Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Schalke bronzové, Leverkusen čtvrtý. Bundesliga odehrála poslední kolo

Berlín - Závěrečné kolo německé ligy vidělo jasné vítězství Schalke nad Norimberkem 4:1, které týmu stačilo k udržení třetí pozice, a tedy i místa zajišťujícího účast ve skupinách Ligy mistrů. Norimberk naopak i s trojicí českých hráčů Hloušek, Petrák a Pekhart padá do druhé ligy. V dalším ze zápasů Leverkusen udolal Brémy 2:1 a skončil v celkové tabulce čtvrtý.

 

Radost fotbalistů Schalke
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Schalke vedlo nad Norimberkem už od šesté minuty, kdy si na rohový kop Maxe Meyera naběhl dvaadvacetiletý obránce Jöel Matip a hlavou překonal brankáře Rakovského, který nastoupil k druhému zápasu v sezoně. O dvacet minut později mohl vyrovnat Martin Angha, jeho střela však skončila na tyči. Na konci poločasu se pak trefil Roman Neustädter a domácí vedli 2:0.

Šance hostů definitivně utnul v 75. minutě Julian Draxler přízemní střelou k tyči. Norimberk dokázal skórovat až v nastavení, Josip Drmič se trefil posedmnácté v sezoně. Tým z Gelsenkirchenu ale ještě stihl zareagovat a na konečných 4:1 upravil střídající Chinedu Obasi. Norimberk, za který nastoupil z Čechů pouze Hloušek, tak společně s Braunschweigem, jenž v Hoffenheimu prohrál 1:3, sestoupil do druhé ligy.

O čtvrté místo hrály v 34. kole hned tři týmy: Leverkusen, Wolfsburg a Mönchengladbach. První z nich doma přivítal Brémy s Gebre Selassiem v sestavě. A český reprezentant otevřel skóre v 21. minutě, když mu v pokutovém území přihrál Aaron Hunt. Brzy však po povedeném centru Emreho Cana hlavou vyrovnal turecký obránce Ömer Toprak. Na začátku druhého poločasu dokonal obrat Son Hung-min desátou trefou v tomto ročníku Bundesligy. Stav 2:1 už zůstal a Leverkusen si díky čtvrté pozici v tabulce zahraje předkolo Ligy mistrů.

Wolfsburg se utkal právě s Mönchengladbachem a do zápasu vstoupil aktivněji. Po půlhodině hry se dostal do vedení po brance Kevina de Bruyneho, jenž šel po přihrávce Robina Knocheho sám na brankáře a překonal jej střelou ke vzdálenější tyči. Mönchengladbach v 64. minutě sice vyrovnal zásluhou Christopha Kramera, "Vlci" ale zvrátili stav za čtyři minuty zpátky na svoji stranu. O rozhodující gól se postaral Ivan Perišič a výhru Wolfsburgu 3:1 zpečetil Knoche.

Radost hráčů Mohuče
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Zdeněk Pospěch přispěl k výhře Mohuče nad Hamburkem. Přesným centrem našel v pokutovém území Elkina Sota a ten první trefou v sezoně poslal Mohuč do vedení. Hostům ale stačilo pouhých pět minut na vyrovnání. Badeljovu střelu vyrazil brankář Karius pouze na Pierra-Michela Lasoggu, který se vrátil do sestavy Hamburku po více než měsíční pauze a ihned vstřelil 13. gól v sezoně.

Hamburk si pak do konce poločasu vypracoval několik dalších slibných šancí, v druhém dějství ale hrála lépe Mohuč a v 65. minutě jí vrátil vedení záložník Yunus Malli tvrdou přízemní střelou. Na 3:1 pak zvýšil po pěkné individuální akci Šinji Okazaki, Hamburk už dokázal pouze zkorigovat stav po trefě Iva Iličeviče, na kterou přihrál Petr Jiráček. Mohuč tak udržela sedmé místo a v příští sezoně si zahraje předkolo Evropské ligy, Hamburk zůstal na 16. příčce a o účast v Bundeslize bude bojovat v baráži s Fürthem nebo Paderbornem.

Mistrovský Bayern Mnichov rozhodl o 29. výhře v sezoně až v nastavení zápasu se Stuttgartem, kdy se z hranice pokutového území trefil Peruánec Claudio Pizarro. Bundesligu tak Bayern vyhrál o 19 bodů před Dortmundem.

Robert Lewandowski s trofejí pro nejlepšího střelce Bundesligy
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Ten rozhodl zápas na hřišti Herthy Berlín dvěma rychlými góly na konci prvního poločasu. Nejprve se prosadil Robert Lewandowski, následoval jej Miloš Jojič, jenž do Dortmundu přišel v lednu z Partizanu Bělehrad. Další dvě slepené branky Borussia přidala v druhé půli, na 3:0 zvýšil v 81. minutě další trefou Lewandowski, který tak vstřelil 20. gól v sezoně a stal se ligovým králem střelců. O minutu později upravil na konečných 0:4 Henrich Mchitarjan.

Německá fotbalová liga - 34. kolo: Augsburg - Eintracht Frankfurt 2:1 (29. Klavan, 79. Hahn - 15. Joselu), Bayern Mnichov - Stuttgart 1:0 (90.+2 Pizarro), Hannover - Freiburg 3:2 (45. Huszti, 65. Rudněvs, 80. Prib - 50. Schmid, 78. Zulechner), Hertha Berlín - Dortmund 0:4 (41. a 81. Lewandowski, 44. Jojič, 82. Mchitarjan), Hoffenheim - Braunschweig 3:1 (15. Rudy, 64. Firmino, 70. Volland - 88. Hochscheidt), Leverkusen - Brémy 2:1 (33. Toprak, 53. Son - 21. Gebre Selassie), Mohuč - Hamburk 3:2 (7. Soto, 65. Malli, 82. Okazaki - 12. Lasogga, 84. Iličevič), Schalke - Norimberk 4:1 (6. Matip, 45. Neustädter, 75. Draxler, 90.+2 Obasi - 90.+1 Drmič), Wolfsburg - Mönchengladbach 3:1 (30. De Bruyne, 68. Perišič, 81. Knoche - 64. Kramer).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články