Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Schick při výhře Leverkusenu přihrával, Daridova Hertha jde do baráže. Brémy s Pavlenkou postupují

Fotbalista Patrik Schick v závěrečném kole německé ligy pomohl Leverkusenu asistencí k domácímu vítězství 2:1 nad Freiburgem. Český útočník zakončil sezonu s 24 góly jako druhý nejlepší střelec soutěže. Polský kanonýr Robert Lewandowski uzavřel svůj střelecký účet na 35 trefách, jeho zásah pomohl mistrovskému Bayernu Mnichov alespoň k remíze 2:2 ve Wolfsburgu.

Čtvrté místo a postup do Ligy mistrů si zajistilo Lipsko výsledkem 1:1 v Bielefeldu, který se stal po Fürthu druhým sestupujícím. Baráži se na poslední chvíli vyhnul Stuttgart výhrou 2:1 s Kolínem nad Rýnem. Dvojzápas proti třetímu týmu druhé ligy naopak čeká záložníka Vladimíra Daridu s Herthou Berlín, která neudržela v Dortmundu vedení a podlehla 1:2.

Schick v posledním duelu útočil na klubový rekord Stefana Kiesslinga, který před devíti lety zakončil ligovou soutěž s 25 brankami, tentokrát se ale neprosadil. I proto, že v 54. minutě zvolil místo zakončení nezištnou přihrávku před prázdnou branku na skórujícího Alaria. O chvíli později trefil český kanonýr břevno.

Freiburg bojoval na dálku s Lipskem o premiérovou účast v Lize mistrů, nepomohla by mu ale nakonec ani výhra. K té mu dal naději v 88. minutě Haberer, Bayeru ale v sedmé minutě nastavení zařídil čtvrtý triumf v řadě Palacios.

Freiburg obsadil konečně šesté místo a zahraje si alespoň Evropskou ligu. Stejně jako pátý Union Berlín, který potvrdil formu ze závěru soutěže a díky dvěma trefám Awoniyiho zdolal 3:2 Bochum.

Bayern vedl po Stanišičově první bundesligové trefě a Lewandowského přesné hlavičce o dvě branky, přesto potřetí za sebou nevyhrál, Wolfsburg srovnal zásluhou Winda a Kruseho. Lewandowski se stal posedmé v kariéře králem střelců německé ligy a vyrovnal rekord legendárního Gerda Müllera.

Stuttgart dlouho směřoval do baráže, ve druhé minutě nastavení mu ale proti Kolínu zajistil klíčové tři body Endo. Pomohl mu také Dortmund obratem v duelu s Herthou. Celek z hlavního města poslal do vedení z penalty Belfodil, v 68. minutě ale stejným způsobem srovnal Haaland a v 84. minutě rozhodl Moukoko.

Darida nastoupil jako střídající hráč v 56. minutě, ani on ale nezabránil pádu svého týmu na barážovou příčku. Hertha se dozví soupeře po nedělním vyvrcholení druhé ligy.

Hvězdný Nor Haaland se rozloučil po dvou a půl letech s Dortmundem gólově, od příštího ročníku bude nastupovat za Manchester City. V 89 soutěžních zápasech nastřílel za Borussii 86 branek. V této sezoně skončil v tabulce kanonýrů s 22 zásahy třetí za Schickem.

Bielefeld se vrací do druhé ligy po dvou letech mezi elitou. Proti Lipsku by mu nepomohl ani triumf, o který přišel v nastavení po Orbánově gólové hlavičce.

V Mönchengladbachu předčasně končí trenér Hütter

Už po jedné sezoně skončil u fotbalistů Borussie Mönchengladbach rakouský trenér Adi Hütter. Po vítězství 5:1 nad Hoffenheimem v posledním kole německé ligy vedení klubu oznámilo, že se s koučem dohodlo na ukončení spolupráce.

"Shodli jsme se, že je to nejlepší řešení pro obě strany," uvedl sportovní ředitel Roland Virkus.

Hütter měl smlouvu ještě na dva roky. Do Mönchengladbachu přišel loni z Frankfurtu, kterému za něj Borussia zaplatila výstupní klauzuli 7,5 milionu eur, což byl v případě kouče bundesligový rekord. Pod Hütterovým vedením skončil tým v německé soutěži desátý.

Závěrečný ligový zápas tohoto ročníku byl posledním na lavičce i pro trenéra Wolfsburgu Floriana Kohlfeldta. Vedení klubu o jeho odchodu informovalo den po závěrečném kole bundesligové sezony, ve které devětatřicetiletý kouč s týmem obsadil 12. místo.

Kohlfeldt se Wolfsburgu ujal loni v říjnu, kdy podepsal smlouvu do léta příštího roku a nahradil Marka van Bommela. S týmem, který vedl i v Lize mistrů, se rozloučil sobotní remízou 2:2 s mistrovským Bayernem Mnichov.

Brankář Pavlenka pomohl Brémám k návratu do ligy

Fotbalisté Brém s českým brankářem Jiřím Pavlenkou se po roce vracejí do bundesligy. Postup jim zajistila výhra 2:0 nad Řeznem v dnešním posledním kole druhé ligy.

O výhře domácího týmu před 41 tisícovkami fanoušků rozhodli Niclas Fullkrug a Marvin Ducksch. Třicetiletý Pavlenka vítězství podpořil pátým čistým kontem v sezoně.

Augsburg - Fürth 2:1 (11. Caligiuri z pen., 85. Gregoritsch - 24. Ngankam), Bielefeld - Lipsko 1:1 (70. Serra - 90.+3 Orbán), Dortmund - Hertha Berlín 2:1 (68. Haaland z pen., 84. Moukoko - 18. Belfodil z pen.), Leverkusen - Freiburg 2:1 (54. Alario, 90.+7 Palacios - 88. Haberer), Mohuč - Eintracht Frankfurt 2:2 (10. a 49. Ingvartsen - 26. Tuta, 35. Borre), Mönchengladbach - Hoffenheim 5:1 (45.+1 a 68. Hofmann, 26. Stindl, 44. Pléa z pen., 53. Embolo - 3. Kramarič), Stuttgart - Kolín nad Rýnem 2:1 (12. Kalajdžič, 90.+2 Endo - 60. Modeste), Union Berlín - Bochum 3:2 (25. z pen. a 88. Awoniyi, 5. Prömel - 55. Zoller, 79. Löwen), Wolfsburg - Bayern Mnichov 2:2 (45. Wind, 58. Kruse - 17. Stanišič, 40. Lewandowski).

Nejlepší střelci:

35 - Lewandowski (Bayern),

24 - Schick (Leverkusen),

22 - Haaland (Dortmund),

20 - Modeste (Kolín n/R), Nkunku (Lipsko),

15 - Awoniyi (Union Berlín),

...

2 - Darida (Hertha),

1 - Kadeřábek (Hoffenheim)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články