příjemné, ale důležitější teď bude kvalifikace na Euro," řekl Šilhavý.

Slovensko potřebovalo utkání vyhrát. Od úvodního hvizdu si i proto vytvořilo územní převahu. Češi se víceméně pouze bránili, ale úspěšně. Za zmínku stojí snad jen dva dalekonosné pokusy v podaní kapitána Hamšíka, s nimiž si brankář Vaclík bez výraznějších problémů poradil.

Až od 20. minuty domácí mužstvo vyrovnalo obraz hry a začalo zlobit směrem dopředu. "Slováci vstoupili do utkání skvěle, podobně jako doma s Ukrajinou. Nemohli jsme se dostat do rytmu, ale přestáli jsme to bez nějaké tutové šance. Pak jsme se oklepali, vysunuli blok a od té doby jsme hráli jako v předchozích zápasech," hodnotil Šilhavý.

Nejprve Souček získal míč v nebezpečném prostoru, ale Jankto brejk pokazil špatnou přihrávkou. Záložník Sampdorie Janov si však vše vynahradil ve 32. minutě nádhernou přihrávkou pro skórujícího Schicka. "Vyplaval jsem tam úplně sám, takže jsem zprvu nevěděl, jestli nejsem v ofsajdu. Pak jsem měl v hlavě dvě myšlenky. Buď zavřu oči a prostřelím brankáře, nebo to vyřeším technicky, protože byl venku. Rozhodující byl první dotek, který nebyl jednoduchý, protože míč skákal," popsal důležitou trefu Schick.

Následně zkoušel štěstí Pavelka, ale mířil vedle. V 41. minutě po rohu vrátil míč do ohně Kalas, jenže Souček hlavou branku minul. Vzápětí se do vyložené šance dostal kapitán Dočkal, nicméně branku i kvůli jemné teči brankáře Dúbravky netrefil.

Do druhé půle nastoupili Češi se zabezpečenou obranou, ze které vyráželi do rychlých protiútoků. Často je ovšem neřešili dobře a většinou se ani nedostali do zakončení. Obrana ale fungovala výborně a Slováci se těžko dostávali i k náznakům šancí.

Až čtyři minuty před závěrečným hvizdem měl slibnou možnost Duda, jenže branku z ideální pozice netrefil. Český trenér Pavel Hapal tak ve druhém utkání na lavičce Slovenska zažil první porážku a s týmem sestupuje do třetí ligy.

"Hodnotí se mi to těžce. Nejen kvůli výsledku, ale i proto, že si myslím, že jsme nepodali tak špatný výkon, abychom prohráli. Chvílemi jsme byli i lepší, ale bohužel jsme udělali onu osudnou chybu," prohlásil po derby proti krajanům trenér Hapal.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů v Praze:

Česko - Slovensko 1:0 (1:0)

Branka: 32. Schick. Rozhodčí: Hernandez - Sobrino, Cabanero - De Burgos, Munuera Montero (všichni Šp.). ŽK: Pavelka - Škrtel, Škriniar. Diváci: 16 623.

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Pavelka - Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Jankto (76. Krejčí) - Schick (81. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Greguš (58. Duda) - Rusnák (58. Mak), Bero, Hamšík, Stoch - Zrelák (79. Nemec). Trenér: Hapal.

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Slováci hráli velice dobře, ale na našem týmu bylo vidět, že chce vyhrát. Slováci pokračovali ve skvělém výkonu ze zápasu s Ukrajinou, na kterou také nastoupili od úvodu. Byli jsme pod velkým tlakem, ale moc šancí z toho neměli. Uhráli jsme to. Od dvacáté minuty už to pak bylo vyrovnané utkání a naopak my jsme se dostávali do šancí. Víme, že Patrik Schick je skvělý fotbalista. Škoda, že v Itálii nedostává více šancí, ale konkurence je veliká, tak uvidíme, jak to bude pokračovat. Pro nás je to po zranění Krmenčíka útočník číslo jedna a roste ve skvělého útočníka."

Patrik Schick (útočník ČR): "Myslím, že gól byl nakonec docela hezký. V první chvíli jsem si myslel, že jsem v ofsajdu, a pak jsem měl v hlavě, že zavřu oči a prostřelím to, nebo to dám technicky, protože brankář byl docela venku. Měl jsem strach, aby to nebylo moc dlouhé, ale nakonec to tam hezky zapadlo. Začátek zápasu nám nevyšel, Slováci na nás vlétli a nenechávali nás rozehrát. Ale po patnácti minutách jsme se zahřáli a zbytek poločasu už byl v naší režii a hráli jsme lépe. Těžko říct, jestli mi to pomůže v klubu, možná se trochu něco změní. Jsem hlavně rád, že jsem pomohl reprezentaci a udrželi jsme se. Co bude v klubu, to uvidíme."

Bořek Dočkal (záložník ČR): "Na začátku byli Slováci aktivnější, hráli jsme z hlubšího bloku a zlom přišel asi v patnácté minutě, kdy jsme si řekli, že na ně musíme víc nastoupat, aby měli složitější rozehrávku. A od té doby až do konce zápasu jsme to plnili. Za poslední dva měsíce jsme ušli velký kus cesty. Kdo by to byl řekl, že atmosféra kolem reprezentace se takhle otočí. Ale zůstáváme na zemi, protože je potřeba to potvrzovat v každém zápase. Patrik si při gólu dobře naběhl a dobře to vyřešil. Bylo vidět, že máme vepředu rozdílového hráče, kterého se obrana bojí a couvá před ním. Doufám, že to viděli i v klubu a bude teď nastupovat častěji."

Filip Novák (obránce ČR): "Proti Slovensku chutná vítězství dobře. Dneska to bylo o bojovnosti, hodně o běhání. Kdo chtěl víc, tak ten vyhrál. Udrželi jsme se, ale víme, že v minulosti nebyly výkony vždy dobré, takže jdeme krůček po krůčku. Jsme na správné cestě a doufám, že v dobrých výsledcích budeme pokračovat."

Pavel Hapal (trenér Slovenska):  "Nezačali jsme špatně, byli jsme hodně na míči, ale hráli jsme všechno kombinací, což na tom terénu nešlo, takže jsme soupeři zbytečnými ztrátami nabízeli šance. Z herního projevu zklamaný nejsem, soupeř sice měl brejkové situace a střely, ale stoprocentní šanci si nevybavuji. Zápas byl pro mě specifický a chtěl jsem si ho užít, i když jsem se samozřejmě soustředil na udílení pokynů hráčům."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články